, , ,

Puikūs šokoladiniai-bananiniai keksiukai arba du skonio čempionai viename!

Jeigu kada nors Lietuvoje būtų atlikta apklausa, kokius keksiukus žmonės mėgsta labiausiai, manau, kad į top trejetuką neabejotinai patektų drėgni šokoladiniai, kvapnieji vaniliniai su kokiu nors įdaru ir… bananiniai! Paklausite, kodėl man šovė į galvą tokią mintis? Ogi todėl, kad jau daugiau nei metus sekdama labiausiai skaitomus „Keksiukų istorijų“ receptus, galiu sau leisti daryti šiokias tokias išvadas 🙂

Šokoladiniai-bananiniai keksiukai su kremu 4

Nežinau, kas užburiančio slepiasi bananuose, kad nė negalvodamos (-i) apie visas kalorijas, noriai dedam jų visur: į paprastus blynus, sausainius, pyragus, netgi salotas! 🙂 Matyt, nugali tas jų puikus glotnumas, drėgnumas ir KVAPAS 🙂

Kalbant apie kvapą, didžiosios vasaros kelionės metu viename Bosnijos ir Hercegovinos prekybos centre užmačiau pačių įvairiausių konditerinių kvapų skyrių (būtumėt manę mano akių didumą! 😀 )Priešingai nei pas mus, Lietuvoje, bosniai neapsiriboja vien amareto, romo, vanilės ar citrinų esencijomis 🙂 Tąkart su manim namo grįžo bananų, vyšnių, braškių ir net šokolado kvapo buteliukai! Nors nesu didelė sintetinių kvapų gerbėja, karts nuo karto įvarvinu lašą kitą į kremus ar tuos pačius pyragaičius…

Grįžtant prie šios savaitės istorijos, pagalvojau, kad jei jau nuodėmingai, tad kodėl nesukryžminus sodraus juodojo šokolado ir visų numytėtų bananų? Receptas – tikrai nesudėtingas, bet rezultatas!.. Na, išbandysit ir pačios (-ys) nuspręsit 🙂

Šokoladiniai-bananiniai keksiukai su kremu 3

Apie 16 įprasto dydžio keksiukų iškepsite iš:

2 didelių kiaušinių
70 g tamsaus rudojo „Farino“ cukraus (galite naudoti ir paprastą cukrų)
220 g miltų
120 ml aliejaus
100 g juodojo šokolado
40 g kakavos miltelių
2 didelių bananų
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos

Bananus sutrinkite šakute. Šokoladą išlydykite garų vonelėje arba vis pamaišydamos (-i) ant nedidelės ugnies ir leiskite keletą minučių jam pravėsti. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Kiaušinius plakite su cukrumi, kol masė suputos ir pasipūs. Į gautą plakinį įpilkite aliejų, lydytą šokoladą, įsijokite birius produktus ir viską atsargiai išmaišykite iki vientisumo. Galiausiai sudėkite trintus bananus ir dar kartą viską permaišykite. Turėtų išeiti tokia vidutinio tirštumo tamsi blizganti tešla. Dėkite po šaukštą jos į kepimo sijonėlius ir kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 20 – 25 min.

Šokoladiniai-bananiniai keksiukai su kremu

Atvėsusius keksiukus dekoruokite lydytu šokoladu arba mėgstamu kremu. Mano mėgstamiausias – grietinėlės-maskarponės kremas 🙂 Tereikia standžiai išplakti 200 ml riebios grietinėlės, įdėti šiek tiek cukraus pudros ir sumaišyti su 250 g maskarponės sūrio. Žodžiu, sėkmės kūrybiniam procese! 🙂

16 Comments
  • Eglė
    Posted at 19:23h, 07 lapkričio Atsakyti

    O ar nebūtų geriau vietoje aliejaus naudoti sviestą?

    • keksiukuistorijos
      Posted at 11:18h, 09 lapkričio Atsakyti

      Egle, kepiniuose galima puikiai naudoti ir sviestą, ir aliejų. Nuo to šiek tiek skiriasi pyragaičio tekstūra, bet skonio aliejus tikrai nepagadina. Išbandykit receptą su aliejum, tada su svietu ir žinosit, kuris variantas jums labiau prie širdies 🙂

  • klementyna
    Posted at 17:15h, 18 lapkričio Atsakyti

    …kažkokie sprangūs gavosi… 😒😒😒😒😒

    • keksiukuistorijos
      Posted at 20:48h, 18 lapkričio Atsakyti

      Klementina, esama įvairių skonių 🙂 Man labiau patinka sausesni keksiukai, o dar gi bananai būna ne vienodo dydžio, gal kepėt šiek tiek per ilgai… Jeigu paruošti keksiukai jums per sprangūs, galite aplieti juos keletu šaukštų saldintos kavos, cukraus ir vandens arba cukraus ir cutrinos sulčių sirupu. Tokiu pačiu principu drėkinami sausi tortų biskvitai 🙂

      • klementyna
        Posted at 13:19h, 19 lapkričio Atsakyti

        Ne, viskas gerai 🙂
        Tiesiog esu įpratusi prie kitokių keksiukų, ne miltinių. Todėl ir skonis ne mano 🙁
        Aš visad kepiau iš avižinių sėlenų, daug varškės dėdavau, maniškiai visad „šlapi”, tad šie ir pasirodė perdaug sausi…. Bet svečiai valgė pasičepsėdami, vadinasi, keksiukai super 🙂
        Ačiū už receptuką :):)

  • Akvilė
    Posted at 18:02h, 29 lapkričio Atsakyti

    Laba diena, norėjau paklausti, koks Jūsų keksiukų TOP 3? 😉

    • keksiukuistorijos
      Posted at 18:58h, 29 lapkričio Atsakyti

      Labas, Akvile 🙂 Man visų laikų patys pačiausi yra tiramisu keksiukai, riešutiniai ir dar datulių keksiukai su karameliniu kremu 🙂

  • spyglius
    Posted at 22:29h, 09 sausio Atsakyti

    Sveiki. Ka blogai padariau?, nors viska dejau pagal recepta, bet keksiukai gavosi labai kieti ir sausi. Tesla gavosi labai tirsta, ar tikrai miltu reikia 220g? 🙁

    • keksiukuistorijos
      Posted at 16:30h, 10 sausio Atsakyti

      Sveiki, jeigu keksiukai išėjo kieti ir sausi, gali būti bent keletas priežasčių: gal per staigiai įmaišėt miltus ir kiaušinių oro pūslelės spėjo subliukšti, gal perkepėt… O gal bananų buvo per mažai, tas jų dydis irgi toks sąlyginis dalykas 🙂 Aš, asmeniškai, mėgstu sausesnius keksiukus, todėl visai nesuku sau galvos, jeigu kartais jie pavyksta būtent tokie – juk dažniausiai dar būnu paruošus jiems puikaus kremo ir viskas išsisprendžia 🙂 Siūlau pabandyti dar kartą: gerai išplakit kiaušinius (mikseriu užtruksit bent kokias 5 min.), persijokit birius produktus, pabandykit mitų dėti mažiau, kokius 160 g. Ir svarbiausia, neperkepkit! 🙂

      • spyglius
        Posted at 23:01h, 10 sausio Atsakyti

        Sveiki. Bananu neatrode mazai, tesloje tikrai atrode pakankamai, bet kai iskepe neliko ju skonio. Keksiuku skonis ne tai kad sausas, bet per sausas, trupa trupiniais atsikandus, byra kaip smelis dar taip niekad nebuvo. Gali buti problema, kad perkepiau, bet siaip kepiau kelias skardas atskirai tai kaip ir negalejau abieju perkepti. Nezinau, kazkas cia man ne taip gavos. Kiek esu kepus tai visi dregnesni budavo, kad ir ilgiau pakepi vis tiek viskas ok, skanu. O va su sitais nepavyko kazkas. Tiesa, bandziau ir su darzovem tuos, kur desra dedasi tai skanus :).

  • Sibra
    Posted at 08:56h, 01 balandžio Atsakyti

    Man pavyko puikiai nei per slapi nei per sausi – puruciai ir visi laaaabai gyre. Tikrai puikus saldesis 😉

  • Žuvėdra
    Posted at 20:01h, 27 birželio Atsakyti

    Sveiki. Man receptas labai patiko, nes jame nėra jokių pieno produktų. Namie yra pienui alergiškų žmonių, tad šie keksiukai buvo kaip tik tai, ko reikia 🙂 Keksiukai išėjo skanūs, tik kiek sausoki. Ir bananų skonio pasigedau, nors bananus tikrai gan didelius rinkausi. Kadangi gaminau be kremo, tai ir saldumo kažkaip pritrūko. Būtinai kepsiu dar kartą. Bandysiu dėti mažiau miltų, šiek tiek daugiau cukraus ir gal dar pusę banano.

    • keksiukuistorijos
      Posted at 13:25h, 01 liepos Atsakyti

      Puiku, Dovile, tikiu, kad atrasit geriausią šito keksiuko variantą 😉

  • Žuvėdra
    Posted at 16:35h, 03 liepos Atsakyti

    Antras dublis: įdėjau papildomai pusę banano ir mažiau miltų (175 g), bet nesusiprotėjau, kad gali būti per daug aliejaus 😀 Keksiukai buvo drėgnesni, minkštesni, silpnai, bet jautėsi bananai, tačiau buvo kiek per riebu. Kitąkart dėsiu visą trečią bananą ir šiek tiek mažiau aliejaus. Bet kokiu atveju traukiu šiuos keksiukus į mėgstamų sąrašą. Ačiū už puikų receptą 🙂

  • Paulina
    Posted at 08:10h, 10 sausio Atsakyti

    Išbandžiau šį receptą, man begalo patiko!! Keksiukai nebuvo sausi, puikiai jautėsi bananai ir šokoladas. Ačiū už receptą! 😉

  • Keksiukai
    Posted at 22:28h, 24 spalio Atsakyti

    Viskas kas su šokoladu ir bananais yra silpnybė! Labai skanūs, apsivalgymas iki negaliu, dėkojam už receptą. 🙂

Post A Comment

Eglė Petronienė

Desertų kūrėja, tinklaraštininkė, dviejų berniukų mama.

Užburta dailiomis kremo kepurėmis išpuoštų keksiukų nuotraukų internete mečiau sau iššūkį ištisus metus kiekvieną savaitę išbandyti po naują keksiukų receptą ir aprašyti savo patirtį. Taip gimė mano tinklaraštis „Keksiukų istorijos“.

Naujausias įrašas

Knyga

Mano dideliam džiaugsmui po beveik metus trukusio nuostabaus kūrybinio nuotykio drauge su leidykla „Laisvos valandos“ išleidau autorinę mažų skanėstų knygą.

SUSISIEKIME!

Nėra neįgyvendinamų idėjų. Papasakokite savo istorijas, savo norus ir kartu rasime geriausią sprendimą kaip keksiukų dėžutę paversti dienos įvykiu!