, , ,

24 savaitė: Kalėdiniais briedžiukais ir meškom pavirtę riešutiniai keksiukai su spanguolėmis

Dar keletas savaičių ir sulauksim didžiųjų žiemos švenčių! Į namus bursis šeimos, iš svetur grįš draugai keliauninkai, visi jaukiai gurkšnosim karštą vyną ir džiaugsimės vieni kitų draugija. Ta proga, keksiukų istorijose trys pasakojimai apie Kalėdom kvepiančius pyragaičius, kurie ne tik papuoš šventinį stalą, bet ir taps puikia dovanėle seniai nematytam bičiuliui.

Pirmieji šventinėje kolekcijoje – riešutiniai keksiukai su džiovintomis spanguolėmis. Tai mano ypač mėgstamo riešutinio kekso adaptacija. Vos tik jo paragavus iš karto supratau, kad mano kalėdinių dovanėlių dėžutėse atsiras būtent tokie pyragiukai – paprasti, kvapnūs ir tirpstantys burnoje 🙂 Susigundėt?

DSC_3501

Tuomet 17 nedidelių keksiukų iškepti turėkite:

3 L dydžio kiaušinius
180 g miltų
180 g minkšto sviesto
180 g cukraus
120 stambiai maltų lazdyno riešutų
60 džiovintų spanguolių
Šaukštelį kepimo miltelių
Pusę šaukštelio druskos
Šaukštelį vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus

Iš pradžių minkštą sviestą išplakite su cukrumi, vaniliniu cukrumi/ esencija ir druska kol masė taps panaši į purų sviestinį kremą. Aš visada darbuojuosi mikseriu ir šiam etapui užtrunku apie 5 minutes. Tuomet po vieną, vis paplakant, sudėkite kiaušinius. Sviestas gali šiek tiek susigarbanoti (ypač jeigu kiaušiniai tik ką iš šaldytuvo, kaip man dažnai atsitinka), bet nesijaudinkite, kai sudėsite sausus produktus, situacija pagerės. Įmaišykite smulkintus riešutus (aš keletą kartų prasuku juos maisto smulkintuvu), suberkite spanguoles. Tešla turėtų išeiti ale grietinės tirštumo. Keksiukus kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 15 minučių.

DSC_3522

Man šie keksiukai labai patinka ir visai nepuošti arba šiek tiek aplieti šokoladu, bet jeigu jau šventė, tai kaip gi be kremo? Šį kartą naudojau lengvai formuojamą ir gana patvarų bezė kremą iš 2 kiaušinių baltymų, 240 g. cukraus, 6 šaukštų vandens ir šiek tiek citrinos rūgštelės. Visa kremo gaminimo eiga išsamiai aprašyta 19 keksiukų istorijoje. Atskirkite du trečdalius kremo ir sumaišykite juos su 100 g. lydyto juodo šokolado. Kremo tūris sumažės, tačiau jo turėtų užtekti rudajai briedžių ir meškų daliai. Aptepkite keksiukų kepurėles ruduoju bezė, konditeriniu maišeliu iš balto kremo išspauskite nosį ir akis. Briedžiukų rageliams naudojau sūrius krekerius, meškų ausytėms – šokoladinius žetonėlius. Jų galima nusipirkti gatavų arba išsilieti iš turimo šokolado. Dar reikia didesnių pabarstukų arba šokoladinių lašelių akytėms ir spalvotų saldainių arba uogų gyvūnų nosims. Viskas, nė nepastabėsite, kai ant jūsų stalo išsirikiuos gausus lietuviško miško žvėrelių būrys!

Man šitie keksiukai labai kalėdiški, labai žavūs ir fotogeniški. Laukiu nesulaukiu, kol galėsiu jais pradžiuginti šeimyną, laukiančią pajūry! 🙂

No Comments

Post A Comment

Eglė Petronienė

Desertų kūrėja, tinklaraštininkė, dviejų berniukų mama.

Užburta dailiomis kremo kepurėmis išpuoštų keksiukų nuotraukų internete mečiau sau iššūkį ištisus metus kiekvieną savaitę išbandyti po naują keksiukų receptą ir aprašyti savo patirtį. Taip gimė mano tinklaraštis „Keksiukų istorijos“.

Naujausias įrašas

Knyga

Mano dideliam džiaugsmui po beveik metus trukusio nuostabaus kūrybinio nuotykio drauge su leidykla „Laisvos valandos“ išleidau autorinę mažų skanėstų knygą.

SUSISIEKIME!

Nėra neįgyvendinamų idėjų. Papasakokite savo istorijas, savo norus ir kartu rasime geriausią sprendimą kaip keksiukų dėžutę paversti dienos įvykiu!