,

11 savaitė: Riešutiniai-obuoliniai keksiukai su dailiom morengo kepurėm

Nors vasara jau pasipustė padus, liūdėt nėra kada – reikia džiaugtis prinokusiais obuoliukais, paršiukų dydžio cukinijom, ponais moliūgais ir kitais rudeniškais gardumynais 🙂 Ta proga šią ir artimiausias 4 keksiukų istorijas (mažiausiai) skiriu sodo ir daržo gėrybėms.

DSC_2599 DSC_2659

Riešutinių-obuolinių keksiukų receptą pasiknaisiojusi internete aptikau Beatos bloge. Šiaip jau Beatą labai mėgstu, bet kitąkart mano skoniui norėtųsi šiek tiek daugiau saldumo ir galbūt kitokių papildomų priedų…

Čia pateikiu originalų keksiukų su obuoliais, migdolais ir pistacijomis receptą (išeina apie 18 nedidelių pyragiukų):

3 vidutinio dydžio obuoliai
3 kiaušiniai
120 g rudo cukraus
200 ml kefyro
100 g sviesto
150 g kvietinių miltų
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukštelio cinamono
50 g maltų migdolų
50 g išgliaudytų nesūdytų pistacijų

DSC_2726

Obuolius supjaustome kubeliais. Pistacijas išgliaudome ir lengvai pasmulkiname (maniškės vis dėlto buvo sūdytos). Kiaušinius be mikserio pamaišom su cukrumi. Sviestą ištirpiname ir kiek pravėsusį sumaišome su kefyru. Visus sausus produktus: miltus, kepimo miltelius, maltus migdolus, smulkintas pistacijas ir cinamoną sumaišome atskirame dubenyje. Į kiaušinių plakinį pilame sviesto ir kefyro mišinį, tada sumaišome su biriais produktais ir galiausiai sudedame obuolius.

Keksiukų tešla išeina tokio vidutinio tirštumo: ne visiškai skysta, bet ir ne grietinės konsistencijos. Reik manyti, kad taip ir turi būti 🙂 Ją, supilstytą į keksiukų sijonėlius, reikia kepti apie 15 – 20 min. 190 laipsnių karštumo orkaitėje. Kol pyragiukai pakyla ir paruduoja…

DSC_2747

Kadangi laukiau nemenko būrio ragautojų, keksiukų kepiau iš dvigubo produktų kiekio. Į vieną dalį tešlos dėjau pistacijų ir kubeliais pjaustytų obuolių (kaip originaliame recepte), į kitą dalį nedėjau pistacijų, bet įbėriau razinų ir obuolio griežinėlius su odele sukaišiojau kaip kepdama geltonai dryžuotus rikotos keksiukus su persikais.

Rezultatas: išėjo 36 panašūs, bet dviejų skirtingų poskonių pyragiukai ir, daugelio valgytojų nuomone, tie su razinomis ir stambiau pjaustytas obuoliais, įsiminė labiau. Keksiukų su pistacijomis kai kurie „nesuprato“, kai kam jie turėjo „daugybė skonio sluoksnių“, kai kam buvo tiesiog per mažai cukraus, bet suma sumarum, jaukiam trečiadienio pasisėdėjimui su draugais puikiai tiko ir vieni, ir kiti 🙂

DSC_2715 DSC_2706

Vos neužmiršau morenginių kepurėlių!!! Originaliame recepte pyragiukai nepuošiami jokiais įmantriais kremais – jie čia tikrai (kaip ir kepant bet kokius kitus keksiukus) nebūtini, bet va man, kaip visada, niežti nageliai pasiterlioti… Taigi, joms pagaminti sunaudojau 2 kiaušinių baltymus (tryniai nukeliavo į maniškių keksiukų tešlą), žiupsnelį druskos ir 2-3 šaukštus (kiek norisi saldumo) cukraus pudros. Su cukrumi ir druska iki standumo išplaktus baltymus uždėjau ant beveik iškepusių keksiukų ir dar palaikiau orkaitėje apie 5 min., kol baltymai šiek tiek išsipūtė ir parudavo.

Beliko palaistyti šokoladu ir nešti į stalą! 🙂

No Comments

Post A Comment

Eglė Petronienė

Desertų kūrėja, tinklaraštininkė, dviejų berniukų mama.

Užburta dailiomis kremo kepurėmis išpuoštų keksiukų nuotraukų internete mečiau sau iššūkį ištisus metus kiekvieną savaitę išbandyti po naują keksiukų receptą ir aprašyti savo patirtį. Taip gimė mano tinklaraštis „Keksiukų istorijos“.

Naujausias įrašas

Knyga

Mano dideliam džiaugsmui po beveik metus trukusio nuostabaus kūrybinio nuotykio drauge su leidykla „Laisvos valandos“ išleidau autorinę mažų skanėstų knygą.

SUSISIEKIME!

Nėra neįgyvendinamų idėjų. Papasakokite savo istorijas, savo norus ir kartu rasime geriausią sprendimą kaip keksiukų dėžutę paversti dienos įvykiu!