Maloniai rūgštoki keksiukai su agrastais ir plakta grietinėle

Agrastai man viena iš tų vaikystės nostalgiškų uogų, kurių pas mano močiutę sode beveik nebuvo. O juk jeigu nebuvo, vadinasi dvigubai labiau norėjosi 🙂 Taigi, prisimenu, kaip kadaise iš tečio garažo nukniauktomis metalo žirklėmis kartu su sese kirpom kaimynės tvoroj skylę, kad būtų lengviau pasiekti išsvajotąsias uogas 🙂

Vaniliniai keksiukai su agrastais 2

Dabar gi, agrastų – bent keli krūmai. Uogų daug, visos didelės, sunokusios, bet daug nesuvalgysi (kaip trešnių, pavyzdžiui, man ir kibiraičio maža būtų! 🙂 ). Vartydama vieną iš savo kepinių knygų užmačiau puikų kreminio agrastų pyrago receptą (apie jį kada nors vėliau gal papasakosiu :)), tad kodėl gi neįdėjus vienos kitos uogos į paprastus vanilinius keksiukus?

Apie 15 įprasto dydžio keksiukų iškepsite iš:

2 didelių kiaušinių
120 g lydyto sviesto
140 g cukraus
160 g miltų
Šaukštelio vanilinio cukraus
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos
Apie 120 g nuplautų ir nusausintų agrastų

Vaniliniai keksiukai su agrastais 3

Sviestą išlydykite ant nedidelės ugnies ir leiskite jam šiek tiek atvėsti. Miltus, kepimo miltelius ir druską sumaišykite atskirame dubenyje. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol masė suputos, pabals ir gerokai pasipūs. Jeigu naudositės mikseriu, užtruksite kokias 5 min. Į kiaušinių plakinį supilkite sviestą, įsijokite birius produktus ir viską atsargiai išmaišykite iki vientisos masės. Turėtų išeiti tokia vidutinio tirštumo tešla. Dėkite po šaukštą jos į kiekvieną popierinį sijonėlį, įberkite po 3 – 5 agrastus ir paslėpkite juos po dar šiek tiek tešlos. Keksiukus kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 20 – 25 min.

Atvėsusius keksiukus papuoškite plakta grietinėle. 250 ml gerai atvėsintos 35 arba 36 proc. riebumo grietinėlės pradėkite plakti dideliu elektrinio plaktuvo greičiu, o kai tik pasirodys pirmosios putos, greitį sumažinkite, įdėkite šaukštą cukraus pudros ir kantriai plakite kol pasieksite norimą konsistenciją.

Plaktą grietinėlę ant keksiukų galima uždėti šaukšteliu, o jeigu turite ūpo ir konditeriniu maišeliu paraityti. Gerai išplaktas kremas puikiai laikys formą ir keksiukai išliks gražūs net per naktį pastovėję šaldytuve.

Visi, kurie ragavo šių pyragaičių, buvo tikrai nustebę, kad kaip toks paprastas agrastas gali taip gaiviai ir skaniai derėti kepinyje 🙂 Tad siūlau išbandyti ir patiems įsitikinti 🙂

3 Comments
  • inga
    Posted at 14:12h, 28 balandžio Atsakyti

    o kai dedi ant saltu keksiuku kita diena kremas neistyzta?

  • Aura
    Posted at 14:28h, 03 gruodžio Atsakyti

    Nesamoningas receptas,viska dariau pagal instrukcijas, bet tesla gavosi LABAI LABAI tirsta,sunkiai krentanti nuo sauksto. Del ko teko musti dar viena kiausini, taip pat dejau grietines pora saukstu,kad paskystinti tesla. Ir tokio kiekio teslos uzteko ne 15, o viso labo vos 10 keksiuku!

Post A Comment

Eglė Petronienė

Desertų kūrėja, tinklaraštininkė, dviejų berniukų mama.

Užburta dailiomis kremo kepurėmis išpuoštų keksiukų nuotraukų internete mečiau sau iššūkį ištisus metus kiekvieną savaitę išbandyti po naują keksiukų receptą ir aprašyti savo patirtį. Taip gimė mano tinklaraštis „Keksiukų istorijos“.

Naujausias įrašas

Knyga

Mano dideliam džiaugsmui po beveik metus trukusio nuostabaus kūrybinio nuotykio drauge su leidykla „Laisvos valandos“ išleidau autorinę mažų skanėstų knygą.

SUSISIEKIME!

Nėra neįgyvendinamų idėjų. Papasakokite savo istorijas, savo norus ir kartu rasime geriausią sprendimą kaip keksiukų dėžutę paversti dienos įvykiu!