Taip taip žinau, kad vien jau perskaičius istorijos pavadinimą, atsiras žmonių, sakančių „Fūū, Coca-cola – nuodai!”, „Juk su Coca-cola galima valyti pajuodusias monetas“, „Pagalvokit apie savo skrandžius!” ir t. t. BET aš galvoju, kad jos, kaip ir kitų ne ypač sveikų produktų, pavyzdžiui, čipsų, kartais galima 🙂 Juk galų gale, XIX a. pabaigoje Coca-colą žmonės naudojo kaip vaistą ir tik vėliau ėmė jį gaminti, kaip gaivųjį gėrimą.
Internete galima rasti aibę Coca-colos naudojimo variantų: nuo maisto ruošimo iki buities darbų. O tai tik dar kartą paliudija, kad sunkiai rasis pasaulyje žmogus, nežinantis, kas slepiasi po šiuo užrašu 🙂
Taigi, ieškodama už ko užsikabinti šios savaitės receptui, šiek tiek paskaitinėjau užsienio kepėjėlių tinklaraščius. Visos (-i), kaip susitarę, Coca-colą naudoja šokoladiniuose pyraguose, o tai reiškia, kad šio gėrimo skonio kepinyje – nė su žiburiu nerasi. Tą paliudijo ir receptus išbandžiusiųjų komentarai, tad galiausiai nusprendžiau daryti savaip. Jeigu jau Coca-cola keksiukai, tai be kakavos 🙂
12 keksiukų iškepsite iš:
200 g miltų
120 g kambario temperatūros sviesto
200 g tamsaus rudojo cukraus, pavyzdžiui, „Farino“ (galite maišyti per pusę su paprastu cukrumi)
1 didelio kiaušinio
100 ml grietinėlės
200 ml Coca-colos
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos
Kaip visada, pirmiausiai dideliame dubenyje sumaišykite birius produktus: miltus, kepimo miltelius ir druską. Minkštą sviestą išplakite su cukrumi iki purumo, įplakite kiaušinį. Į gautą masę supilkite grietinėlę, Coca-colą, įsijokite miltus ir viską atsargiai išmaišykite. Tešla bus vidutinio tirštumo, nuo cukraus ir gėrimo kvepės karamele ir turės tokį švelniai rusvą atspalvį. Keksiukus kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 25 – 30 min.
Pyragaičius puošiau baltyminiu bezė kremu iš 2 kiaušinių baltymų, 240 g. cukraus, 6 šaukštų vandens ir žiupsnelio citrinos rūgštelės. Nors raičiau tokias ne visai mažas kepuraites, viso kremo nesunaudojau ir likučius sudžiovinau orkaitėje į mažyčius morengiukus. Bus man prie arbatos arba kitiems kepiniams papuošti. Taigi, galite produktų kiekį mažinti perpus ir pabandyti išsisukti su mažesniu kremo kiekiu 🙂
Nors pagaminti šį kremą nėra labai paprasta, skonis viską atperka 🙂 Cukrų suberkite į puodą, užpilkite vandeniu ir kaitinkite ant silpnos ugnies kol cukraus granulės ištirps. Tada ugnį padidinkite, nebemaišykite ir leiskite sirupui virti. Tuo metu iki standžių putų (tokių standžių, kad būtų galima jas pjaustyti peiliu!) išplakite kiaušinių baltymus. Kai pro sirupe pamirkytos šakutės dantukus galėsite išpūsti burbulą, vadinasi sirupas jau tinkamas naudoti. Statykite puodą kelioms sekundėms į šalto vandens vonelę, kad jis daugiau nebekaistų. Puodo dugną nušluostykite, kad į plaktus baltymus nepatektų vandens. Į mikseriu maišomus baltymus (čia būtų geriau turėti kokį pagalbininką virtuvėje, pavyzdžiui, vyrą :)) plona srovele supilkite sirupą ir nenustokite plakti kol kremas atvės ir sustandės. Įberkite šiek tiek citrinos rūgštelės ir viskas – kremas paruoštas, jau galima puošti:)
Norėdama suteikti savo pyragaičiams dar daugiau Coca-coliškumo, „Saldžiuose Majuose“ prisipirkau įvairių Coca-colinių saldainiukų 🙂 Ir gražu, ir svečiams iš karto aišku, kas per kepinys šį kartą ant stalo 🙂
Dar keletas žodžių apie skonį. Jeigu keksiukuose tikitės pajusti labai aiškų Coca-colos skonį, nė nesivarginkite pradėti kepti 🙂 Kaip daugelis kitų gėrimų (brendis, vynas ar likeris) kepiniuose ji atsispindi vos jaučiama skonio gaidele. Šiuo atveju, tamsus cukrus ir Cola pyragaičiams suteikia gana įdomų karamelinį prieskonį. Man ir mano svečiams pyragaičiai labai patiko, o tai, matyt, jau geras ženklas 🙂
9 Comments
Donata
Posted at 14:50h, 09 balandžioSveiki, šiandien kepiau šiuos keksiukus 🙂 Bet man pirma jie taip gražiai kėlėsi, o po to susmego. Viską dariau kaip parašyta. Tai įdomu kodėl taip gavosi ?:/
keksiukuistorijos
Posted at 06:45h, 10 balandžioSveiki, Donata, nesu profesionali konditerė, todėl galiu tik spėti, kad gal per anksti atidarėte orkaitės dureles arba keksiukai buvo ne visiškai iškepę, kai juos išėmėte. Kartais keksiukai susmenga ir man. Tokiu atveju gelbėjuosi kremais 🙂
Donata
Posted at 15:27h, 24 balandžioAčiū už atsakymą 🙂 Kad ir susmego man jie patiko 🙂
Ieva
Posted at 16:32h, 11 gruodžioSveiki, viska dariau kaip parašyta.. ir būtent dabar juos kepu… Bet niekaip nesuprantu, kodėl man jie niekaip neiškepa? jau kokias 40min kepu… Vis įkištas ir ištrauktas dantų krapštus drėgnas … kažkaip pati apačia neiškepa…
keksiukuistorijos
Posted at 12:12h, 12 gruodžioIeva, gal tai jūsų orkaitės ypatybės? Tinkamom sąlygom iškepa visos tešlos 🙂
Austėja
Posted at 15:36h, 23 rugsėjoSveika, norėjau paklausti ar iš to likusio kremo keksiukams skanūs morengiukai išėjo? Kiek laiko orkaitėje juos kepei ir kokiame karštyje? Iš to kremo tik morengiukus ir padaryčiau 🙂
keksiukuistorijos
Posted at 20:43h, 23 rugsėjoTaip, Austėja, šis kremas kuo puikiausiai morengiukams tinka. Kepti reikėtų 100 laipsnių temperatūroj, o kiek, priklauso nuo morengiukų dydžio. Kai šie sutvirtėja ir lengvai atlimpa nuo kepimo popieriaus, vadinasi,jau galima valgyti 🙂
Austėja
Posted at 17:57h, 25 rugsėjoO kaip reikėtų juos patikrinti? 🙂
keksiukuistorijos
Posted at 14:38h, 01 spalioKaip ir visus keksiukus – dantų krapštuku 🙂 Jeigu įsmeigus į keksiuko centrą prie jo nebelimpa šlapi tešlos trupiniai, vadinasi, keksiukai iškepė 🙂