29 savaitė: Drėgni bananiniai keksiukai su karamelės įdaru ir plakta grietinėle

Turiu vieną draugę (Jolitos vardo neminėsiu), kuri su kiekviena degustacija kelia mano keksiukams vis naujus skonio reikalavimus. Tai kremas per saldus, tai keksas per sausas ir taip per daugybę bandymų man buvo įkalta į galvą, kad pyragaitis visų pirma turi būti drėgnas. Na, šiek tiek kitoks nei įprasti biskvitiniai… Taigi, Jolitai paliepus, man panorėjus šį kartą keksiukų istorijose – drėgni bananiniai keksiukai. O kad būtų prašmatniau, paslėpiau juose po šaukštelį naminės karamelės ir papuošiau grietinėlės kepure 🙂

Bananiniai keksiukai su plakta grietinėle 1

16 bananinių keksiukų iškepti reikės:

120 g. sviesto
3 vidutinio dydžio bananų
150 g. cukraus
2 didelių kiaušinių
40 g. (pakelio) vanilinio pudingo miltelių arba bulvių krakmolo
180 g. miltų
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos

Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir pudingą. Kiaušinius plakite su cukrumi kol masė pasipūs ir cukrus daug maž ištirps. Supilkite lydytą atvėsusį sviestą, sudėkite trintus bananus ir viską lengvai išmaišykite. Galiausiai įsijokite miltus, įmaišykite juos į tešlą ir viskas, jau galima kepti. Dėkite keksiukus į 180 laipsnių karštumo orkaitę apie 15-20 minučių ir džiaukitės bananais prakvipusia virtuve 🙂

Bananiniai keksiukai su plakta grietinėle

Keksiukai tokie kvapnūs ir minkštučiai, kad silpnesnės valios valgytojai gali nesulaukti visų priedų! Tačiau, jeigu vis dėlto dar turite šiek tiek kantrybės, išsivirkite naminės karamelės iš 200 g. cukraus, 50 g. sviesto, 100 ml grietinėlės. Kaip ir ką daryti išsamiai aprašiau 19 keksiukų istorijoje, tad gal nesupyksite, jeigu čia nebesikartosiu 🙂

Taigi, atvėsusius keksiukus įdarykite karamele. Peiliuku arba specialiu prietaisu obuolių sėklalizdžiams išimti padarykite pyragaičiuose duobutes ir pripildykite jas įdaru. Puoškite plakta grietinėle (apie 300 ml, priklausomai nuo to, kokio aukščio bokštelius raitysite ant savo pyragaičių).

Šie keksiukai tikrai nepaprastai skanūs ir drėgni. Savo tekstūra šiek tiek primena drėgnuosius Rasos cukinijų keksiukus, bet dėl bananų dar įgauna gelsvą atspalvį ir puikų aromatą. Išbandykit! Puikiai tiks ir pusryčių stalui (be jokių pamandrinimų), ir svečius nustebinti 🙂

20 Comments
  • Laima
    Posted at 07:55h, 05 vasario Atsakyti

    Laba diena,
    pastebėjau kad visur naudojate vanilinio pudingo miltelius arba bulvių krakmolą, o ką jie priduoda keksiukam, kokia jų įtaka? O tie pudingo milteliai tai paprasto pudingo?
    Būsiu dėkinga už atsakymą:)

    • keksiukuistorijos
      Posted at 08:44h, 05 vasario Atsakyti

      Krakmolas sustiprina miltuose esančio glitimo poveikį, t. y. suteikia kepiniui standumo. Šiaip jau biskvitiniams kepiniams ir keksams tvirtumas nėra labai būtinas, kaip kad, pavyzdžiui, mielinėms bandelėms, bet keletas šaukštų krakmolo beveik garantuoja, kad kepinys nesukris, kai ištrauksite iš orkaitės.

      Aš keksiukams dažniausiai naudoju 405D arba 550C tipo miltus. Juose glitimo kiekis yra nedidelis, todėl mėgstu apsidrausti 🙂 Tešla išlaiko trapumą ir minkštumą, bet kartu yra tvirtesnė. Dar krakmolo visada dedu, kai kepu biskvitus vyniotiniams. Jis padeda lenkiamam kepiniui nesulūžti.

      O dėl pudingo miltelių, tai čia amerikietiška mada, kurią pasigavau iš vienos labai mėgstamos savo konditerijos knygos 🙂 Pudingo miltelius naudoju Dr. Oetker, kitokių Lietuvos parduotuvėse net nelabai esu mačiusi. Juose praktiškas tas pats krakmolas, tik dar ir skaniai kvepia 🙂

      Žodžiu, jeigu krakmolo neįdėsite, keksiukų skonis tikrai nenukentės. Tik tada pakeiskite jį miltais 🙂

      • Laima
        Posted at 11:18h, 05 vasario Atsakyti

        Ačiū už atsakymą. Bandysim savaitgalį kepti;) kolkas nerandu to krakmolo, tai gal be jo:)

  • keksiukuistorijos
    Posted at 13:15h, 05 vasario Atsakyti

    Skanių keksiukų! 🙂

  • Ilona
    Posted at 08:38h, 13 vasario Atsakyti

    Sveika,
    man tok klausimas kilo 🙂 o paskui ta grietinele nepatyzta, kai pastovi kambario temperaturoj? ar reikia kokios zelatinos ideti? ir kur juos laikot-saldytuve?

    • keksiukuistorijos
      Posted at 12:44h, 13 vasario Atsakyti

      Labas 🙂 Dėl grietinėlės tai tyčia dariau eksperimentą ir laikiau dekoruotus keksiukus šaldytuve per naktį – kitą dieną niekas nepatižo ir nenubėgo. Želatinos niekada nededu, tereikia tik gerai grietinėlę išplakti ir viskas. Aj, beje, ta pirktinė grietinėlė iš flakonėlio šitam reikalui visiškai netinka. Nespėsit keksiukų į lėkštę sudėti, o papuošimai jau bus nuvarvėję… 🙂

  • Agnė
    Posted at 17:31h, 14 rugpjūčio Atsakyti

    Sveika, Egle,
    Noriu paklausti o kaip Jūs darote grietinėlę?
    Plakate tik grietinėlę plakimui, ar darote iš plaktos grietinėlės, maskarponės, cukraus pudros?
    Norime pačio greičiausio būdo.
    Ačiū 😉

    • keksiukuistorijos
      Posted at 08:04h, 16 rugpjūčio Atsakyti

      Labas, kai keksiukus sumąstau puošti tik plakta grietinėle, tada nusiperku 35 proc. riebumo plakamosios grietinėlės ir išplaku ją iki standumo su šiek tiek cukraus pudros. Čia greičiausias variantas 🙂 Jeigu norit dar standesnio, sodresnio ir patvaresnio kremo, įmaišykit į plaktą grietinėlę maskarponės. Aš maišau santykiu: 1 dalis grietinėlės ir 2 dalys maskarponės 🙂

  • Danguole
    Posted at 15:14h, 28 rugsėjo Atsakyti

    labai ačiū už receptą:) pirmą kartą kepiau keksiukus, nors gaminti labai mėgstu, bet konditerija nėra mano labai mėgstama, bet visgi keksiukams neatsispiriu (valgyt:)…iš daugelio receptų pabandžiau būtent čiuos (norėjosi su bananais). Išties išėjo puikiai, tik kiek daugiau (22). Kepdama antrą „partiją” įdėjau šokolado gabaliukų irgi labai nepamaišė. ačiū. skanių kepinių…kitą savaitgalį ringsiuos kitą jūsų receptą 😉

    • keksiukuistorijos
      Posted at 19:39h, 28 rugsėjo Atsakyti

      Danguole, labai džiaugiuosi, kad jums viskas puikiai pavyko ir patiko 🙂 Sėkmės ir kituose bandymuose!

  • Viktorija
    Posted at 20:39h, 10 spalio Atsakyti

    Pasakiški! Tikrai vau.. Su karamele žaidžiau paprasčiau, nes savijauta snd nekokia. Tiesiog dejau i tešlos visuri ir vel uZdejau šaukštą tešlos, o kitus tiesiog apliejau ant viršaus ir puošt nebereik :))
    Skaniausi mano iškepti keksiukai!
    Saldumo bomba 🙂
    Ačiū už receptuka!

    • keksiukuistorijos
      Posted at 12:45h, 13 spalio Atsakyti

      Tikrai labai džiaugiuosi, kad keksiukai paliko jums gerą įspūdį 🙂

  • kepeja
    Posted at 22:19h, 16 lapkričio Atsakyti

    O krakmola reikia persijoti ar ne? 🙂

    • keksiukuistorijos
      Posted at 06:04h, 17 lapkričio Atsakyti

      Reikia, Auguste 🙂 Sumaišykite jį su miltais ir tada persijokit

  • Milda
    Posted at 08:55h, 16 birželio Atsakyti

    Ar tiktų karamelę pakeisti rududu? 🙂 Ir dar, kokio riebumo grietinėlę naudojate darant karamelę?

    • keksiukuistorijos
      Posted at 17:49h, 16 birželio Atsakyti

      Milda, karamelę tikrai galima pakeisti „Rududu”. O į naminę karamelę dažniausiai pilu tą riebesnę grietinėlę, 35 %, tinkančią ir kremams.

  • Živilė
    Posted at 17:59h, 23 rugsėjo Atsakyti

    Nuostabūs keksiukai. jau kepiau kelis kartus. vieną kartą dėjau vos vieną bananą, kitą dėjau du bananus. abu kartus gavosi idealiai. Ačiū labai už suuuuuuperinį recerptą!!!!

    • keksiukuistorijos
      Posted at 20:47h, 23 rugsėjo Atsakyti

      Kaip kažkada pasakė geras mano bičiulis, bananai skonio niekada nepagadina 🙂 Džiaugiuosi, kad viskas puikiai pavyko!

  • Sandra
    Posted at 14:52h, 30 balandžio Atsakyti

    Visiškai be skonio gavosi… Labai sausi, sakyčiau ne koks receptas, teko kepti keletą bananinių keksų, kepdama keksiukus tikėjausi ryškesnio skonio t.y. tikro bananų keksiuko. Tačiau likau nusivylusi. Siųlyčiau patobulinti receptą.

  • Margo
    Posted at 19:37h, 10 birželio Atsakyti

    Na tikrai nežinau kas man nepavyksta… bet šiandien po 4-ių nesėkmingų bandymų pasiryžau vėl išsikepti bananinių keksiukų… ir jie vis tiek neiškilo tiek kiek turėjo. Ir net neįsivaizduoju kas ne taip… 🙁

Post A Comment

Eglė Petronienė

Desertų kūrėja, tinklaraštininkė, dviejų berniukų mama.

Užburta dailiomis kremo kepurėmis išpuoštų keksiukų nuotraukų internete mečiau sau iššūkį ištisus metus kiekvieną savaitę išbandyti po naują keksiukų receptą ir aprašyti savo patirtį. Taip gimė mano tinklaraštis „Keksiukų istorijos“.

Naujausias įrašas

Knyga

Mano dideliam džiaugsmui po beveik metus trukusio nuostabaus kūrybinio nuotykio drauge su leidykla „Laisvos valandos“ išleidau autorinę mažų skanėstų knygą.

SUSISIEKIME!

Nėra neįgyvendinamų idėjų. Papasakokite savo istorijas, savo norus ir kartu rasime geriausią sprendimą kaip keksiukų dėžutę paversti dienos įvykiu!