Turiu vieną draugę (Jolitos vardo neminėsiu), kuri su kiekviena degustacija kelia mano keksiukams vis naujus skonio reikalavimus. Tai kremas per saldus, tai keksas per sausas ir taip per daugybę bandymų man buvo įkalta į galvą, kad pyragaitis visų pirma turi būti drėgnas. Na, šiek tiek kitoks nei įprasti biskvitiniai… Taigi, Jolitai paliepus, man panorėjus šį kartą keksiukų istorijose – drėgni bananiniai keksiukai. O kad būtų prašmatniau, paslėpiau juose po šaukštelį naminės karamelės ir papuošiau grietinėlės kepure 🙂
16 bananinių keksiukų iškepti reikės:
120 g. sviesto
3 vidutinio dydžio bananų
150 g. cukraus
2 didelių kiaušinių
40 g. (pakelio) vanilinio pudingo miltelių arba bulvių krakmolo
180 g. miltų
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir pudingą. Kiaušinius plakite su cukrumi kol masė pasipūs ir cukrus daug maž ištirps. Supilkite lydytą atvėsusį sviestą, sudėkite trintus bananus ir viską lengvai išmaišykite. Galiausiai įsijokite miltus, įmaišykite juos į tešlą ir viskas, jau galima kepti. Dėkite keksiukus į 180 laipsnių karštumo orkaitę apie 15-20 minučių ir džiaukitės bananais prakvipusia virtuve 🙂
Keksiukai tokie kvapnūs ir minkštučiai, kad silpnesnės valios valgytojai gali nesulaukti visų priedų! Tačiau, jeigu vis dėlto dar turite šiek tiek kantrybės, išsivirkite naminės karamelės iš 200 g. cukraus, 50 g. sviesto, 100 ml grietinėlės. Kaip ir ką daryti išsamiai aprašiau 19 keksiukų istorijoje, tad gal nesupyksite, jeigu čia nebesikartosiu 🙂
Taigi, atvėsusius keksiukus įdarykite karamele. Peiliuku arba specialiu prietaisu obuolių sėklalizdžiams išimti padarykite pyragaičiuose duobutes ir pripildykite jas įdaru. Puoškite plakta grietinėle (apie 300 ml, priklausomai nuo to, kokio aukščio bokštelius raitysite ant savo pyragaičių).
Šie keksiukai tikrai nepaprastai skanūs ir drėgni. Savo tekstūra šiek tiek primena drėgnuosius Rasos cukinijų keksiukus, bet dėl bananų dar įgauna gelsvą atspalvį ir puikų aromatą. Išbandykit! Puikiai tiks ir pusryčių stalui (be jokių pamandrinimų), ir svečius nustebinti 🙂
20 Comments
Laima
Posted at 07:55h, 05 vasarioLaba diena,
pastebėjau kad visur naudojate vanilinio pudingo miltelius arba bulvių krakmolą, o ką jie priduoda keksiukam, kokia jų įtaka? O tie pudingo milteliai tai paprasto pudingo?
Būsiu dėkinga už atsakymą:)
keksiukuistorijos
Posted at 08:44h, 05 vasarioKrakmolas sustiprina miltuose esančio glitimo poveikį, t. y. suteikia kepiniui standumo. Šiaip jau biskvitiniams kepiniams ir keksams tvirtumas nėra labai būtinas, kaip kad, pavyzdžiui, mielinėms bandelėms, bet keletas šaukštų krakmolo beveik garantuoja, kad kepinys nesukris, kai ištrauksite iš orkaitės.
Aš keksiukams dažniausiai naudoju 405D arba 550C tipo miltus. Juose glitimo kiekis yra nedidelis, todėl mėgstu apsidrausti 🙂 Tešla išlaiko trapumą ir minkštumą, bet kartu yra tvirtesnė. Dar krakmolo visada dedu, kai kepu biskvitus vyniotiniams. Jis padeda lenkiamam kepiniui nesulūžti.
O dėl pudingo miltelių, tai čia amerikietiška mada, kurią pasigavau iš vienos labai mėgstamos savo konditerijos knygos 🙂 Pudingo miltelius naudoju Dr. Oetker, kitokių Lietuvos parduotuvėse net nelabai esu mačiusi. Juose praktiškas tas pats krakmolas, tik dar ir skaniai kvepia 🙂
Žodžiu, jeigu krakmolo neįdėsite, keksiukų skonis tikrai nenukentės. Tik tada pakeiskite jį miltais 🙂
Laima
Posted at 11:18h, 05 vasarioAčiū už atsakymą. Bandysim savaitgalį kepti;) kolkas nerandu to krakmolo, tai gal be jo:)
keksiukuistorijos
Posted at 13:15h, 05 vasarioSkanių keksiukų! 🙂
Ilona
Posted at 08:38h, 13 vasarioSveika,
man tok klausimas kilo 🙂 o paskui ta grietinele nepatyzta, kai pastovi kambario temperaturoj? ar reikia kokios zelatinos ideti? ir kur juos laikot-saldytuve?
keksiukuistorijos
Posted at 12:44h, 13 vasarioLabas 🙂 Dėl grietinėlės tai tyčia dariau eksperimentą ir laikiau dekoruotus keksiukus šaldytuve per naktį – kitą dieną niekas nepatižo ir nenubėgo. Želatinos niekada nededu, tereikia tik gerai grietinėlę išplakti ir viskas. Aj, beje, ta pirktinė grietinėlė iš flakonėlio šitam reikalui visiškai netinka. Nespėsit keksiukų į lėkštę sudėti, o papuošimai jau bus nuvarvėję… 🙂
Agnė
Posted at 17:31h, 14 rugpjūčioSveika, Egle,
Noriu paklausti o kaip Jūs darote grietinėlę?
Plakate tik grietinėlę plakimui, ar darote iš plaktos grietinėlės, maskarponės, cukraus pudros?
Norime pačio greičiausio būdo.
Ačiū 😉
keksiukuistorijos
Posted at 08:04h, 16 rugpjūčioLabas, kai keksiukus sumąstau puošti tik plakta grietinėle, tada nusiperku 35 proc. riebumo plakamosios grietinėlės ir išplaku ją iki standumo su šiek tiek cukraus pudros. Čia greičiausias variantas 🙂 Jeigu norit dar standesnio, sodresnio ir patvaresnio kremo, įmaišykit į plaktą grietinėlę maskarponės. Aš maišau santykiu: 1 dalis grietinėlės ir 2 dalys maskarponės 🙂
Danguole
Posted at 15:14h, 28 rugsėjolabai ačiū už receptą:) pirmą kartą kepiau keksiukus, nors gaminti labai mėgstu, bet konditerija nėra mano labai mėgstama, bet visgi keksiukams neatsispiriu (valgyt:)…iš daugelio receptų pabandžiau būtent čiuos (norėjosi su bananais). Išties išėjo puikiai, tik kiek daugiau (22). Kepdama antrą „partiją” įdėjau šokolado gabaliukų irgi labai nepamaišė. ačiū. skanių kepinių…kitą savaitgalį ringsiuos kitą jūsų receptą 😉
keksiukuistorijos
Posted at 19:39h, 28 rugsėjoDanguole, labai džiaugiuosi, kad jums viskas puikiai pavyko ir patiko 🙂 Sėkmės ir kituose bandymuose!
Viktorija
Posted at 20:39h, 10 spalioPasakiški! Tikrai vau.. Su karamele žaidžiau paprasčiau, nes savijauta snd nekokia. Tiesiog dejau i tešlos visuri ir vel uZdejau šaukštą tešlos, o kitus tiesiog apliejau ant viršaus ir puošt nebereik :))
Skaniausi mano iškepti keksiukai!
Saldumo bomba 🙂
Ačiū už receptuka!
keksiukuistorijos
Posted at 12:45h, 13 spalioTikrai labai džiaugiuosi, kad keksiukai paliko jums gerą įspūdį 🙂
kepeja
Posted at 22:19h, 16 lapkričioO krakmola reikia persijoti ar ne? 🙂
keksiukuistorijos
Posted at 06:04h, 17 lapkričioReikia, Auguste 🙂 Sumaišykite jį su miltais ir tada persijokit
Milda
Posted at 08:55h, 16 birželioAr tiktų karamelę pakeisti rududu? 🙂 Ir dar, kokio riebumo grietinėlę naudojate darant karamelę?
keksiukuistorijos
Posted at 17:49h, 16 birželioMilda, karamelę tikrai galima pakeisti „Rududu”. O į naminę karamelę dažniausiai pilu tą riebesnę grietinėlę, 35 %, tinkančią ir kremams.
Živilė
Posted at 17:59h, 23 rugsėjoNuostabūs keksiukai. jau kepiau kelis kartus. vieną kartą dėjau vos vieną bananą, kitą dėjau du bananus. abu kartus gavosi idealiai. Ačiū labai už suuuuuuperinį recerptą!!!!
keksiukuistorijos
Posted at 20:47h, 23 rugsėjoKaip kažkada pasakė geras mano bičiulis, bananai skonio niekada nepagadina 🙂 Džiaugiuosi, kad viskas puikiai pavyko!
Sandra
Posted at 14:52h, 30 balandžioVisiškai be skonio gavosi… Labai sausi, sakyčiau ne koks receptas, teko kepti keletą bananinių keksų, kepdama keksiukus tikėjausi ryškesnio skonio t.y. tikro bananų keksiuko. Tačiau likau nusivylusi. Siųlyčiau patobulinti receptą.
Margo
Posted at 19:37h, 10 birželioNa tikrai nežinau kas man nepavyksta… bet šiandien po 4-ių nesėkmingų bandymų pasiryžau vėl išsikepti bananinių keksiukų… ir jie vis tiek neiškilo tiek kiek turėjo. Ir net neįsivaizduoju kas ne taip… 🙁