Jeigu kada nors Lietuvoje būtų atlikta apklausa, kokius keksiukus žmonės mėgsta labiausiai, manau, kad į top trejetuką neabejotinai patektų drėgni šokoladiniai, kvapnieji vaniliniai su kokiu nors įdaru ir… bananiniai! Paklausite, kodėl man šovė į galvą tokią mintis? Ogi todėl, kad jau daugiau nei metus sekdama labiausiai skaitomus „Keksiukų istorijų“ receptus, galiu sau leisti daryti šiokias tokias išvadas 🙂
Nežinau, kas užburiančio slepiasi bananuose, kad nė negalvodamos (-i) apie visas kalorijas, noriai dedam jų visur: į paprastus blynus, sausainius, pyragus, netgi salotas! 🙂 Matyt, nugali tas jų puikus glotnumas, drėgnumas ir KVAPAS 🙂
Kalbant apie kvapą, didžiosios vasaros kelionės metu viename Bosnijos ir Hercegovinos prekybos centre užmačiau pačių įvairiausių konditerinių kvapų skyrių (būtumėt manę mano akių didumą! 😀 )Priešingai nei pas mus, Lietuvoje, bosniai neapsiriboja vien amareto, romo, vanilės ar citrinų esencijomis 🙂 Tąkart su manim namo grįžo bananų, vyšnių, braškių ir net šokolado kvapo buteliukai! Nors nesu didelė sintetinių kvapų gerbėja, karts nuo karto įvarvinu lašą kitą į kremus ar tuos pačius pyragaičius…
Grįžtant prie šios savaitės istorijos, pagalvojau, kad jei jau nuodėmingai, tad kodėl nesukryžminus sodraus juodojo šokolado ir visų numytėtų bananų? Receptas – tikrai nesudėtingas, bet rezultatas!.. Na, išbandysit ir pačios (-ys) nuspręsit 🙂
Apie 16 įprasto dydžio keksiukų iškepsite iš:
2 didelių kiaušinių
70 g tamsaus rudojo „Farino“ cukraus (galite naudoti ir paprastą cukrų)
220 g miltų
120 ml aliejaus
100 g juodojo šokolado
40 g kakavos miltelių
2 didelių bananų
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos
Bananus sutrinkite šakute. Šokoladą išlydykite garų vonelėje arba vis pamaišydamos (-i) ant nedidelės ugnies ir leiskite keletą minučių jam pravėsti. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Kiaušinius plakite su cukrumi, kol masė suputos ir pasipūs. Į gautą plakinį įpilkite aliejų, lydytą šokoladą, įsijokite birius produktus ir viską atsargiai išmaišykite iki vientisumo. Galiausiai sudėkite trintus bananus ir dar kartą viską permaišykite. Turėtų išeiti tokia vidutinio tirštumo tamsi blizganti tešla. Dėkite po šaukštą jos į kepimo sijonėlius ir kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 20 – 25 min.
Atvėsusius keksiukus dekoruokite lydytu šokoladu arba mėgstamu kremu. Mano mėgstamiausias – grietinėlės-maskarponės kremas 🙂 Tereikia standžiai išplakti 200 ml riebios grietinėlės, įdėti šiek tiek cukraus pudros ir sumaišyti su 250 g maskarponės sūrio. Žodžiu, sėkmės kūrybiniam procese! 🙂
16 Comments
Eglė
Posted at 19:23h, 07 lapkričioO ar nebūtų geriau vietoje aliejaus naudoti sviestą?
keksiukuistorijos
Posted at 11:18h, 09 lapkričioEgle, kepiniuose galima puikiai naudoti ir sviestą, ir aliejų. Nuo to šiek tiek skiriasi pyragaičio tekstūra, bet skonio aliejus tikrai nepagadina. Išbandykit receptą su aliejum, tada su svietu ir žinosit, kuris variantas jums labiau prie širdies 🙂
klementyna
Posted at 17:15h, 18 lapkričio…kažkokie sprangūs gavosi… 😒😒😒😒😒
keksiukuistorijos
Posted at 20:48h, 18 lapkričioKlementina, esama įvairių skonių 🙂 Man labiau patinka sausesni keksiukai, o dar gi bananai būna ne vienodo dydžio, gal kepėt šiek tiek per ilgai… Jeigu paruošti keksiukai jums per sprangūs, galite aplieti juos keletu šaukštų saldintos kavos, cukraus ir vandens arba cukraus ir cutrinos sulčių sirupu. Tokiu pačiu principu drėkinami sausi tortų biskvitai 🙂
klementyna
Posted at 13:19h, 19 lapkričioNe, viskas gerai 🙂
Tiesiog esu įpratusi prie kitokių keksiukų, ne miltinių. Todėl ir skonis ne mano 🙁
Aš visad kepiau iš avižinių sėlenų, daug varškės dėdavau, maniškiai visad „šlapi”, tad šie ir pasirodė perdaug sausi…. Bet svečiai valgė pasičepsėdami, vadinasi, keksiukai super 🙂
Ačiū už receptuką :):)
Akvilė
Posted at 18:02h, 29 lapkričioLaba diena, norėjau paklausti, koks Jūsų keksiukų TOP 3? 😉
keksiukuistorijos
Posted at 18:58h, 29 lapkričioLabas, Akvile 🙂 Man visų laikų patys pačiausi yra tiramisu keksiukai, riešutiniai ir dar datulių keksiukai su karameliniu kremu 🙂
spyglius
Posted at 22:29h, 09 sausioSveiki. Ka blogai padariau?, nors viska dejau pagal recepta, bet keksiukai gavosi labai kieti ir sausi. Tesla gavosi labai tirsta, ar tikrai miltu reikia 220g? 🙁
keksiukuistorijos
Posted at 16:30h, 10 sausioSveiki, jeigu keksiukai išėjo kieti ir sausi, gali būti bent keletas priežasčių: gal per staigiai įmaišėt miltus ir kiaušinių oro pūslelės spėjo subliukšti, gal perkepėt… O gal bananų buvo per mažai, tas jų dydis irgi toks sąlyginis dalykas 🙂 Aš, asmeniškai, mėgstu sausesnius keksiukus, todėl visai nesuku sau galvos, jeigu kartais jie pavyksta būtent tokie – juk dažniausiai dar būnu paruošus jiems puikaus kremo ir viskas išsisprendžia 🙂 Siūlau pabandyti dar kartą: gerai išplakit kiaušinius (mikseriu užtruksit bent kokias 5 min.), persijokit birius produktus, pabandykit mitų dėti mažiau, kokius 160 g. Ir svarbiausia, neperkepkit! 🙂
spyglius
Posted at 23:01h, 10 sausioSveiki. Bananu neatrode mazai, tesloje tikrai atrode pakankamai, bet kai iskepe neliko ju skonio. Keksiuku skonis ne tai kad sausas, bet per sausas, trupa trupiniais atsikandus, byra kaip smelis dar taip niekad nebuvo. Gali buti problema, kad perkepiau, bet siaip kepiau kelias skardas atskirai tai kaip ir negalejau abieju perkepti. Nezinau, kazkas cia man ne taip gavos. Kiek esu kepus tai visi dregnesni budavo, kad ir ilgiau pakepi vis tiek viskas ok, skanu. O va su sitais nepavyko kazkas. Tiesa, bandziau ir su darzovem tuos, kur desra dedasi tai skanus :).
Sibra
Posted at 08:56h, 01 balandžioMan pavyko puikiai nei per slapi nei per sausi – puruciai ir visi laaaabai gyre. Tikrai puikus saldesis 😉
Žuvėdra
Posted at 20:01h, 27 birželioSveiki. Man receptas labai patiko, nes jame nėra jokių pieno produktų. Namie yra pienui alergiškų žmonių, tad šie keksiukai buvo kaip tik tai, ko reikia 🙂 Keksiukai išėjo skanūs, tik kiek sausoki. Ir bananų skonio pasigedau, nors bananus tikrai gan didelius rinkausi. Kadangi gaminau be kremo, tai ir saldumo kažkaip pritrūko. Būtinai kepsiu dar kartą. Bandysiu dėti mažiau miltų, šiek tiek daugiau cukraus ir gal dar pusę banano.
keksiukuistorijos
Posted at 13:25h, 01 lieposPuiku, Dovile, tikiu, kad atrasit geriausią šito keksiuko variantą 😉
Žuvėdra
Posted at 16:35h, 03 lieposAntras dublis: įdėjau papildomai pusę banano ir mažiau miltų (175 g), bet nesusiprotėjau, kad gali būti per daug aliejaus 😀 Keksiukai buvo drėgnesni, minkštesni, silpnai, bet jautėsi bananai, tačiau buvo kiek per riebu. Kitąkart dėsiu visą trečią bananą ir šiek tiek mažiau aliejaus. Bet kokiu atveju traukiu šiuos keksiukus į mėgstamų sąrašą. Ačiū už puikų receptą 🙂
Paulina
Posted at 08:10h, 10 sausioIšbandžiau šį receptą, man begalo patiko!! Keksiukai nebuvo sausi, puikiai jautėsi bananai ir šokoladas. Ačiū už receptą! 😉
Keksiukai
Posted at 22:28h, 24 spalioViskas kas su šokoladu ir bananais yra silpnybė! Labai skanūs, apsivalgymas iki negaliu, dėkojam už receptą. 🙂