, ,

Turtingo skonio keksiukai su migdolais, avietėmis ir baltuoju šokoladu arba kai vėl reikia į mokyklą

Ruduo ir šįkart rugsėjo 1-oji man, prieš dvejus metus pabaigusiai filologijos magistro studijas VDU, vėl reikšminga (kas galėjo pagalvoti? :)). Šiais mokslo metais nusprendžiau sugrįžti į mokyklos suolą ir krimsti pacukruotą konditerijos mokslo šaknį! Nekantriai laukiu pirmųjų susitikimų su šios srities profesionalais ir tikiuosi gauti visus atsakymus į klausimus, kurie man susikaupė nuo tada, kai 2013 m. vasarą ėmiau rašyti Keksiukų istorijas 🙂

Vaniliniai keksiukai su migdolais ir avietėmis2

Šios savaitės keksiukai turtingi įvairių ingredientų: riešutų, uogų, šokolado, bet argi gali būti kitaip, kai šitiek gėrybių aplink? 🙂

16 įprasto dydžio keksiukų iškepsite iš:

3 didelių kiaušinių
150 g lydyto sviesto
200 g miltų
170 g cukraus
50 ml vandens
100 g baltojo šokolado
60 g smulkintų migdolų arba kitokių mėgstamų riešutų
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Šaukštelio vanilinio cukraus
Žiupsnelio druskos
apie 48 šviežių arba šaldytų aviečių

Pirmiausiai ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą ir palikite keletą minučių atvėsti. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Kiaušinius išplakite iki purių putų kartu su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Į šį kiaušinių plakinį supilkite sviestą, vandenį, įsijokite birius produktus, sudėkite smulkintus riešutus, nedideliais gabalėliais sulaužytą šokoladą ir viską atsargiai išmaišykite iki vientisos masės. Turėtų išeiti tokia vidutinio tirštumo tešla. Dėkite po šaukštą tešlos į keksiukų sijonėlius, ant jos patupdykite maždaug po tris avietes, uogas paslėpkite po dar pusšaukščiu tešlos ir kepkite pyragaičius 180 laipsnių karštumo orkaitėje, kol šie gražiai pakils ir sutvirtės.

Vaniliniai keksiukai su migdolais ir avietėmis1

Atvėsusius pyragaičius puoškite cukraus pudra, plakta grietinėle arba, kaip dariau aš, susimaišykite plaktos grietinėlės ir maskarponės kremo. 200 ml 35/36 proc. riebumo grietinėlės išplakite iki standumo su šiek tiek cukraus pudros (jeigu bijote perplakti grietinėlę, galite naudoti grietinėlės standiklio miltelius) ir sumaišykite su 400 – 500 g. maskarponės sūrio. Tokio kremo kiekio turėtų pakakti papuošti visiems keksiukams ir turėsite armiją gražių pyragaičių ne tik šventei, bet ir savaitgalio susitikimams su draugėmis (-ais) 🙂

Man šie keksiukai labai patiko dėl savo paprastumo ir įvairumo. Riešutai jiems suteikia traškumo, uogos gaivumo ir drėgmės, dar tie šokolado inkliuzai ir viską karūnuojantis kremo kauburiukas! Kažkokioj TV kulinarinėj laidoj girdėjau, kad puikus patiekalas turi pasižymėti labai įvairiom tekstūrom. Jeigu taip, tada šie keksiukai pataiko tiesiai į dešimtuką! 🙂

6 Comments
  • Lina
    Posted at 15:58h, 26 rugsėjo Atsakyti

    O šokolado nereikia dėti į šiltą sviestą kad išsilydytų? Tiesiog dėti bendrai į tešlą? 🙂

    • keksiukuistorijos
      Posted at 10:16h, 02 spalio Atsakyti

      Lina, galima daryti ir kaip jūs sakot, bet man patinka rasti keksiuke tokių ale šokolado sankaupėlių, dėl to atskirai jo neišlydau iki vientisos masės ir sudedu gabaliukais 🙂

  • Ieva
    Posted at 19:04h, 01 rugsėjo Atsakyti

    Pasakiski keksiukai! Tiesiog dieviski! Ta visa skirtinga tekstura ir skoniai, tie sokolado gabaliukai saldus, uogos rugscios ir salia traska migdolo drozles! Anksciau geriausi keksiukai is Jusu blogo buvo tiramisu, bet dabar ir sitiem turiu lenkti galva 🙂 gaila, zinoma, kad ju samata nemaza 🙂

    • keksiukuistorijos
      Posted at 20:46h, 23 rugsėjo Atsakyti

      Čia, Ieva, kaip su gero torto gabaliuku – kainą atperka gomuriu slystantis malonumas 😉

  • Agnė
    Posted at 15:42h, 25 rugsėjo Atsakyti

    Aš turiu labai daug klausimų. 😀
    Galima gal aviečių nedėti? Ar nuo to labai nukenčia skonis?
    kiek ilgai kremas gali išsilaikyti? Nieko neatsistiktų, jei per naktį pastovėtų šaldytuve? 🙂
    Ir ar iš vis pavyktų jį taip gražiai suraityti su tokiu švirkštu (tik ne tokiu moderniu 😀 ) http://arevitosiranga.lt/products/uQDXAjpy.jpg ?
    Gal ir kvailoki klausimai, bet kai patirties nėra daug, jų iškyla.

    • keksiukuistorijos
      Posted at 14:37h, 01 spalio Atsakyti

      Agne, jeigu neįdėsit aviečių, turėsit puikių keksiukų su migdolais ir baltuoju šokoladu 🙂 Nors uogos suteikia tokio gaivumo ir įvairiapusiškesnio skonio… Šis kremas šaldytuve puikiai laikosi ir tris dienas, tad tikrai nieko tokio, jeigu paliksit per naktį. Dėl jo suraitymo, tai viskas priklauso ne tik nuo „technikos“, bet ir įgūdžių. Šiaip, toks švirkštas tikrai tinka puošybai 😉

Post A Comment

Eglė Petronienė

Desertų kūrėja, tinklaraštininkė, dviejų berniukų mama.

Užburta dailiomis kremo kepurėmis išpuoštų keksiukų nuotraukų internete mečiau sau iššūkį ištisus metus kiekvieną savaitę išbandyti po naują keksiukų receptą ir aprašyti savo patirtį. Taip gimė mano tinklaraštis „Keksiukų istorijos“.

Naujausias įrašas

Knyga

Mano dideliam džiaugsmui po beveik metus trukusio nuostabaus kūrybinio nuotykio drauge su leidykla „Laisvos valandos“ išleidau autorinę mažų skanėstų knygą.

SUSISIEKIME!

Nėra neįgyvendinamų idėjų. Papasakokite savo istorijas, savo norus ir kartu rasime geriausią sprendimą kaip keksiukų dėžutę paversti dienos įvykiu!