Kažkada labai seniai, o tiksliau 21 bandymų savaitę, jau bandžiau į keksiuko sijonėlį sutalpinti „snikerio“ skonį, tačiau tą kartą valgytojai nusprendė, kad pyragaičiui iki tikro šokoladuko dar pritrūko. Taigi, kodėl nepabandžius vėl? Šį kartą rašydama receptą atsižvelgiau į visus išsakytus komentarus: daugiau šokoladiškumo, skystesnės karamelės ir stipresnio riešutų skonio. Ką gi, daugybė žmonių vienu metu juk negali klysti? 🙂
Maždaug 17 šokoladinių keksiukų išsikepti turėkite:
3 didelius kiaušinius
130 g. miltų
40 g. pudingo miltelių arba bulvių krakmolo
160 g. cukraus
120 g. sviesto
30 g. kakavos miltelių
50 ml pieno
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelį druskos
Dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą arba pudingą, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Minkštą sviestą plakite su cukrumi, kol masė taps panaši į purų sviestinį kremą. Nenustodamos (-i) plakti, maždaug kas minutę įmaišykite visus tris kiaušinius. Taip keksiukai bus dar puresni ir tiesiog ištirps burnoje. Į gautą sviesto, cukraus ir kiaušinių plakinį po truputį įmaišykite birius produktus. Galiausiai supilkite pieną. Tešla bus tikrai tiršta, tačiau taip ir turi būti. Pyragiukus kepkite 190 laipsnių karštumo orkaitėje apie 15 – 20 minučių.
Keksiukus įdarykite karamele. Jos išsivirti galite iš 100 g. cukraus, 50 ml grietinėlės ir 30 g. sviesto.
Cukrų paskleiskite keptuvėje ir kaitinkite ant ugnies kol jis ims tirpti. Kai kraštuose cukrus suskystės, šiek tiek sumažinkite ugnį ir lengvai pamaišykite, kad granulės galutinai karamelizuotųsi. Sudėkite gabaliukais pjaustytą sviestą. Karamelė ims šnypšti, gali trumpam sustingti, bes netrukus vėl išsileis. Tada supilkite grietinėlę, viską gerai išmaišykite, kad išeitų vientisa tąsi masė ir daugiau nebekaitinkite.
Taigi, atvėsusiuose pyragiukuose išpjaukite duobutes ir pripildykite jas karamele. Išpjovų neskubėkite suvalgyti ir panaudokite jas kaip kamštelius, kad įdaras galutinai pasislėptų keksiuko viduje. Žinoma, galite to ir nedaryti, bet mano sugalvotas puošimo būdas reikalauja keksiuką apversti aukštyn kojomis. Nieko geriau nesumąsčiau, kad minkšta karamelė nesugalvotų pabėgti iš savo vietos 🙂
Kai keksiukai jau „iškimšti“, pasigaminkite kremą iš 250 g. maskarponės, 100 g. sviesto, šaukštelio vanilės ekstrakto ir cukraus pudros pagal skonį. Dėkite po šaukštą kremo ant kiekvieno pyragiuko, apverskite jį aukštyn kojomis ir „padažykite“ į pasmulkintus žemės riešutus. Aš naudojau gatavai pakepintus ir pasūdytus, tačiau kuo puikiausiai galite pasiskrudinti riešutus ir namų sąlygomis. Taigi, kremas šiek tiek prisiplos, riešutai prilips ir galiausiai išeis tokia visai skaniai ir paprastai atrodanti riešutinė kepurė. Nieko įmantraus, bet man šitas puošimo būdas laaabai patinka.
Šiek tiek pasidarbuoti reikia, bet rezultatas nerealus! „Snikeriški“, sodrūs, kvapnūs ir labai labai skanūs pyragaičiai! Dar viena potenciali prašmatnybė ant jūsų šventinio (ir ne tik) stalo 🙂
P.S. Dėkoju savo puikiausiai Sančai Pansai – Jolitai, kuri taip rūpestingai maišė tešlą ir sudėliojo paskutinius taškus-žvaigždutes, kad keksiukai pūtų patys puikiausi 🙂
4 Comments
Inga
Posted at 07:32h, 07 birželioSveiki, man karamele tik pradejusi vesti eme stingti, ka galejau ne taip padaryti? Ačiū! p.s. siaip keksiukai nerealus! 🙂
keksiukuistorijos
Posted at 07:37h, 13 birželioSveiki, Inga, džiaugiuosi, kad keksiukai jums patiko 🙂 Su karamele taip ir būna, kol karšta – skysta, o atvėsusi – pati ta. Dėl to dažniausiai ją išsiverdu iš anksto 🙂
Inga
Posted at 13:41h, 13 birželioNa bet man labai stipriai sustingo, as jatiesiogine ta zodzio prasme krapsciau nuo keptuves, na bet gal taip ir turi buti, aciu uz atsakyma 🙂
keksiukuistorijos
Posted at 07:45h, 14 birželioInga, man taip kartais irgi nutinka. Čia gal dėl to, kad perkaitinam patį cukrų?.. Tokiu atveju įpilu šiek tiek daugiau grietinėlės, ne 100, o 150 ml.