Šios savaitės keksiukų istoriją paskatino parašyti vienas labai paprastas nutikimas. Taip jau įvyko, kad kartu su gera mano drauge Kristina, kepėjėle kaip ir aš, bet labiau pasinešusia į įvairiausius tortus, prisižadėjom saldų stalą kitos draugės, Aušrinėlės, vestuvėms. Taigi, iki šventės likus šiek tiek daugiau nei 3 mėnesiams, pradėjom konditerines paieškas, receptų tobulinimą ir degustacijas. Juk trijų aukštų vestuvinio torto taip vienas du neiškepsi! 🙂 Planas buvo toks – aš suorganizuoju kassavaitinę naujų keksiukų degustaciją, o Kristina atsiveža tortą-pretendentą į šventę. Bendrom jėgom turėjom jį papuošti, bet kaip tyčia, kai labai reikia, kad viskas gerai išeitų ir atrodytų preciziškai – šast ir baltyminis bezė kremas nesutvirtėja iki reikiamos konsistencijos 🙂 Pabandėm kremą gaminti iš naujo, o jis ir vėl kažkoks ne toks! 🙂
Galiausiai tortą taip ir sudegustavom nepuoštą (Ooooo, koks buvo dieviškai švelnus, skanus, drėėėgnas „Rafaelo“ tortukas!), o iš to nepavykusio bezė iškepėm kalną morengiukų, kuriuos vėliau vyro bendradarbiai valgė 3 dienas 🙂 Žodžiu, laimingų buvo daug ir niekas nenukentėjo, bet va mano virtuvėje liko 6 kiaušinių tryniai 🙂 Ką dabar su jais? Paprastai, kai kremą gamindavau iš kelių kiaušinių, tai trynius sėkmingai sulaižydavo mano Lindūnas. Įdėjau į lėkštelę vieną, bet katinas tik pakrutino ūsus ir nuėjo užsiimti savais reikalais 🙂 Tad su didesniu kiekiu nusprendžiau nerizikuoti. Pabandžiau trynius įmaišyti į keksiukų tešlą ir rezultatu tikrai nenusivyliau – išėjo geltoni, kvapūs ir labai lietuvišką šakotį primenantys kepinukai 🙂
Taigi, 12 didesnių (iškilusių kaip nuotraukose) arba 16 mažesnių (jeigu dar planuojate puošti juos kremu) keksiukų turėkite:
1 kiaušinį
4-5 kiaušinio trynius
150 g. cukraus
150 g. sviesto
250 g. miltų
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukštelį vanilinio cukraus arba vanilės esencijos
12 – 16 gabalėlių baltojo šokolado
Kiaušinį kartu su tryniais, cukrumi ir vaniliniu cukrumi išplakite iki putų. Dubenyje sumaišykite miltus ir kepimo miltelius. Sviestą išlydykite ir leiskite jam atvėsti. Į gautą kiaušinių plakinį supilkite sviestą, įsijokite miltus ir tik tada plakimo šluotele, ne mikseriu, atsargiai viską išmaišykite iki vientisos masės. Tešla bus gana tiršta ir geltona nuo trynių 🙂 Supilstykite ją į keksiukų sijonėlius ir į kiekvieną iš jų dar įspauskite po gabalėlį baltojo šokolado. Kildama tešla apgaubs šokoladą ir paslėps jį keksiuko viduje. Pyragiukus kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 20 – 25 min., kol šie gražiai pakils, paruduos ir sutvirtės.
Iškepusius keksiukus dar galite aplieti tirpintu baltuoju šokoladu. Paprasčiau nebūna, o pyragiukai paperka ir išvaizda, ir savo neišpasakytu skoniu. Galbūt kada nors jais šventėje keisim tradicinį šakotį? 🙂
No Comments