, ,

Vasariški citrininiai keksiukai su mėlynėmis ir baltyminiu kremu

Vasara – uogų metas, tad niekur toli nuo jų nepasislėpsi 🙂 Jeigu keletą pastarųjų savaičių mano virtuvėje karaliavo serbentai ir agrastai, tai šį kartą prisiminiau miško karalaites mėlynes! Pati paskutinį kartą jas rinkau prieš kokius 7 metus Norvegijos miškuose, o dabar kiekvieną vasarą nusiperku iš uogautojų bent po puslitrį paskanauti 🙂

Citrininiai keksiukai su mėlynėmis 4

Savaitės recepte maloniai dera citrinų ir mėlynių gaiva su prabangiu ir saldžiu baltyminiu kremu. Šie skoniai puikiai vienas kitą papildo, bet perspėju, jeigu jums bezė kremas nekelia jokių sentimentų, dėkite jo bent dvigubai mažiau nei mano nuotraukose 🙂

Apie 12 citrininių keksiukų iškepsite iš:

2 didelių kiaušinių
120 g cukraus
150 g miltų
100 ml aliejaus
50 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių (tiek būna iš vienos vidutinės citrinos)
1 citrinos nutarkuotos žievelės
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos
Apie 150 g mėlynių

Citrininiai keksiukai su mėlynėmis 4

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Kiaušinius išplakite su cukrumi iki purumo. Į plakinį supilkite aliejų, citrinos sultis, nutarkuotą citrinos žievelę, įsijokite birius produktus ir viską atsargiai išmaišykite mediniu šaukštu arba plakimo šluotele. Išeis gana skysta tešla, maloniai kvepianti citrinomis 🙂 Mėlynes šiek tiek pavoliokite miltuose, kad jos nenuskęstų į pyragaičių dugną. Tada dėkite po šauktą tešlos į formeles, pabarstykite mėlynių, užliekite dar pusšaukštį tešlos ir dar kartą paberkite šiek tiek (mažiau nei pirmą kartą) mėlynių. Pyragiukus kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 20 – 25 min.

Citrininiai keksiukai su mėlynėmis

Atvėsusius keksiukus galite pabarstyti paprasčiausia cukraus pudra – bus puikūs pusryčių arba iškylos užkandukai, na o jeigu norite prabangių šventiškų pyragaičių, puoškite baltyminiu kremu (jis puikiai išlaiko formą net ir karštą vasaros dieną!) arba lengvai sumaišomu plaktos grietinėlės ir maskarponės kremu.

Nedidelėms baltyminėms kepuraitėms turėtų užtekti vieno didelio kiaušinio baltymo. Aš savo kremą ruošiau iš dviejų kiaušinių, bet vėliau visi valgytojai nusprendė, kad šiems keksiukams saldaus kremo užtektų visai nedaug. Taigi, rekomenduoju gaminti bezė iš vieno didelio kiaušinio baltymo, 120 g cukraus, 3 šaukštų vandens ir šiek tiek citrinos rūgštelės. Išsamus kremo ruošimo procesas aprašytas 19 istorijoje, todėl šią vasariškai karštą dieną jau nesikartosiu. Gal nesupyksit? 🙂

3 Comments
  • Ingrida
    Posted at 11:28h, 14 kovo Atsakyti

    O uždėjus ant keksiuku baltymines kepuraites – keksiukas vėl dedamas į orkaitę apkepti? Nes 19 istorijoje aprašyta kaip ir nededant daugiau kepti, paliekant. Čia nuotraukose matyti lyg ir apskrudę?

    • keksiukuistorijos
      Posted at 11:45h, 14 kovo Atsakyti

      Ingrida, galima daryti ir taip, ir taip. Aš saviškius dar kelias minutes paskrudinau vien dėl gražumo, tik turėkit omeny, kad paskrudintas bezė pasidengia tokia traškia cukrine plutele 🙂

  • Simona
    Posted at 15:16h, 11 vasario Atsakyti

    Kepiau siuos… nezinau kodel, bet manieji prilimpa prie popierelio ir visas dugnas lieka..

Post A Comment

Eglė Petronienė

Desertų kūrėja, tinklaraštininkė, dviejų berniukų mama.

Užburta dailiomis kremo kepurėmis išpuoštų keksiukų nuotraukų internete mečiau sau iššūkį ištisus metus kiekvieną savaitę išbandyti po naują keksiukų receptą ir aprašyti savo patirtį. Taip gimė mano tinklaraštis „Keksiukų istorijos“.

Naujausias įrašas

Knyga

Mano dideliam džiaugsmui po beveik metus trukusio nuostabaus kūrybinio nuotykio drauge su leidykla „Laisvos valandos“ išleidau autorinę mažų skanėstų knygą.

SUSISIEKIME!

Nėra neįgyvendinamų idėjų. Papasakokite savo istorijas, savo norus ir kartu rasime geriausią sprendimą kaip keksiukų dėžutę paversti dienos įvykiu!