Nežinau, kaip jums, bet į mano gyvenimą Helovynas atėjo maždaug prieš trejetą metų. Kaip tikra lietuvė labai ilgai laikiausi nuostatos, kad lapkričio 1-oji, Vėlinės, turi būti ramios ir kupinos susikaupimo. Taip manau iki šiol. Bet va, spalio 31-oji – visai kitas reikalas. Taip jau sutapo, kad šią dieną švenčiam mano puikios bendrabučio laikų sugyventinės gimtadienį. O negi per gimtadienį liūdėsi ir nesusigalvosi ko nors linksmesnio? 🙂
Man Helovynas – tiesiog puiki dingstis surengti siaubingai smagų kaukių balių, pasidaryti šaunių nuotraukų ir paskanauti įdomių užkandžių. Kada, jei ne šįvakar, mielai ragautume kirminų torto, keksiukų-vaiduokliukų ar pabaisiukų popsiukų, pasidabinusių tikromis cukraus stiklo šukėmis? 🙂
Šį šventiškai baisų vakarą siūlau išbandyti naują keksiuko ir želė derinį (nes, kas jei ne draugai (Jolita) nuolat karksėdami įkala į galvą genialiausių idėjų? 🙂 ) Tiesa, mėgstamo skonio žele reikėtų pasiruošti iš anksto, kad ji spėtų sustingti…
Maždaug 17 vanilinių keksiukų iškepsite iš:
3 didelių kiaušinių
180 g minkšto sviesto
170 g cukraus
200 g miltų
50 ml pieno
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Šaukštelio vanilinio cukraus (jeigu turite, galite naudoti tikros vanilės ankšties sėklytes)
Žiupsnelio druskos
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Minkštą sviestą išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios gelsvos masės. Jeigu naudositės elektriniu plakikliu, turėtumėte užtrukti apie kokias 5 min. Po vieną, maždaug kas pusę minutės, įplakite visus kiaušinius. Bus tokia puri blizganti gelsvai balkšva masė. Į ją įsijoktie birius produktus, įpilkite pieno ir viską atsargiai išmaišykite iki vietisumo (čia mikserio naudoti jau nereikėtų). Dėkite po šaukštą tešlos į popierinius sijonėlius ir kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 20 – 25 min. kol pyragiukai gražiai iškils ir sutvirtės.
Maždaug 17 šokoladinių keksiukų iškepsite iš:
3 didelių kiaušinių
170 g minkšto sviesto
180 g cukraus
170 g miltų
50 g kakavos miltelių
70 ml pieno
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Šaukštelio vanilinio cukraus
Žiupsnelio druskos
Kakavą sumaišykite su miltais, kepimo milteliais ir druska. Toliau sekite šviesios tešlos gaminimo eigą 🙂
Iškepusius keksiukus atvėsinkite, kad želė juose nepavirstų tižia liulančia mase 🙂 Turi būti standi liulanti masė 🙂 Kiekviename pyragėlyje išpjaukite gana didoką duobutę ir šaukšteliu pridėkite į ją visiškai sustingusios mėgstamo skonio želė gabaliukų (aš savojoje dar užšaldžiau keletą serbentų 🙂 ).
Pyragaičius užbaikite paprastu grietinėlės-maskarponės kremu. 17 keksiukų papuošti turėtų pakakti 250 ml riebios plakamosios grietinėlės, kupino šaukšto cukraus pudros ir 500 g maskarponės.
Grietinėlę su cukraus pudra nedideliu elektrinio plakiklio greičiu išplakite iki standžių putų, sumaišykite su maskarpone ir leiskite pasireikšti savo fantazijai!
Šį kartą mano keksiukai pasipuošė visai nebaisiais vaiduokliukais, cukriniais juodais katinais, cukraus stiklo šukėmis bei rausvomis smegenėlėmis 🙂 Tikiu, kad ant jūsų stalo netruks atsirasti dar šiurpesnių pasakiškai skanių gardumynų 😉
P.S. Iš keksiukų išpjautas dalis (tas, kurios lieka, kai padarote duobutę įdarui) galite kuo puikiausiai sunaudoti popsiukų gamybai. „Išpjovas“ susmulkinkite iki trupinių, įdėkite kupiną šaukštelį maskarponės, išminkykite. Turi išeiti labai tanki, lengvai formuojama masė. Iš jos lipdykite rutuliukus, juos šiek tiek pašaldyktie šaldytuve (tik tiek, kad sutvirtėtų), įsmeikite pagaliukus, merkite į lydytą šokoladą, išdžiovinkite ir vuolia – dar vienas puikus skanėstas neeiliniam vakarui!
6 Comments
Sandra
Posted at 21:58h, 01 lapkričioLaba diena, Egle 🙂 seku jūsų keksiukų istorijas nuo pat pradžių, ko gero galėčiau visą dieną kalbėti kokia jūs nuostabi 🙂 esu išbandžiusi beveik visus jūsų keksiukus,vis pasitaiko visokių klausymų,bet nedryzdavau parašyti 🙂 bet šį kartą pamaniau,kad pabandysiu parašyti ir paklausti keletos klausymų (jei neatsakysite,suprasiu). Norėčiau paklausti,kaip plakate grietinėlę,kad jums taip gražiai išeina suraityti keksiukams kepures (kalbu tik apie grietinėlės kremą,be sūrio ar kt ingredientų)? Man dažniausiai gražios būna tik pirmosios kepurės,o po to ji pasileidžia,nebelaiko formos… Taip pat norėčiau paklausti,kaip padarote cukraus stiklo šukes? Būsiu labai dėkinga,jei atsakysite į šiuos klausimukus :))
keksiukuistorijos
Posted at 17:58h, 02 lapkričioLabas, Sandra 🙂 Labai ačiū už pagyras! Nesu profesionalė, tad galiu pasidalinti tik šia trumpute ir kaskart aprašoma patirtim 🙂
Svarbiausia, kad plakama grietinėlė būtų riebi (35 arba 36 proc. riebumo) ir šalta. Jeigu bandysit plakti kambario temperatūros grietinėlę, labai rizikuojate ją greitai perpplakti. Tada turėsit ne kremą, o viso labo saldoką sviestą 🙂 Žodžiu, kai plakat grietinėlę, neskubėkit ir naudokitės mažiausiu elektrinio plakiklio greičiu. Įdėkit cukraus pudros. Kai jau pamatysit tirštas grietinėlės putas, labai stebėkit konsistenciją. Išjunkit plakiklį ir keletą kartų permaišykit masę mentele, kad susimaišytų geriau išsiplakusi grietinėlė ir ta skystesnė, kuri dažnai lieka indo dugne arba palei šonus, kur neužgriebia plakiklio šluotelės. Jeigu tikrai bijot, kad nepavyks suplakti iki tvirtų putų, nepabijokit įdėti ir grietinėlės standiklio. Jis neturi jokio specifinio kvapo nei skonio, tad kremo tikrai nepagadins 🙂 Kita gudrybė, kai jau formuojat keksiukų papuošimus, vienu kartu daug kremo į maišelį nedėkit. Nuo rankų šilumos leidžiasi net ir tvirčiausi kremai. Geriausia, kai vienu ypu kremo užtenka 3 – 4 keksiukams. Jeigu kambaryje šilta, išplaktą grietinėlę uždenkite ir šiek tiek palaikykit šaldytuve, kad sutvirtėtų. Žodžiu, nenuleisit rankų ir tikrai pavyks! 😉
Dėl cukraus stiklo, tai pati jį gaminau pirmą kartą 🙂 Reikia išsivirti cukraus sirupą, kaip kad darant bezė kremą, ir kai jau sirupas bus pasiekęs tokią konsistenciją, kad pro įmerktos šakutės dantukus galėsite išpūsti tvirtą burbulą (tai nereiškia, kad tas burbulas turi nesusprogti, bet pamatysit, kad siruas jau išties tirštas ir netgi tasus 🙂 ), išliekite plonu sluoksniu jį ant kepimo popieriaus ir palikite sustingti. Labai paprasta, nors mano stiklas vietom, kur buvo storesnis, pabalo 🙂 Tuos gabalėlius pavadinom, ne stiklu, o ledo gabalėliais 😀 Pabandykit, gal jums geriau pavyks, o tada galėsit ir man papasakoti 🙂
Pieštukėlis
Posted at 09:36h, 03 lapkričioO kaip kačiukai padaromi? Jau tokie žavūs :))))
keksiukuistorijos
Posted at 07:49h, 04 lapkričioKačiukus galima lipdyti iš cukrinės tortų dengimo masės. Jos būna pirkti gatavos (ji gana brangi ir esu mačius tik perkant internetu) arba galima pasigaminti pačioms. Nieko sudėtingo 🙂 Aš naudojausi receptu iš kristi.erdves.lt
Jolita
Posted at 17:43h, 11 vasarioo kokio skermens konditerini antgali naudojate? Labai noriu nusipirkti bet net neįsivaizduoju kokio dydžio būtų tinkamiausiais… 🙂 Taip pat pastebėjau, kad kesiukus pakuojate į dėžutes, jei nepaslaptis kur jas įsigijate?
keksiukuistorijos
Posted at 12:00h, 12 vasarioJolita, aš turiu gausybę konditerinių antgalių, bet dažniausiai naudoju vos keletą. Nusipirkite vieną platesnį, 6 ar 8 mm skersmens, bet turėkite ir keletą mažesnių. Reikalingiausi ir patys universaliausi yra lygus apvalus, atviros žvaigždutės ir uždaros žvaigždutės antgalis. Dėžutes perku urmu iš internetinių tiekėjų. Šiek tiek pasižvalgykit ir tikrai išsirinksit sau tinkamiausias kainos ir dydžio atžvilgiu 😉