, ,

17 savaitė: Saldžiai rūgštūs baltojo šokolado keksiukai su citrininiu įdaru

Aš esu Eglė ir aš labai mėgstu saldumynus. Tą tai jau tikrai galiu atvirai apie save pripažinti! Saldainius, sausainius, pyragus, keksiukus, va tik tortų gal nelabai, nes jie dažnai man būna per kreminiai ir per saldūs.

DSC_0103

Taigi, vieną niūrią ir lietingą darbo dieną galvodama apie 17-tą savo keksiukų istoriją, sukauptą kepimo patirtį ir įgytas žinias, nusprendžiau suimprovizuoti ir sutalpinti į keksiuko sijonėlį mažą torčiuką – ne per saldų, gaivų, paslaptingą ir, žinoma, labai gražų. Skonio receptoriai iš karto sudėliojo visus reikiamus „sluoksnius“: saldus baltojo šokolado biskvitas, gaivus geltonas citrininis įdaras ir dangiško skonio kiek riebokas kremas, dailiai suraitytas pyragiuko viršūnėje!

Maišydama tešlą rėmiausi keleto konditerijos knygų patarimais ir užsienio portalų skaitiniais. Kiek pamatavus ir pasvarsčius išėjo, kad maždaug 16 nedidelių baltojo šokolado keksiukų iškepti reikia:

150 g. baltojo šokolado
200 g. miltų
40 g. vanilinio pudingo miltelių arba krakmolo
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
250 ml. pieno
Šaukštelio vanilinio cukraus
140 g. cukraus
60 sviesto
2 didelių kiaušinių

DSC_0011   DSC_0014

Iš pradžių ant nedidelės ugnies ištirpinkite sviestą ir sudėkite į jį gabalėliais sulaužytą baltąjį šokoladą. Kaitinti nebereikia, tik pamaišyti, kol šokoladas išsilydys. Visus sausus produktus – miltus, kepimo miltelius, pudingą arba krakmolą, vanilinį cukrų – sumaišykite kitame dubenyje. Kiaušinius išplakite su cukrumi, kol masė pasipūs. Tuomet į kiaušinių plakinį palengva įsijokite birius produktus, išmaišykite, sudėkite šokolado ir sviesto lydinį, dar pamaišykite. Tešla bus labai tiršta, tačiau, kai supilsite pieną, reikalai pasitaisys 🙂 Į keksiukų sijonėlius supilstytą tešlą reikia kepti 190 laipsnių karštumo orkaitėje apie 15 min. Svarbu neperkepti, kad pyragiukai neišdžiūtų ir labai nesukietėtų.

DSC_0018  DSC_0026

Tik iškepę keksiukai gundo uoslę nuostabiu kvapu, tereikia pabarstyti juos cukraus pudra, įsipilti stiklinę pieno ar kokio šilto gėrimo ir mėgautis. Tebūnie tai pirmas, pats paprasčiausias, keksiuko variantas. Tačiau jeigu dar likę kantrybės pasiterlioti su įdaru, turėsite įmantresnių, saldžiai rūgščių, kvepiančių pyragiukų. Citrininiam įdarui pagaminti reikia:

3 kiaušinių
250 g. cukraus
100 g. sviesto
100 ml. citrinų sulčių
Keleto citrinų nutarkuotų žievelių

DSC_0038

Visus produktus meskit į puodą ir kaitinkit ant nedidelės ugnies, kol sviestas išsilydys, cukrus ištirps ir kremas ims tirštėti. Išeis tokia ale grietinės tirštumo masė, geltona nuo sviesto ir kiaušinių, kvepianti citrinom. Tokį kremą galima kuo puikiausiai laikyti šaldytuve ir valgyti su bandelėmis, varškės sūriu ar įdaryti keksiukus.

Jeigu keksiukai iškilo, o man dažniausiai taip ir būna, nieko tokio – tereikia iškilusį kauburiuką nupjauti. Ant plokščio paviršiaus geriau ir gražiau laikosi kremai, daug paprasčiau juos dekoruoti. Kai pyragiukų paviršius jau lygus, reikia padaryti juode duobutes, kad būtų kur paslėpti įdarą. Aš naudoju tokį mandrą prietaisą, skirtą obuolių šerdims ištraukti, bet tikrai ne bėda, jeigu namie tokio nėra. Duobutes padaryti juk galima ir peiliuku. Pripildykite duobutes įdaru ir turėsite antrą keksiukų variantą – saldų, su gaivia citrinine staigmena.

DSC_0080

Na bet jeigu dar liko šiek tiek kantrybės, siūlau sumaišyti labai paprastą, bet prabangų, kremą keksiukų viršūnėms papuošti. Jam pagaminti reikės:

250 g. maskarponės
100 g. sviesto
100 g. baltojo šokolado
cukraus pudros pagal skonį

Minkštą sviestą išsukite su maskarpone, sudėkite lydytą baltąjį šokoladą, cukraus pudros ir dar pamaišykite. Nuo šokolado šilumos kremas gali šiek tiek pasileisti, tačiau palaikykite jį šiek tiek šaldytuve ir konsistencija bus pati ta. Papuoškite juo savo keksiukus ir turėsite trečią variantą – prašmatnaus skonio, mažyčius, 3 – 4 kąsnių torčiukus!

DSC_0124

Viskas, nors tenka šiek tiek pasiterlioti su kremais ir įdarais, rezultatas tikrai vertas visų kančių 🙂 Kas ragavo, liko labai patenkinti, o mano Jonas nusprendė, kad dar nieko gražesnio nebuvau iškepus 🙂

P.S. viena šių keksiukų dėžutė ryt iškeliauja į Šventąją pas mylimiausius tetyčius 🙂 Laukit!

13 Comments
  • Rūta
    Posted at 11:08h, 03 birželio Atsakyti

    man citrininis idaras nesutirstejo. buvo labai skystas

    • keksiukuistorijos
      Posted at 11:10h, 03 birželio Atsakyti

      Sveiki, Rūta. Įdarą reikėjo šiek tiek ilgiau pavirti, kol jis ims tirštėti ir atrodys kaip koks tirštotas kisielius. Vėliau atvėsęs šitas citrinines kremas dar šiek tiek sustandėja

  • #misscupcake#
    Posted at 09:14h, 27 spalio Atsakyti

    Sveika Egle,
    Šie keksiukai atrodo nuostabiai, o skonis tikriausiai pasakiškas. Kažkada būtinai reikės pamėginti 🙂 .
    Vis dėl to, skaitant šį receptą, man iškilo klausimas: kaitinant citrininį įdarą, jį reikia užvirti, ar jis pradeda tirštėti, dar neužviręs?? (Klausiu dėl to, kad visi mano šeimos nariai tragiškai bijo užsikrėsti salmonele. O jeigu pradėsiu gaminti keksiukus, kurių įdare yra žalių kiaušinių, vargu ar kas nors iš mano pažįstamų valgys tokius pyragaičius :/ )

    • keksiukuistorijos
      Posted at 12:57h, 27 spalio Atsakyti

      Dėl citrininio įdaro bijoti tikrai nereikėtų 🙂 Salmonelės žūsta 60 laipsnių karštyje, tad pakaitinkite kremą beveik iki virimo ir problema bus išspręsta. Užvirti jo tikrai nereikia, nes įdaras ir taip kuo puikiausiai sutirštėja. Svarbiausia, neužmirškite nuolat maišyti, kad kiaušiniai ir cukrus neprisviltų. Kadangi salmonelės gyvena ant kiaušinio lukšto, nesirinkite įskilusių kiaušinių. Dar, jeigu tikrai labai labai bijot, palaikykit žalius kiaušinius 10 min. sodos tirpale (geras kupinas šaukštas sodos 1 litrui vandens), po to kruopščiai nuplaukite juos po tekančiu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pagal naujausius standartus, naudojamus konditerijos įmonėse (kuriose naudojami tikri kiaušiniai, o ne kiaušinių masė ar milteliai, aišku) to visiškai pakanka, kad kiaušiniai būtų „saugūs“. Prieš skeldama kiaušinius dar kartą švariai nusiplaukite rankas ir užmirškite visas fobijas! Pasauly daugybė receptų, kuriose naudojami žali kiaušiniai. Jeigu viskas būtų išties taip rizikinga, jau seniausiai būtų išrastas būdas, kaip juos pakeisti kuo nors sintetiniu 🙂 Švarūs ir termiškai apdoroti kiaušiniai jokio pavojaus tikrai nekelia, tad drąsiau – keksiukai išties vieni fantastiškiausių iš visų mano bandytų 😉

      • #misscupcake#
        Posted at 18:30h, 30 spalio Atsakyti

        Na gerai. Įtikinot 🙂 Būtinai pasinaudosiu jūsų patarimais bei receptu ir po mėnesio ant mano gimtadienio vaišių stalo karaliaus šie keksiukai 😉

  • #misscupcake#
    Posted at 14:49h, 13 gruodžio Atsakyti

    Tesla LABAI skysta. Kaip lietiniu blynu ! Ar taip turi but? Jei ne, tai ka daryti?

    • keksiukuistorijos
      Posted at 09:14h, 14 gruodžio Atsakyti

      Šiuos keksiukus kepiau išties seniai, bet, manau, kad tešla tikrai turi būti skysta. Iškepę keksiukai bus purūs ir lengvi 🙂 Tikiu, kad pavyko!

  • Ineta
    Posted at 05:09h, 08 rugpjūčio Atsakyti

    Sveiki 🙂 norėjau paklausti jei į keksiukų receptą nedėčiau šokolado ar reikėtų kitų produktų proporcijas keisti ar tiesiog pačios tešlos konsistencija nekistų ir tai nesudaro įtakos keksiukų iškepimui?

    • keksiukuistorijos
      Posted at 07:28h, 10 rugpjūčio Atsakyti

      Ineta, manau, kad keksiukai iškeptų ir be šokolado, tik tešlos konsistencija turėtų šiek tiek pakisti. Jeigu nenorit šokoladinių, siūlyčiau tiesiog pasirinkti kitą receptą, kur jo nereikia 😉

  • Simona
    Posted at 21:54h, 24 gruodžio Atsakyti

    O man idaras gavosi kaip varske :-/

    • keksiukuistorijos
      Posted at 21:26h, 27 gruodžio Atsakyti

      Tą įdarą labai labai svarbu nuo pat pradžių nuolat maišyti, kad kiaušiniai nesušoktų į kiaušinienę. Jeigu išėjo kaip varškė, tikriausiai dėl to

  • Monika
    Posted at 14:46h, 12 birželio Atsakyti

    Mann taip pat niekaip nesutirstejo idaras 🙁 jau maisiau ir kaitinau apie 15min..

  • Jurgita
    Posted at 05:29h, 11 vasario Atsakyti

    Man įdare kiaušiniai išvirė, liko toki balti išvirę. Keksiukai neiškepė, 15min tikrai neužtenka. Maskarponės kremas buvo kietas ir jame labai stipriai jautėsi sviestas. Ir baltą šokoladą reikia lydyti vandenyje esančiame inde ir tą vandenį kaitinti. Nes tiesiai ant ugnies jis sudega. Žodžiu, labai nesigavo, niekad nebegaminsiu, bet pranešu kitiems, kad nenutiktų panašiai😅😅

Post A Comment

Eglė Petronienė

Desertų kūrėja, tinklaraštininkė, dviejų berniukų mama.

Užburta dailiomis kremo kepurėmis išpuoštų keksiukų nuotraukų internete mečiau sau iššūkį ištisus metus kiekvieną savaitę išbandyti po naują keksiukų receptą ir aprašyti savo patirtį. Taip gimė mano tinklaraštis „Keksiukų istorijos“.

Naujausias įrašas

Knyga

Mano dideliam džiaugsmui po beveik metus trukusio nuostabaus kūrybinio nuotykio drauge su leidykla „Laisvos valandos“ išleidau autorinę mažų skanėstų knygą.

SUSISIEKIME!

Nėra neįgyvendinamų idėjų. Papasakokite savo istorijas, savo norus ir kartu rasime geriausią sprendimą kaip keksiukų dėžutę paversti dienos įvykiu!