33 savaitė: Šv. Valentino standartai arba šampaniniai keksiukai su braškėmis ir švelniu baltyminiu kremu

Raudonai nusidažiusios parduotuvių vitrinos byloja – ne už kalnų šv. Valentinas! Pirmąsias savo „valentinkes“ prisimenu dar iš pradinių klasių mokykloje. Tuomet klasiokai kokių tik atvirukų nepridarydavo (savo rankomis!), kad vėliau galėtų juose įrašyti visus metus brandintą išpažintį „Tu man patinki“… Va jums ir įrodymas, kad meilė kalba ne prabangiais daiktais, o nuoširdumu ir paprastu dėmesiu 🙂 Kaip kažkada pasakė vienas gudrus vaikas, MEILĖ YRA TADA, KAI MAMYTĖ ATIDUODA TĖVELIUI DIDESNĮ KEPSNĮ! 🙂

Visu šimtu procentų pritariu tam protinguoliui, o kad jau prakalbau apie maistą, pristatau labai skanius „valentiniškus“ (kaip meilės diena be šampano?) šampaninius keksiukus su braškėmis ir puikiuoju bezė.

DSC_0071

24 šampaniniams keksiukams iškepti susiruoškite:

250 g miltų
250 g cukraus
150 g minkšto sviesto
250 ml šampano (to netikro, puikiai tiks sena gera „Bosca“) 🙂
6 kiaušinių baltymus (ką daryti su likusiais tryniais jau žinote 🙂 )
2 šaukštelius kepimo miltelių
Žiupsnelį druskos
100 – 150 ml trintų braškių (naudojau šaldytas)

Minkštą sviestą plakite su cukrumi kol masė taps panaši į purų kremą. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Pakaitomis su šampanu įmaišykite birius produktus į sviestinį kremą. Maišyti lengva nebus, bet šiame etape svarbiausia, kad produktai galų gale taptų vientisa mase. Iki standumo išplakite kiaušinių baltymus ir per kokius tris kartus atsargiai įmaišykite juos į gautą tešlą. Matysite, kuo daugiau sudėsite baltymų, tuo tešla darysis puresnė, lengviau maišoma. Galiausiai turėtų išeiti labai puri, šviesi ir jau nebe tiršta masė. Supilstykite ją į keksiukų sijonėlius ir kepkite apie 180 laipsnių karštumo orkaitėje 20 – 25 minutes. Ant iškepusių keksiukų uždėkite po šaukštelį trintų braškių. Jos įsigers į kepinį ir praturtins jį netikėtu gaiviu skoniu 🙂

Šamaniniai keksiukai

Šį kartą savo keksiukus puošiau baltyminiu bezė kremu iš 2 kiaušinių baltymų, 240 g. cukraus, 6 šaukštų vandens ir šiek tiek citrinos rūgštelės.

Cukrų suberkite į puodą, užpilkite vandeniu ir kaitinkite ant nedidelės ugnies kol cukraus granulės ištirps. Kai cukrus ištirps, padidinkite ugnį, nebemaišykite ir leiskite sirupui virti. Tuo metu iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus. Juose negali būti nė kruopelytės trynio likučių, o kad procesas pavyktų dar sklandžiau, įdėkite šiek tiek druskos. Kai pro sirupe pamirkytos šakutės dantukus eis išpūsti burbulą, vadinasi sirupas jau tinkamas naudoti. Statykite puodą kelioms sekundėms į šalto vandens vonelę, kad jis daugiau nebekaistų. Į mikseriu maišomus baltymus plona srovele supilkite sirupą ir nenustokite plakti kol kremas atvės ir sustandės. Įdėkite citrinos rūgštelės pagal skonį ir puoškite 🙂

Žinoma, kuo puikiausiai bezė būtų galima pakeisti ir paprasčiausia plakta grietinėle (va tada tai jau išeitų tikras meilės dienos rinkinukas!), bet kadangi dar planavau ant kiekvieno keksiuko sodinti po šokolade mirkytą braškę, man reikėjo standesnio kremo.

P.S. Šiaip jau žiemą nesezoninių uogų parduotuvėse privengiu, bet šį kartą likau visai maloniai nustebinta. Braškės braškėm kvepėjo ir skonis buvo ne visai plastmasinis 🙂 Žodžiu, patiko!

Reklama

11 komentarų

  1. Atrodo fantastiškai:) spėju ir skonis toks:) Aš kolkas beviltiška su kremais..kelis kartus bandžiau nepavyko..tai jau nebebandau.. o pas jus keksiukai visada nuostabūs!

    • Labai ačiū, Laima! 🙂 Dėl kremų nenusiminkit, aš pati ne vieną jų sugadinus. Svarbiausia nepasiduoti! 🙂

  2. Sveiki. Laabai grazus keksiukai! Tik norejau pasiteirauti del kremo. Ar jis kita diena netampa isdziuves (kazkas panasaus lyg morengas) ar vis dar laikosi minkstas?

    • Sveiki, Renata! Kremo išorė iš tikrųjų apdžiūva, bet viduje ir kitą dieną jis išlieka minkštas. Tikrai nesukietėja į morengą per naktį 🙂 Jeigu norite neapdžiūvusio kremo, pakeisktie jį standžiai išplakta grietinėle arba grietinėlės ir maskarponės kremu…

    • Reiktų šampaną pakeisti kokiu kitu putojančiu gėrimu, kad ir paprastu limonadu. Nors šiaip, jeigu norisi keksiukų be šampano, visi likę tinklaraščio receptai – jūsų paslaugoms 😉

  3. Kaip manote, ar būtų galima į patį keksiukų vidų įdėti šaldytų braškių, prieš kepant?

    • Tikrai galima, tik tur4kit omenyje, kad braškėse daug vandens, todėl keksiukų vidurys gali likti šiek tiek įdubęs

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: