, ,

19 savaitė: Kaspusmetinis draugių sąlėkis bei paprasti vaniliniai keksiukai su karameliniu įdaru ir baltyminiu kremu

Šį savaitgalį mane aplankė draugės! Ir ne šiaip kokios, o iš mokyklos laikų 🙂 Šitos trijulės visada išsišiepus laukiu ir žinau, kad bus tikrai labai smagus moteriškas vakaras: be vyrų, pilnas pokalbių ir vyno 🙂 Nedažnai taip viena pas kitą suvažiuojam, bet kai jau taip nutinka, tai pasibūnam nuo dūšios.

DSC_1555

Nereikia nė sakyti, kad likus dar keletui dienų iki moteriško sąlėkio, man, kaip visiškai priklausomai nuo saldumynų, ėmė suktis mintys apie vaišes. Taip visai netikėtai sesės FB profilyje užmačiau pasakiško grožio Tiramisu. O ji tikra menininkė, tai jau vien nuo nuotraukų seilės pradėjo varvėti 🙂 Pagalvojau, kad seniai bebuvo mano virtuvėj toks itališkas skanėstas: kvepiantis kava, prabangiai riebus… Tad kodėl gi ne? Kada, jei ne per moterišką pasibuvimą, pasimėgauti nuodėmingais saldumynais ir negalvoti apie žiemai riebalus kaupiantį kūnelį? 🙂 Tiramisu gaminau pagal Beatos bloge nurodytą receptą, o likusius kiaušinių baltymus sunaudojau keksiukų kremui 🙂

19 keksiukų istorijai kepiau paprastus vanilinius keksiukus su paslaptingu karameliniu įdaru. Turiu pasakyti, kad jau senokai užsikrėčiau manija kiekvieną kartą pyragiukus kažkaip įdaryti. O jei dar prabangaus kremo kepurė! Išeina kuo tikriausias torčiukas popieriniame sijonėlyje 🙂 Bet apie viską iš pradžių.

DSC_1599

15 nedidelių keksiukų iškepti reikia:

200 g. sviesto
150 g. cukraus
4 didelių kiaušinių
270 g. miltų
2 šaukštelių vanilinio cukraus arba didelio šaukšto vanilės esencijos (maniškė vis dar bręsta paslėpta spintelėje :))
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnio druskos

Iš pradžių ištirpinkite sviestą. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir išsukite su cukrumi, kol masė pabals ir šiek tiek pakils. Į gautą kiaušinių masę supilkite pravėsusį sviestą, pamaišykit. Kitame dubenyje sumaišykite visus birius produktus: miltus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų (jeigu tokį naudojate). Viską įsijokite į kiaušinių trynių ir sviesto mišinį. Iš pradžių masė bus laaabai tiršta, beveik kaip kokiems sausainiams, bet dar ne minkoma. Nesijaudinkite, viskas taip ir turi būti. Kai atsargiai sudėsite iki standumo su druskyte išplaktus baltymus, reikalai pasitaisys. Tik nepermaišykite, tešla turi būti tiršta ir puri. Gautą masę sukrėskite į keksiukų sijonėlius ir kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje, kol pyragiukai pakils ir sutvirtės.

DSC_1585

Keksiukus galima įdaryti mėgstama uogiene arba taip, kaip aš dariau, su namuose virta karamele. Jau koks kvapas virtuvėje pasklido nuo kepinamo cukraus! Esu tikra, kad daugelis vaikystėje esam kepę naminius irisus, taigi prisiminkim įgytą patirtį ir greit suprasim, kad karamelę išvirti namie – vieni juokai. Tam reikia:

200 g. cukraus
100 g. sviesto
100 ml grietinėlės

Cukrų supilkite į didelę keptuvę ir kaitinkite ant kaitrios ugnies, kol jis pradės lydytis. Kai kraštuose cukrus ištirps, sumažinkite ugnį ir švelniai pamaišykit, kad padėtumėte ištirpti likusioms granulėms. Sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą. Kai šis ištirps, visiškai sumažinkite ugnį ir plona srovele supilkite grietinėlę. Viskas, karamelė paruošta. Iš tokio produktų kiekio išeina apie 300 ml skanėsto 🙂 Ir vieną šaukštu iškabinti norisi, ir su varškės sūriu, ir su blynais ir juo labiau su keksiukais skanu 🙂

DSC_1574

Atvėsusiuose keksiukuose padarykite duobutes. Man labai patinka šiam reikalui naudoti obuolių sėklalizdžiams išimti skirtą prietaisą, bet visiškai galima apsisukti ir su peiliu 🙂 Pripildykite duobutes karamelės ir jau daugiau nei pusė darbo padaryta! Trūksta tik kremo viršūnės ir keksiukai taps tikru stalo pasididžiavimu bei puošmena!

Bezė kremui naudojau:

2 didelių kiaušinių baltymus
240 g. cukraus
6 šaukštus vandens
Žiupsnelis citrinos rūgštelės
Žiupsnelį druskos

Kai pirmą kartą gaminau šį kremą, teko nemažai pasikankinti, o dabar – vienas, du ir jau gatavas. Tik vis dėlto, turiu pasakyti, kad dviese jį gaminti daug lengviau, greičiau ir smagiau 🙂

DSC_1606

Cukrų suberkite į puodą, užpilkite 6 šaukštais vandens ir kaitinkite ant nedidelės ugnies kol cukraus granulės ištirps. Kai cukrus ištirps, padidinkite ugnį, nebemaišykite ir leiskite sirupui virti. Tuo metu iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus. Juose negali būti nė kruopelytės trynio likučių, o kad procesas pavyktų dar sklandžiau, įdėkite šiek tiek druskos. Kai pro sirupe pamirkytos šakutės dantukus eis išpūsti burbulą, reiškia sirupas jau tinkamas naudoti. Statykite puodą kelioms sekundėms į šalto vandens vonelę, kad jis daugiau nebekaistų, puodo dugną nušluostykite – į plaktus baltymus geriau jau nepatektų vandens. Į mikseriu maišomus baltymus plona srovele supilkite sirupą ir nenustokite plakti kol kremas atvės ir sustandės. Įdėkite citrinos rūgštelės pagal skonį. Man visada smagiau, kai baltymus plaka koks pagalbininkas, pavyzdžiui, mano vyras, o aš galiu ramiai sau pilti sirupą. Ne juokas, kai reikia greitai suktis su dviem sunkiais, judančiais ir karštais daiktais 🙂

DSC_1596

Aš, asmeniškai, jį labai mėgstu ir šaukštais galėčiau kabinti 🙂 Jis dar gi yra labai blizgus ir standus, todėl kuo puikiausiai papuošia pyragaičius 🙂 Jeigu nenorite raityti aukštų kremo kepurių ir jums liko šiek tiek bezė, iš jo kuo puikiausiai galima išsikepti morengiukus. Tiesiog išspauskite kremo kauburiukus ant kepimo popieriaus ir palikite džiūti nekarštoje (apie 100 laipsnių karštumo) orkaitėje maždaug valandai laiko. Maniškiai morengiukai neišgyveno nė valandos ir buvo greitai išragauti dar šilti 🙂

Ir keksiukai, ir moteriškas pasibuvimas pavyko tiesiog puikiai! Nusivylusių ir nelaimingų nesimatė, bet ar gi gali būti kitaip, kai viską darai su džiaugsmu ir meile? 🙂

5 Comments
  • Diana
    Posted at 15:25h, 01 vasario Atsakyti

    Šiandien kepiau, puikiai pavyko 🙂 ypatingai buvo įdomu pirmąkart gaminti karamelę ir bezė – tiksliai laikiausi instrukcijų, tad viskas labai gardu. Ačiū!

  • Agnė
    Posted at 16:50h, 15 rugpjūčio Atsakyti

    Sveika, Egle kepu šiuos keksiukus.
    Žiūrėsim kaip gausis.
    kvapas jau dabar užgiaužia skonio receptorius.. Yummyy..
    Tikrai nuostabūs.
    Pagarbiai facebook-Agnė Agnytė
    :))

  • Deimantė
    Posted at 16:00h, 28 rugpjūčio Atsakyti

    Sveiki. Kokio riebumo grietinėlę naudojot karamelei virti? 🙂

    • keksiukuistorijos
      Posted at 10:49h, 29 rugpjūčio Atsakyti

      Sveiki, Deimante, dažniausiai naudoju 35 proc. grietinėlę, o jeigu kartais IKI užmatau 36 proc., tada perku ją 🙂

Post A Comment

Eglė Petronienė

Desertų kūrėja, tinklaraštininkė, dviejų berniukų mama.

Užburta dailiomis kremo kepurėmis išpuoštų keksiukų nuotraukų internete mečiau sau iššūkį ištisus metus kiekvieną savaitę išbandyti po naują keksiukų receptą ir aprašyti savo patirtį. Taip gimė mano tinklaraštis „Keksiukų istorijos“.

Naujausias įrašas

Knyga

Mano dideliam džiaugsmui po beveik metus trukusio nuostabaus kūrybinio nuotykio drauge su leidykla „Laisvos valandos“ išleidau autorinę mažų skanėstų knygą.

SUSISIEKIME!

Nėra neįgyvendinamų idėjų. Papasakokite savo istorijas, savo norus ir kartu rasime geriausią sprendimą kaip keksiukų dėžutę paversti dienos įvykiu!