, ,

Saulėtos atostogos Balkanuose ir jų įkvėpti keksiukai su džiovintomis figomis

Kai vasaros viduryje į Lietuvą iš Sacharos atkeliavo tropiniai karščiai, mudu su vyru nusprendėme nuo jų pasislėpti Balkanuose 🙂 Taip, taip! Ne vienas, išgirdęs apie mūsų planuojamas atostogas Kroatijoje ir Juodkalnijoje (liepos mėnesį!) trūkčiojo pečiais ir gąsdino, kad ten laukia nepakeliama oro (bet užtai kokia maloni žydro Adrijos vandens!) temperatūra 🙂 Visgi nieko neklausėm, susimetėm pilną automobilio bagažinę daiktų ir leidomės į 17 dienų nuotykį, kuriame netrūko geros nuotaikos, šiltos jūros, fantastiškų kalnų, senoviškų miestukų, vietinių ūkeliuose pagaminto vyno, vaisių ir dar daug daug visko! 🙂

Keksiukai su figomis 3

Prisipažinsiu, kad būtent šioje kelionėje pirmą kartą paragavau šviežių figų! Sultingos, raudonu minkštimu, sugėrusios visą Balkanų saulę, tiesiai nuo medžio! Jomis mus vaišino vilaitės kalno viršūnėje savininkas, pas kurį praleidom 3 puikias atostogų dienas 🙂 Jau tada pagalvojau, kad vos tik grįžus būtinai kepsiu keksiukų su šiais vaisiais. Kadangi mūsų kraštuose šviežių rasti pasitaiko ne taip dažnai, tenka džiaugtis tuo, ką turim 🙂

16 įprasto dydžio keksiukų su figomis iškepsite iš:

200 g džiovintų figų
200 ml stiprios juodosios arbatos (jeigu keksiukų nevalgys vaikai, galite naudoti brendį)
3 didelių kiaušinių
200 g miltų
70 g rudojo „Farino“ cukraus
100 g paprasto cukraus
150 ml aliejaus
50 ml vandens
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Pusės šaukštelio cinamono
Žiupsnelio druskos

Džiovintas figas nuplaukite, užpilkite arbata arba brendžiu ir palikite, kad išbrinktų kokias 3 – 4 val., o geriausia išvis per naktį. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir ruduoju „Farino“ cukrumi ir purių putų. Įpilkite aliejaus, vandens, įsijokite birius produktus ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Galiausiai nukoškite išbrinkusias figas, kiekvieną jų perpjaukite į keturias dalis ir įmaišykite į gautą tešlą. Masė bus išties tiršta, bet nesijaudinkite, joje gausu skysčio, tad keksiukai iškeps drėgni ir minkštučiai nuo vaisių. Pyragaičius kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 20 – 25 min.

Keksiukai su figom 2

Atvėsusius keksiukus pabarstykite cukraus pudra ir vuolia – puikus savaitgalio pusryčių užkandis! Visus iki vieno valgytojus šie pyragiukai papirko savo drėgna tekstūra, auksine spalva (nuo rudojo cukraus ir pačių figų) ir tom smagiai tarp dantų traškančiom figų sėklytėm 🙂

Jeigu ketinate keksiukais papuošti šventinį stalą, siūlau pasigaminti paprasto grietinėlės ir maskarponės kremo iš:

200 ml plakamosios grietinėlės (35 – 36 proc. riebumo)
500 g maskarponės
Cukraus pudros pagal skonį

Šaltą grietinėlę su cukraus pudra nedideliu elektrinio plakiklio greičiu kantriai plakite iki norimos konsistencijos, įmaišykite maskarponę. Šiuo kremu papuoškite pyragaičius, pabarstykite ruduoju cukrumi ir kad būtų dar puošniau užsodinkite po gabalėlį džiovintos figos.

Geras dalykas tos atostogos, o dar smagiau, kai po jų su dar didesniu entuziazmu norisi sugrįžti prie namie paliktų darbų 🙂

1 Comment
  • Pieštukėlis
    Posted at 13:40h, 28 rugpjūčio Atsakyti

    Aš tiesiog myliu Tavo blogą, jis tiesiog tobulai sukurtas mano vis augančiai meilei keksiukams. Žinoma, bendrabučio sąlygomis su svylančia orkaite, neturint mikserio, galimybės siaubingai apsiriboja. Vis tiek, su nekantrumu laukiu naujų receptų ir gražių nuotraukų, kurių visada būna nei per daug nei per mažai.

Post A Comment

Eglė Petronienė

Desertų kūrėja, tinklaraštininkė, dviejų berniukų mama.

Užburta dailiomis kremo kepurėmis išpuoštų keksiukų nuotraukų internete mečiau sau iššūkį ištisus metus kiekvieną savaitę išbandyti po naują keksiukų receptą ir aprašyti savo patirtį. Taip gimė mano tinklaraštis „Keksiukų istorijos“.

Naujausias įrašas

Knyga

Mano dideliam džiaugsmui po beveik metus trukusio nuostabaus kūrybinio nuotykio drauge su leidykla „Laisvos valandos“ išleidau autorinę mažų skanėstų knygą.

SUSISIEKIME!

Nėra neįgyvendinamų idėjų. Papasakokite savo istorijas, savo norus ir kartu rasime geriausią sprendimą kaip keksiukų dėžutę paversti dienos įvykiu!