, ,

8 savaitė: Sesės didžioji diena ir senamadiški šokoladiniai keksiukai su avietėmis

Daugiau nei metus lauktos ir ilgai aptarinėtos vestuvės pagaliau įvyko – mano sesė Ugnė prisiekė amžiną meilę savo išrinktajam Matui mažoje Šiaulių bažnytėlėje ir tapo 22 m. ponia 🙂 Ilgo ir saldaus kaip keksas jiems šeimyninio gyvenimo!

Ta proga gavau laisvą penktadienį nuo savo pagrindinių darbų ir ėmiausi 5 valandas trukusios kepimo odisėjos. Per vieną rytą mano virtuvėje pasklido tiramisu, karamelinių ir senamadiškų šokoladinių keksiukų aromatai, buvo sumaišyti 3 skirtingi kremai ir išbarstyta gera sauja įvairiausių pabarstukų bei gi kitokių pagražinimų. Iš viso iškepiau 95 gražučius keksiukus, sunaudojau beveik kilogramą (880 g) sviesto, kilogramą (860 g) cukraus, 1,2 kg miltų, 16 vidutinio dydžio kiaušinių, 2,5 skardinės „Rududu“, 370 g „Philadelphios“, pusę litro grietinėlės, 4 plyteles šokolado, 700 g „Maskarponės“ ir dar mažumėlę kitokių priedų!

DSC_9453 DSC_9451

Labai norėjau, kad jų 50‘s vestuvėms mano pyragiukai suteiktų dar daugiau šilumos ir jaukumo, todėl į kiekvieną receptą papildomai dar primaišiau atsakančiai meilės ir rūpesčio. Kas žino, gal ir pajuto svečiai pilveliuose?.. 🙂

Apie šituos šokoladinius keksiukus svajojau jau laaaaabai ilgai, bet vis laukiau tam tinkamos ir svarbios progos. Kas gali būti šventiškiau nei sodri kakavos spalva, natūrali aviečių gaiva ir glotnus kaip šilkas juodojo šokolado kremas? Receptą nusižiūrėjau iš nigella.com ir esu juo 100 procentų patenkinta 🙂

DSC_9454

Taigi, senamadiškai šokoladinio pyrago tešlai reikia (iš šio kiekio išeina maždaug 18 nedidelių keksiukų):

200 g miltų
200 g cukraus
175 g minkšto sviesto
3 vidutinių kiaušinių
40 g kakavos
150 ml grietinės
žiupsnelio druskos
šaukštelio kepimo miltelių
pusės šaukštelio sodos
šaukštelio vanilinio cukraus
poros saujų aviečių

Visus sausus produktus: persijotus miltus, cukrų, kakavą, sodą, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų sumaišome viename dideliame dubenyje. Į šią masę sudedame grietinę (į savuosius dėjau jos keletu šaukštų daugiau, nes tešla pasirodė tirštoka), minkštą sviestą, supilame gerai išplaktus kiaušinius ir viską dar kartą gerai išmaišome. Viskas, tešla paruošta, bereikia supilstyti ją į kepimo sijonėlius!

DSC_9420       DSC_9460

Į kiekvieną formelę dedame po šaukštą ar du tešlos, įspaudžiame po keletą aviečių (manau, visiškai tiktų ir kitokios rūgštesnės uogos: juodieji serbentai, vyšnios) ir jas dar šiek tiek pridengiame tešla. Kepti reikia apie 30 min 180 laipsnių karštumo orkaitėje.

Kai keksiukai atvėsta, galima juos dekoruoti. Tam naudojau originaliame recepte nurodytą šokoladinį kremą: 50 g sviesto ištirpiname kartu su 200 g juodojo šokolado ir gautą masę sumaišome su 100 g maskarponės sūrio.

DSC_9452

Šis kremas jau iš pat pradžių būna gana tirštos konsistencijos, todėl nieko nelaukiant (kol sviestas ir šokoladas jame nepradėjo stingti) galima raityti įvairiausius papuošimus konditeriniu maišeliu. Sustingę pagražinimai puikiai atlaikė pusantros valandos kelionę iki sodybos ir net sekmadienio rytą, po paros ne šaldytuve, vis dar atrodė tobulai – nepatižę, nenuvarvėję…

Girdėjau kalbant, kad šokoladiniai skoniu „aplenkė“ net 7 savaitės karamelinius ir kava praturtintus „Tiramisu“ keksiukus! O ir aš pati labai jais džiaugiausi 🙂 Patariu pasigrožėti Jono nuotraukom iš „įvykio vietos“ ir galbūt susigundyti vieną kitą išsikepti patiems 🙂

10 Comments
  • Simona
    Posted at 10:40h, 17 balandžio Atsakyti

    Laba diena. Ar galima šį kremą maišyti ne mikseriu, nes neturiu tokio dalykėlio 🙁 beje, kaip vertinate kremo skonį? 🙂

    • keksiukuistorijos
      Posted at 10:43h, 17 balandžio Atsakyti

      Sveiki, manau, kad tikrai galima maišyti ne mikseriu. Juk svarbiausia, kad visi produktai susimaišytų į vientisą kremą. Kremo skonį vertinu puikiai. Bus toks sodrus šokoladinis, o sustingęs puikiai laikys formą 🙂

  • Akvilė
    Posted at 10:42h, 19 liepos Atsakyti

    Laba diena, norėjau paklausti, kur perkate keksiukų papuošimus? 🙂 t.y. baltus drugelius, vėlevėles.

    • keksiukuistorijos
      Posted at 07:59h, 20 liepos Atsakyti

      Sveiki, Akvile. Lietuvoje gražių pabarstukų ir papuošimų pasirinkimas iš tiesų skurdus, o jeigu ir galima jų aptikti kokioje nors internetinėje lietuviškoje parduotuvėje, tai labai labai brangiai. Taigi, aš kartas nuo karto vis užsisakau grožybių partiją per ebay. Vėliavytes ir kitokius įsmeigiamus papuošimus gaminu pati, bet tikrai gražių esu mačius TIGER parduotuveje. Ten ir tokių įdomesnių papuošimų kartais būna…

      • Akvilė
        Posted at 13:54h, 20 liepos Atsakyti

        Ačiū ! 🙂
        P. S. Visi keksiukai tobuli, Jūs mano guru, o aš pasekėja, stengiuosi pagaminti kuo daugiau visų receptų pagal Jus. 😀

        • keksiukuistorijos
          Posted at 07:33h, 21 liepos Atsakyti

          Akvile, labai smagu žinoti, kad mano eksperimentai įkvepia ir JUS 🙂 Sėkmės mums abiems tolesniuose bandymuose! 😉

  • Vaida
    Posted at 10:54h, 22 liepos Atsakyti

    Sveiki, labai skanūs keksiukai, išbandžiau su juodaisiais serbentais 🙂
    Planuoju dukrytės krikštynoms iškepti šiuos keksiukus ir šakočio skonio keksiukus. Kaip galvojate ar ant šakočio keksiukų tiktų balto šokolado ir mascarponės kremas? Ar kitas kuris kremas būtų tinkamesnis? Ir ar nieko tokio jei keksiukus kepsiu ir puošiu iš vakaro ? Nes bijau kad tą pačią dieną nespėsiu.

    • keksiukuistorijos
      Posted at 11:20h, 22 liepos Atsakyti

      Sveiki, Vaida 🙂 Puikiai žinau, kiek būna darbo šventės dieną, tad būkit rami, visi mano aprašyti kremai puikiai išlaiko formą ir per naktį. Svarbiausia dekoruotus keksiukus laikykite šaltai, slėpkite nuo tiesioginės saulės, nes dėl vasaros karščių ilgiau pastovėję daugelis kremų pabliūkšta.

      Ant šakočiukų, mano nuomone, tinka bet koks kremas. Juk patys keksiukai gana nautralūs! Labai skanus, mano pats mėgstamiausias, yra grietinėlės-maskarponės kremas. Produktų kiekį matuoju maždaug taip: 1 dalis standžiai išplaktos pasaldintos grietinėlės sumaišytos su 2 dalimis maskarponės sūrio. Tada išeina pati ta konsistencija – labai lengvai formuojama ir standi 🙂

      O tie su serbentais mano šios vasaros atradimas 🙂 Džiaugiuosi, kad patiko ir jums. Sėkmės šventiniame pasiruošime!

  • Vaida
    Posted at 05:55h, 23 liepos Atsakyti

    Ačiū 🙂 O sakykite, prašau, maždaug kokie kiekiai, reikalingi 20 keksiukų? Nesinori per daug pridaryti, nes nelabai dietinis tas kremukas 🙂

    • keksiukuistorijos
      Posted at 07:03h, 23 liepos Atsakyti

      Teisingai, kremas tikrai nedietinis, bet nuodėmingai skanus 🙂 Aš 20 keksiukų maišyčiau 250 ml grietinėlės ir 500 g maskarponės.

Post A Comment

Eglė Petronienė

Desertų kūrėja, tinklaraštininkė, dviejų berniukų mama.

Užburta dailiomis kremo kepurėmis išpuoštų keksiukų nuotraukų internete mečiau sau iššūkį ištisus metus kiekvieną savaitę išbandyti po naują keksiukų receptą ir aprašyti savo patirtį. Taip gimė mano tinklaraštis „Keksiukų istorijos“.

Naujausias įrašas

Knyga

Mano dideliam džiaugsmui po beveik metus trukusio nuostabaus kūrybinio nuotykio drauge su leidykla „Laisvos valandos“ išleidau autorinę mažų skanėstų knygą.

SUSISIEKIME!

Nėra neįgyvendinamų idėjų. Papasakokite savo istorijas, savo norus ir kartu rasime geriausią sprendimą kaip keksiukų dėžutę paversti dienos įvykiu!