Vos tik oras padvelkė pavasariu, ėmiau galvoti apie šventinius Velykinius keksiukų receptus. O kadangi Velykos – šventė kiaušininga, nusprendžiau, kad ir mano pyragaičiai bus vienaip ar kitaip susiję su kiaušiniais (na, šiek tiek daugiau susiję, nei kad paprastai įmaišomi keli kiaušiniai į tešlą 🙂 ). Pirma į galvą šovusi mintis – kiaušininis kremas! Toks standus ir geltonas kaip saulė… Bet, kuo ilgiau naršiau interneto platybėse, ieškodama už ko užsikabinti, tuo patrauklesnis atrodė paprasto plikyto kremo (su kiaušinių tryniais) variantas 🙂 O kodėl gi ne? Nors ir ne supergeltonas, bet tikrai labai švelnus ir glotnus, tiesiog puikiai tinkamas įdaryti keksiukus! 🙂
Vanilinius keksiukus kepiau pagal savo mėgstamą neįmantrų receptą:
260 g miltų
240 g kambario temperatūros sviesto
240 g cukraus
4 dideli kiaušiniai
2 šaukšteliai kepimo miltelių
Žiupsnelis druskos
Keli šaukštai vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
Keletas šaukštų pieno (tuo atveju, jeigu dideli kiaušiniai būna ne tokie dideli kaip turėtų ir tešla pasidaro labai labai tiršta)
Minkštą sviestą ir cukrų plakite elektriniu plakikliu, kol masė šiek tiek pabals. Po vieną, maždaug kas pusę minutės, įplakite kiaušinius. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir viską persijokite į sviesto bei kiaušinių plakinį. Įpilkite vanilės ekstrakto ir atsargiai išmaišykite tešlą iki vientisos masės. Tešla bus tikrai tiršta, bet atrodys lengva, puri ir kvepės sviestu 🙂 Keksiukus kepkite apie 180 – 190 laipsnių karštumo orkaitėje, 20 – 25 min., kol šie gražiai pakils ir paruduos. Man iš tokio kiekio tešlos išėjo 20 pyragaičių, bet net ir tiek, labai greitai dingo nuo vaišių stalo 🙂
Plikytą kremą gaminau pirmą kartą, tad galiu šį bandymą drąsiai pavadinti 41 savaitės iššūkiu. Labai norėjosi išbandyti kažką naujo, tad visiškai nesijaudinau dėl rezultato. Nesėkmės atveju, juk vanilinius keksiukus galima ir taip paprastai valgyti, ir įdaryti jau patikrintu citrininiu kremu, karamele ar uogiene! 🙂 Taigi, beliko susiruošti reikiamu produktus ir pradėti.
Plikytam kremui reikės (rėmiausi Beatos receptu):
300 ml pieno
3 didelių kiaušinių trynių
40 g cukraus
20 g krakmolo
20 g miltų ir
200 g plakamosios grietinėlės
Pieną supilkite į puodelį ir kaitinkite beveik iki virimo, kol indo pakraščiuose pasirodys pirmieji burbuliukai. Tuo tarpu kiaušinių trynius ištrinkite su cukrumi, miltais ir krakmolu. Galima įpilti kelis šaukštus karšto pieno, kad viskas geriau išsimaišytų. Kai jau nebematote miltų gumuliukų, į trynių masę supilkite likusį karštą pieną. Svarbiausia, neužmirškite maišyti! Gautą gelsvą skystimėlį pilkite atgal į išplautą puodelį nuo pieno, statykite ant nedidelės ugnies ir leiskite keletą minučių paburbuliuoti ir sutirštėti. Nuolat maišykite, kitaip jūsų kremas turės smulkių gumuliukų arba prisvils prie puodo dugno. Su tuo pienu ne juokas! 🙂 Taigi, kremas sutirštės tikrai labai greitai ir iš pradžių bus visai nepanašus į mums įprastus kremus – sakytum koks tąsus plikytos tešlos gniutulas. Bet nesijaudinkite, taip ir turi būti. Uždenkite šį gniutulėlį ir leiskite jam visiškai atvėsti. Per tą laiką iki standumo išplakite grietinėlę. Atvėsusį „kremo“ gniutulą reikia susmulkinti. Aš bandžiau tai daryti blenderiu, bet jis paprasčiausiai apsivyniojo apie smulkintuvo ašmenis ir tiek tos naudos. Manau, geriausia būtų jį pertrinti per smulkų sietelį. Tokį pertrintą reikalą sumaišykite su išplakta grietinėle ir – o, stebukle! – pagaliau turėsite nepaprastai švelnaus skonio, lengvą ir glotnų kremą 🙂
Plikytas kremas visiškai nepanašus nei į standų maskarponės kremą, nei į plaktą grietinėlę ir yra visiškai netinkamas raityti įmantrius papuošimus konditeriniu maišeliu. Taigi, padarykite savo keksiukuose nedideles duobutes ir pripildykite kremo. Galima šiek tiek paskleisti jo ir ant keksiuko viršaus, bet, manau, kad duobutės yra būtinos, kad įdaras turėtų kur ramiai ilsėtis ir niekur neišsibėgiotų.
Dėl gaivumo uždėkite turimų uogų arba vaisių gabaliukų. Aš naudojau vyšnias (šaldytas), nes jos mano mėgstamiausios, o dar ir labai gražiai atrodo 🙂
Toks štai pirmasis mano susidūrimas su plikytu kremu, kuris dargi labai tinka įdaryti visokius plikytus pyragaičius ar trapius krepšelius. Pastarųjų gamybinių paslapčių man dar nepavyko atskleisti… 🙂
P.S. Suma sumarum, keksiukai pavyko išties puikūs!
2 Comments
Paulė
Posted at 16:47h, 10 balandžioLabai skaniai atrodo! O galima kremą pasigaminti iš vakaro ir per naktį palikti šaldytuve, nieko tokio? Tada Velykų rytą beliks keksiukus iškepti 🙂
keksiukuistorijos
Posted at 10:36h, 11 balandžioPaule, mano keksiukai papuošti sėkmingai sulaukė kitos dienos degustacijos. Tai tikrai manau, kad nieko, jeigu kremą pasigaminsit iš vakaro. Jis šiek tiek apstings, bet tikrai išliks glotnus ir švelnus 🙂