, , ,

33 savaitė: Šv. Valentino standartai arba šampaniniai keksiukai su braškėmis ir švelniu baltyminiu kremu

Raudonai nusidažiusios parduotuvių vitrinos byloja – ne už kalnų šv. Valentinas! Pirmąsias savo „valentinkes“ prisimenu dar iš pradinių klasių mokykloje. Tuomet klasiokai kokių tik atvirukų nepridarydavo (savo rankomis!), kad vėliau galėtų juose įrašyti visus metus brandintą išpažintį „Tu man patinki“… Va jums ir įrodymas, kad meilė kalba ne prabangiais daiktais, o nuoširdumu ir paprastu dėmesiu 🙂 Kaip kažkada pasakė vienas gudrus vaikas, MEILĖ YRA TADA, KAI MAMYTĖ ATIDUODA TĖVELIUI DIDESNĮ KEPSNĮ! 🙂

Visu šimtu procentų pritariu tam protinguoliui, o kad jau prakalbau apie maistą, pristatau labai skanius „valentiniškus“ (kaip meilės diena be šampano?) šampaninius keksiukus su braškėmis ir puikiuoju bezė.

DSC_0071

24 šampaniniams keksiukams iškepti susiruoškite:

250 g miltų
250 g cukraus
150 g minkšto sviesto
250 ml šampano (to netikro, puikiai tiks sena gera „Bosca“) 🙂
6 kiaušinių baltymus (ką daryti su likusiais tryniais jau žinote 🙂 )
2 šaukštelius kepimo miltelių
Žiupsnelį druskos
100 – 150 ml trintų braškių (naudojau šaldytas)

Minkštą sviestą plakite su cukrumi kol masė taps panaši į purų kremą. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Pakaitomis su šampanu įmaišykite birius produktus į sviestinį kremą. Maišyti lengva nebus, bet šiame etape svarbiausia, kad produktai galų gale taptų vientisa mase. Iki standumo išplakite kiaušinių baltymus ir per kokius tris kartus atsargiai įmaišykite juos į gautą tešlą. Matysite, kuo daugiau sudėsite baltymų, tuo tešla darysis puresnė, lengviau maišoma. Galiausiai turėtų išeiti labai puri, šviesi ir jau nebe tiršta masė. Supilstykite ją į keksiukų sijonėlius ir kepkite apie 180 laipsnių karštumo orkaitėje 20 – 25 minutes. Ant iškepusių keksiukų uždėkite po šaukštelį trintų braškių. Jos įsigers į kepinį ir praturtins jį netikėtu gaiviu skoniu 🙂

Šamaniniai keksiukai

Šį kartą savo keksiukus puošiau baltyminiu bezė kremu iš 2 kiaušinių baltymų, 240 g. cukraus, 6 šaukštų vandens ir šiek tiek citrinos rūgštelės.

Cukrų suberkite į puodą, užpilkite vandeniu ir kaitinkite ant nedidelės ugnies kol cukraus granulės ištirps. Kai cukrus ištirps, padidinkite ugnį, nebemaišykite ir leiskite sirupui virti. Tuo metu iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus. Juose negali būti nė kruopelytės trynio likučių, o kad procesas pavyktų dar sklandžiau, įdėkite šiek tiek druskos. Kai pro sirupe pamirkytos šakutės dantukus eis išpūsti burbulą, vadinasi sirupas jau tinkamas naudoti. Statykite puodą kelioms sekundėms į šalto vandens vonelę, kad jis daugiau nebekaistų. Į mikseriu maišomus baltymus plona srovele supilkite sirupą ir nenustokite plakti kol kremas atvės ir sustandės. Įdėkite citrinos rūgštelės pagal skonį ir puoškite 🙂

Žinoma, kuo puikiausiai bezė būtų galima pakeisti ir paprasčiausia plakta grietinėle (va tada tai jau išeitų tikras meilės dienos rinkinukas!), bet kadangi dar planavau ant kiekvieno keksiuko sodinti po šokolade mirkytą braškę, man reikėjo standesnio kremo.

P.S. Šiaip jau žiemą nesezoninių uogų parduotuvėse privengiu, bet šį kartą likau visai maloniai nustebinta. Braškės braškėm kvepėjo ir skonis buvo ne visai plastmasinis 🙂 Žodžiu, patiko!

11 Comments
  • Laima
    Posted at 06:55h, 12 vasario Atsakyti

    Atrodo fantastiškai:) spėju ir skonis toks:) Aš kolkas beviltiška su kremais..kelis kartus bandžiau nepavyko..tai jau nebebandau.. o pas jus keksiukai visada nuostabūs!

    • keksiukuistorijos
      Posted at 07:05h, 12 vasario Atsakyti

      Labai ačiū, Laima! 🙂 Dėl kremų nenusiminkit, aš pati ne vieną jų sugadinus. Svarbiausia nepasiduoti! 🙂

  • renata
    Posted at 21:56h, 06 kovo Atsakyti

    Sveiki. Laabai grazus keksiukai! Tik norejau pasiteirauti del kremo. Ar jis kita diena netampa isdziuves (kazkas panasaus lyg morengas) ar vis dar laikosi minkstas?

    • keksiukuistorijos
      Posted at 07:16h, 07 kovo Atsakyti

      Sveiki, Renata! Kremo išorė iš tikrųjų apdžiūva, bet viduje ir kitą dieną jis išlieka minkštas. Tikrai nesukietėja į morengą per naktį 🙂 Jeigu norite neapdžiūvusio kremo, pakeisktie jį standžiai išplakta grietinėle arba grietinėlės ir maskarponės kremu…

      • renata
        Posted at 12:05h, 07 kovo Atsakyti

        Labai aciu uz atsakyma! Reiks isbandyti 🙂

  • Simona
    Posted at 13:27h, 30 rugpjūčio Atsakyti

    ar galima butu sampana pakeisti sidru?

  • Kamilė
    Posted at 14:59h, 27 birželio Atsakyti

    Sveika, ar nieko tokio, jeigu į keksiukus neįpilčiau šampano?

    • keksiukuistorijos
      Posted at 13:22h, 01 liepos Atsakyti

      Reiktų šampaną pakeisti kokiu kitu putojančiu gėrimu, kad ir paprastu limonadu. Nors šiaip, jeigu norisi keksiukų be šampano, visi likę tinklaraščio receptai – jūsų paslaugoms 😉

  • Emilija
    Posted at 16:08h, 19 balandžio Atsakyti

    Kaip manote, ar būtų galima į patį keksiukų vidų įdėti šaldytų braškių, prieš kepant?

    • keksiukuistorijos
      Posted at 18:20h, 19 balandžio Atsakyti

      Tikrai galima, tik tur4kit omenyje, kad braškėse daug vandens, todėl keksiukų vidurys gali likti šiek tiek įdubęs

Post A Comment

Eglė Petronienė

Desertų kūrėja, tinklaraštininkė, dviejų berniukų mama.

Užburta dailiomis kremo kepurėmis išpuoštų keksiukų nuotraukų internete mečiau sau iššūkį ištisus metus kiekvieną savaitę išbandyti po naują keksiukų receptą ir aprašyti savo patirtį. Taip gimė mano tinklaraštis „Keksiukų istorijos“.

Naujausias įrašas

Knyga

Mano dideliam džiaugsmui po beveik metus trukusio nuostabaus kūrybinio nuotykio drauge su leidykla „Laisvos valandos“ išleidau autorinę mažų skanėstų knygą.

SUSISIEKIME!

Nėra neįgyvendinamų idėjų. Papasakokite savo istorijas, savo norus ir kartu rasime geriausią sprendimą kaip keksiukų dėžutę paversti dienos įvykiu!