, ,

34 savaitė: Meduoliais kvepiantys datulių keksiukai su graikiniais riešutais ir karameliniu kremu

Šios savaitės naujiena – datulių keksiukai. Planavau kepti šį tą egzotiško, su kokosais, bet kadangi ryt laukiu svečiuose savo mylimiausių tetyčių (jiems kokosas joks ne skanėstas!) , tenka taikytis prie paprastesnio skonio.

Pačios datulės man sukelia dviprasmiškų jausmų 🙂 Neįsivaizduoju, kad galėčiau jas kramsnoti darbe sėdėdama prie kompiuterio, bet va kepiniuose – jau kitas reikalas 🙂 Jos saldžios, švelnios ir kvepia kažkokiu medum 🙂 Todėl ir keksiukai su datulėmis primena purius meduoliukus. Visai vertėtų prisiminti šį receptą prieš Kalėdas. Tuomet tereiktų pridėti papildomų prieskonių ir vuolia – išeitų puikus šventinis kepinys!

DSC_0006

Bet dabar apie patį receptą. Šio aš pati nesugalvojau, o nužiūrėjau iš australų maisto ruošimo portalo. Ingridientai paprasti, greitai sumaišomi, tad jis iš karto patraukė mano akį 🙂 Tiesa, australai į šiuos keksiukus dar deda malto imbiero, o aš jį pakeičiau pasmulkintais graikiniais riešutais.

Taigi, apie 15 gražiai iškilusių datulių keksiukų turėkite:

200 g. datulių
100 ml verdančio vandens
Šaukštelį sodos
100 g minkšto sviesto
160 g tamsaus rudo cukraus (naudojau „Farino“)
2 kiaušinius
220 g miltų
2 šaukštelius kepimo miltelių
Žiupsnelis druskos
100 g graikinių riešutų

Datulių keksiukai

Tešlą ruošti pradėkite nuo datulių. Užpilkite jas verdančiu vandeniu, įdėkite šaukštelį sodos (ji padės datulėms greičiau suminkštėti) ir kaitinkite ant nedidelės ugnies apie 5 min., kol datulės suminkštės ir sukris. Vandens jau nebeturėtų matytis, o visa masė primins ale džemą su datulių gabalėliais 🙂 Paskleiskite tokią datulių tyrę ant lėkštės ir palikite atvėsti. Didesnius datulių gabaliukus dar galite sutrinti šakute arba visą masę pasmulkinti blenderiu, bet jeigu ir liks koks „kramtomas“ gabaliukas, nuo to tik skaniau, ar ne taip? 🙂

Minkštą sviestą išplakite su cukrumi iki purumo. Masė bus panaši į rusvą (nuo cukraus) sviestinį kremą. Į ją po vieną, maždaug kas pusę minutės, įplakite kiaušinius. Įmaišykite atvėsusias datules. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Viską įsijokite į sviesto ir datulių mišinį, išmaišykite ir galiausiai sudėkite pasmulkintus riešutus. Maišyti lengva nebus – tešla išeina gana tiršta, bet nesijaudinkite – iškepę keksiukai bus minkšti ir purūs! Pyragiukus kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 20 – 30 min. kol šie gražiai pakils ir sutvirtės.

Datulių keksiukai

Po šitokio triūso virtuvėje galima jau ir nebesivarginti su papuošimais 🙂 Keksiukai labai skanūs ir be jų! 🙂 Bet jeigu norite prašmatniau ir kaip aš mėgstate maišyti kremus, galite savuosius kepinukus dar papuošti karamelinėmis kepurėmis iš 250 g. maskarponės ir 100 g. karamelės (aš turėjau išsivirusi, bet jeigu tingite, galima ją pakeisti senu geru „Rududu“).

Nors datulių keksiukus kepiau pirmą kartą, intuicija kuždėjo, kad tikrai neapsigausiu. Dėl šios priežasties, ir dar dėl to, kad savaitgalį laukiu garbingų svečių, dvigubinau normas. Ir gerai, juk skanių keksiukų turi būti ne po vieną! 🙂

3 Comments
  • Lina
    Posted at 12:50h, 09 gruodžio Atsakyti

    Planuoju kepti per kaledas, bet atrodo siek tiek sausoki, ar is tikro tai yra?

    • keksiukuistorijos
      Posted at 13:03h, 09 gruodžio Atsakyti

      O kodėl, Lina, jums jie atrodo sausoki? 🙂 Kalėdoms šiuos keksiukus pati daug kam kepsiu – jie tiesiog fantastiški! Kvapnūs, nuo datulių gražiai rudi ir netgi drėgni pasakyčiau. O dar tas karamelinis kremas, mano nuomone, jiems labai daug žavesio suteikia.. Žodžiu, išbandykit, tikrai nenusivilsit 🙂

      • Rita
        Posted at 09:50h, 04 gruodžio Atsakyti

        Seip as panasius keksiukus kepu, tik vietoj vandens, datulems mirkyti, uzpilu stiprios arbatos puodeliu, dar ipilu citrinos sulciu. Keksiukai dregni ir savaite issilaiko. Kremo nenaudoju, per daug kaloriju 🙂

Post A Comment

Eglė Petronienė

Desertų kūrėja, tinklaraštininkė, dviejų berniukų mama.

Užburta dailiomis kremo kepurėmis išpuoštų keksiukų nuotraukų internete mečiau sau iššūkį ištisus metus kiekvieną savaitę išbandyti po naują keksiukų receptą ir aprašyti savo patirtį. Taip gimė mano tinklaraštis „Keksiukų istorijos“.

Naujausias įrašas

Knyga

Mano dideliam džiaugsmui po beveik metus trukusio nuostabaus kūrybinio nuotykio drauge su leidykla „Laisvos valandos“ išleidau autorinę mažų skanėstų knygą.

SUSISIEKIME!

Nėra neįgyvendinamų idėjų. Papasakokite savo istorijas, savo norus ir kartu rasime geriausią sprendimą kaip keksiukų dėžutę paversti dienos įvykiu!