20 savaitė: Aromatingi šokoladiniai keksiukai su kava ir grietinėlės kremu

Atrodo, kad dar visai neseniai pradėjau rašyti Keksiukų istorijas, o šit šit jau ir 20-ta. Ir vėl jubiliejus! Per visą šį išbandymų laikotarpį tikrai spėjau nemažai išbandyti ir išmokti, o dar labai džiugu, kad pamažu randasi ne tik ragautojų, bet ir mano keksiukų kepimo odisėjos bendražygių, kepėjėlių kaip ir aš 🙂

Šį kartą mano akiratyje netikėtai atsidūrė šokoladiniai keksiukai su kava. Labai kvapnūs, puikaus skonio ir svarbiausia greitai pagaminami! 17 val. grįžusi po darbo pradėjau viską maišyti, o 17.45 val. jau palikau garuojančius keksiukus vėsti ir išskubėjau į Zumbos treniruotę! 🙂

DSC_3784

Taigi, 12 šokoladinių kavos keksiukų reikia:

110 g. miltų
30 g. kakavos miltelių
150 g. cukraus
60 g. sviesto
80 ml pieno
2 didelių kiaušinių (1 viso ir 1 baltymo)
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos
0,5 sodos, nugesintos šaukšteliu grietinės
1 kupino šaukšto tirpios kavos granulių
2 šaukštų šilto vandens

Visus sausus produktus: miltus, kakavą, cukrų, kepimo miltelius ir druską sumaišykite dideliame dubenyje. Puodelyje išlydykite sviestą, leiskite jam pravėsti keletą minučių. Į sviestą įmaišykite keliuose šaukštuose vandens ištirpintą kavą (turėtų išeiti ne visai skysta kavos tyrelė), supilkite pieną, įdėkite 1 kiaušinio trynį. Skysčiai nelabai norės klijuotis į vientisą masę, bet ir nereikia 🙂 Viską supilkite į birius produktus, įdėkite nugesintos sodos (jos reikia dėl trapumo ir šokoladiškumo, bet kažkada buvau pamiršusi ir vis tiek buvo labai skanu 🙂 ), gerai išmaišykite. Čia dar galima darbuotis mikseriu. Į šią, gana tirštą tešlą, sudėkite atskirai iki standžių putų išplaktus 2 kiaušinių baltymus (manąjį likusį trynį kuo puikiausiai sulaižė katinas 🙂 ). Juos atsargiai įmaišykite mediniu šaukštu (vienoje gudrioje knygoje skaičiau, kad būtent mediniai įrankiai, o ne, pavyzdžiui, plakimo šluotelė ar silikoninė mentelė, išsaugo baltymuose daugiau oro burbuliukų) ir jau bus galima kepti 🙂 Kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 15-20 min.

DSC_3789

Virtuvėje pasklidę kvapai taip ir tiesia rankas vieną kitą paragauti, bet aš nebūčiau aš, jeigu nesugalvočiau jų išpuošti 🙂 Šį kartą tam naudojau paprasčiausią plaktą grietinėlę su lengvu kavos prieskoniu: 200 ml. riebios grietinėlės, cukraus pudros pagal skonį ir vandenyje ištirpintos kavos šaukštelis), bet manau, kad kuo puikiausiai tiktų ir  sodrus sviesto ir maskarponės kremas su baltuoju arba juoduoju šokoladu 🙂 Pastarieji kremai labiau tinkami keksiukų transportavimui, nes yra daug tvirtesni, tačiau mano atliktas eksperimentas grietinėle dekoruotus keksiukus palikti per naktį parodė, kad papuošimai kuo puikiausiai išsilaikė, nenuvarvėjo ir neištižo 🙂

Na, o jeigu dar likę kantrybės ir ūpo pasiterlioti su šokoladu, galima išsilieti įvairiausių papuošimo figūrėlių. Tam reikalui naudojau paprastą juodą, 70 procentų kakavos turintį, šokoladą. Tereikia sudėti jį į konditerinį maišelį, maišelį palaikyti karštame vandenyje, kol šokoladas visiškai išsilydys, tada nukirpti maišelio smailųjį kampą ir ant sviestinio popieriaus piešti kas tik šauna į galvą 🙂 Man labiausiai sekėsi žvaigždutės ir kažkokie neaiškaus pavadinimo suraitymai, o Jonas įsidrąsinęs bandė pagaminti įvairių automobilių logotipus 🙂 Svarbiausia tokių figūrėlių nedaryti labai plonų ir leisti sustingti kambario temperatūroje. Iš 100 g. šokolado plytelės prisigaminau pusantros skardos įvairių papuošimų. Bus man kitiems keksiukams 🙂

DSC_3791

Susirinkę valgytojai visi iki vieno išgyrė keksiukų skonį ir grožį, o ir aš savo ruožtu, nuo šiol įtraukiu juos į savo mėgstamiausiųjų sąrašą 🙂

Reklama

13 komentarų

  1. Labas, būtinai kepsiu šiuos keksiukus! Atrodo tokie gardūs, žavūs… Na, bet šiokią tokią keksiukų grožio dalį sudaro popierėlis. Taigi, gal galėtum išduot paslaptį, kur pirkai popierines keksiukų formeles?? 🙂 😉

    • Laima, jeigu panaršytumėt internete, tikrai rastumėt ne vieną šokoladinių-kavos keksiukų receptą. Šis yra mano interpretacija, būdas, kaip šokoladinius-kavos keksiukus kepu aš. Manau, kad apskritai kalbant sugalvoti kažką visiškai naujo, iššūkis tikrai nemažas. Juk yra klasikiniai receptai, kurie atgimsta naujai, būna papildomi ar koreguojami kiekvieno konditerio rankose. Taip nuolat gimsta nauji receptai.

      • Taip Jūs teisi. Bet visiško teisingumo dėlei, bent man patinka kai būna nurodytas ir pradinis šaltinis recepto. Gal ką ir keitėtė, bet keisti nusprendėt prieš tai pamatę kažkokį kitokį receptą. Dažnai randu “blog’uose“ apačioje pažymėta – “pradinis receptas“ arba kažkas pan.

  2. Labas! Nuostabūs keksiukai! Ne kart jau gaminu pagal šį receptą, lengva, greitai paruošiama ir žinoma labai skanu! Tik norėjau paklausti ar visad keksiuką sunku išlupti iš popieriuko? Ar yra kažkoks būdas, kad išlupus keksiuką iš popieriuko jis liktu visiškai sveikas?:)

    • Labas, Migle, man šie keksiukai irgi vieni skaniausių, nors, atvirai pasakius, nesu šokoladinių gerbėja 🙂 Pamačius tavo klausimą po daugybės laiko nutariau juos vėl išbandyti – maniškiai kuo puikiausiai nusilupa, todėl darau dvi prielaidas: arba bandai keksiukus skanauti, kai šie dar visiškai neatvėsę (karšti pyragiukai visada lupasi sunkiau), arba reikėtų pakeisti popieriukus. Aš naudoju maximinius, Dr. Oetker, ir viskas puikiai… Kita vertus, jeigu koks trupinukas ir lieka prilipęs, tai tik įrodo, kokie nuostabiai purūs ir lengvi šie keksiukai 🙂 Dar siūlau pabandyti patepti popieriukus aliejum arba sviestu. Pati nesu bandžius taip daryti, bet įsivaizduoju, kad turėtų padėti 🙂

  3. nesigavo, labai neaiskiai parasyta gaminimo eiga, manau del to netaip sumaisiau produktus ir gavosi kaip guminiai, vos ne blynai 😦 Nejaugi taip sunku viska nuosekliai parasyti….

    • Vilma, labai jau lietuviška ieškoti kaltų 🙂 Jeigu manot, kad aprašymas neaiškus, visada galite pasirinkti labiau sau tinkamą.

    • Manau, kad paprasčiausiai kremo neišplakėte iki galo. Su grietinėle reikia elgtis subtiliai – plakti gerai atšaldytą, nedideliu greičiu ir gana ilgai 😉

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: