Jeigu kas paklaustų, kaip kvepia Kalėdos, nė nedvejodama atsakyčiau – mandarinais! Aš be jų tikrai neįsivaizduoju žiemos švenčių, kaip ir be namie keptų pyragų, pyragėlių 🙂 Šios savaitės keksiukus, mano nuomone, galima drąsiai įtraukti į kalėdinę kolekciją. Galbūt jie ir nekvepia mandarinais anei imbierais (kaip dabar labai madinga), bet už tai yra labai skanūs, su staigmena viduje ir su balto kremo kepure atrodo ypač žiemiškai bei šventiškai 🙂
Sodrus šokoladinis keksas ir gaivus citrininis įdaras privers aikčioti ne vieną valgytoją, na, o jei dar pasistengsite raitydami kremą!..
Taigi, jeigu jau susigundėt, 17 šokoladinių keksiukų iškepti turėkite:
3 didelius kiaušinius
140 g. minkšto sviesto
180 g. cukraus
180 g. miltų
40 g. kakavos miltelių
50 g. grietinės
Šaukštelį vanilės esencijos arba vanilinio cukraus
Žiupsnelį druskos
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Minkštą sviestą paplakite su cukrumi, kol masė taps panaši į purų sviestinį kremą. Po vieną sumuškite kiaušinius, vis pamaišykite. Sudėkite grietinę, įpilkite vanilės esencijos, jeigu ją naudojate. Kitame dubenyje sumaišykite visus sausus produktus: miltus, kakavą, kepimo miltelius, druską, vanilinį cukrų, jeigu tokį naudojate). Persijokite juos į sviesto bei kiaušinių masę ir dar kartą viską gerai permaišykite. Tešla bus gana tiršta, tačiau kitaip būti ir negali, kai naudojame minkštą, o ne lydytą sviestą 🙂 Keksiukus kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 15 minučių.
Atvėsusius keksiukus įdarykite citrininiu įdaru. Jam pagaminti reikės:
3 vidutinio dydžio citrinų žievelių geltonosios dalies
100 ml citrinų sulčių
3 kiaušinių
250 g cukraus
100 g sviesto
Visus produktus sudėkite į puodelį, statykite jį ant nedidelės ugnies ir maišykite, kol sviestas išsilydys ir kremas sutirštės. Kai baigsite, turėtų išeiti ale grietinės tirštumo gražiai geltona masė. Visas procesas užtruks apie 10 min. Kremą supilkite į stiklainėlį, atvėsinkite ir juo įdarykite savo keksiukus. Viso tikrai nesunaudosite, tačiau jis kuo puikiausiai tiks ir prie sekmadieninių blynų, ir prie varškės sūrio ar bandelių… 🙂
Kai keksiukai jau su geltona staigmenėle, pasigaminkite bezė kremo iš 2 kiaušinių baltymų, 240 g. cukraus, 6 šaukštų vandens ir šiek tiek citrinos rūgštelės.
Cukrų užpilkite 6 šaukštais vandens ir kaitinkite ant nedidelės ugnies kol jis ištirps. Tada padidinkite ugnį, nebemaišykite ir leiskite sirupui virti. Tuo metu iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos. Kai pro sirupe pamirkytos šakutės dantukus eis išpūsti burbulą, tai ženklas, kad sirupas jau tinkamas naudoti. Statykite puodą kelioms sekundėms į šalto vandens dubenį, kad puodo dugnas daugiau nebekaistų. Į mikseriu maišomus baltymus plona srovele supilkite sirupą ir nenustokite plakti kol kremas atvės ir sustandės. Įdėkite citrinos rūgštelės pagal skonį. Viskas, kremas pagamintas!
Jeigu nemėgstate baltyminio kremo, galite pakeisti jį puikaus skonio maskarponės ir baltojo šokolado kremu arba kremu iš „Philadelphios“ ir sviesto. Tiks visi, visgi pats balčiausias, sniegiškiausias ir labiausiai pasiduodantis įmantriam formavimui (ypač, jeigu susiruošėte ant keksų tupdyti pingvinus) – bezė kremas.
Apie pingvinus. Jeigu vis dėlto nusprendėte jais užsiimti, apsišarvuokite kantrybe. Paprasta nebus, greitai jų ant keksų tikrai nesutupdysite, bet rezultatas pradžiugins ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius!
Kad darbas eitųsi kiek įmanoma sklandžiau, susiruoškite keletą konditerinių maišelių (vieną su didesniu apvaliu antgaliu, kitą be jokio antgalio), šokoladinių pabarstukų, mandarino žievelių, išsitirpinkite plytelę juodo šokolado ir leiskite jai atvėsti (bet nesustingti).
Keksiuko viršūnę aptepkite baltu kremu – tada jūsų pingvinas sėdės pusnyje. Imkite konditerinį maišelį su apvaliu antgaliu ir išspauskite juo keletą kauburiukų: vieną didesnį – pingvino kūnelį – ir ant jo kitą mažesnį – pingvino galvą. Į kitą maišelį supilkite šokoladą, nukirpkite nedidelį maišelio kampelį, kad šokoladas tekėtų valdoma srovele. Juo išpieškite pingvino veiduko ir sparnų kontūrą. Tuo pačiu šokoladu „nuspalvinkite“ visą pingvino nugarą ir užpakalinę galvos dalį – tiek, kiek apsibrėžėte kontūru. Įstatykite akytes. Aš naudojau šokoladinius pabarstukus, bet galima jas nupiešti ir tuo pačiu lydytu šokoladu. Pingvino snapelį ir kojytes padarykite iš sukarpytos mandarino žievelės, nedidelių spalvotų saldainiukų ar pabarstukų.
Kviečiu pasidžiaugti pingvinų Kalėdine fotosesija!
No Comments