Paprastai kai sukuosi savo raudonoje virtuvėlėje, dėl smagumo įsijungiu kokią nors kulinarinę laidą. Kartais sąmoningai ieškau įkvėpimo ar konkrečių patarimų, bet kur kas dažniau tiesiog klausausi laidų kaip muzikos, pernelyg nesigilindama į receptus, produktus, kiekius ir pan. Ir štai vieną sykį šitaip besiklausydama „Keksiukų karų“ (taip taip, kaip keksiukų kepėja be „Keksiukų karų“? :)), išgirdau „pistacijų keksiukas su šviežiomis avietėmis“. Ši frazė kaip mat prie manęs prilipo ir neapleido dar keletą dienų (nei darbe, nei duše, nei lovoje!), kol galiausiai nesudarau laiko viską pati išbandyti 🙂
Pasiraususi interneto platybėse, susirankiojau sau tinkamą pistacijų keksiuko receptą, Jonas mamos sodelyje pririnko aviečių, pakeliui prigriebė keletą maišelių brangiųjų riešutų ir prasidėjo atsakingiausias pasiruošimo kepimui etapas – prilukštenti (ne suvalgyti! :))150 g pistacijų. O tai, patikėkit, nebuvo taip lengva…. 🙂
14 įprasto dydžio keksiukų iškepsite iš:
2 didelių kiaušinių
150 g rudojo cukraus
140 g minkšto sviesto
140 g miltų
120 g pistacijų (30 g palikite papuošimams)
50 ml pieno
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Šaukštelio vanilinio cukraus
Žiupsnelio druskos
42 aviečių
Pistacijas pasmulkinkite peiliu, bet visai sutrupinti iki miltų nereikia – tegu vienas kitas riešuto gabalėlis jaučiasi tarp dantų 🙂 Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Minkštą sviestą plakite su cukrumi kol masė taps panaši į sviestinį kremą (truksite kokias 8 min., jeigu darbuositės elektriniu plakikliu). Po vieną, maždaug kas pusę minutės, įplakite abu kiaušinius. Į gautą sviesto ir kiaušinių plakinį įsijokite birius produktus, įpilkite pieno, suberkite pistacijas ir viską atsargiai išmaišykite. Išeis gana tiršta tešla, su kur ne kur žaliuojančiais riešutų gabalėliais. Dėkite po šaukštą tešlos į keksiukų sijonėlius, į kiekvieną iš jų įspauskite po 3 avietes ir paslėpkite po dar šiek tiek tešlos. Keksiukus kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 20-25 min. Jeigu virtuvėje pasklis nuostabus riešutų aromatas, o keksiukai pakils ir parus – vadinasi viską padarėte teisingai 🙂
Atvėsusius keksiukus puoškite kremu iš:
100 g minkšto sviesto
125 g „Philadelphia“ sūrio
2 šaukštų medaus (medus turi būti toks ne visai skystas)
Minkštą sviestą sumaišykite su medumi ir „Philadelphia“. Galite naudotis elektriniu plakikliu, tik nejunkite paties didžiausio greičio 🙂 Šis kremas – mano naujas išradimas-atradimas. Tikrų tikriausia meškučio svajonė! Saldus, glotnus, kvepiantis medum… Jis puikiai pagražina ir praturtina skoniu kad ir pačius paprasčiausius keksiukus! 🙂
Taigi papuoškite pyragaičius gelsvomis kremo kepuraitėmis, šviežiomis uogomis, likusiais pistacijų riešutais ir mėgaukitės, mėgaukitės! 🙂
3 Comments
Reda
Posted at 06:07h, 27 gegužėsKlausimas – pistacijos sūdytos? 🙂 Dėkui!
keksiukuistorijos
Posted at 13:08h, 31 gegužėsReda, aš dėjau sūdytas 🙂
Reda
Posted at 13:28h, 31 gegužėsAš taip pat sudėjau sūdytas. Patys keksiukai iškepę man priminė skonį kaip būtų su aguonomis 🙂 Net nesuprantu kodėl. Bet su kremu skonis žyyyymiai pagerėjo 😉 Dėkui!!!!!