Po to kai šeštadienį kai kurie Lietuvos didmiesčiai įžiebė pagrindines miestų egles, o kalendoriaus lapelis rodo akivaizdžią žiemos pradžią, staiga susimąsčiau – iki Kalėdų – viso labo trys savaitės 🙂 Na, gerai, galbūt puošnioms žaliaskarėms namuose dar per anksti (bent jau mano šeimoje tai nuo seno daroma šv. Kūčių išvakarėse), bet pamažu įsijausti į tą nuostabiais kepiniais kvepiantį ir šeimyniniu jaukumu apgaubtą laikotarpį tikrai galima 🙂
Man tikrai patinka laukti žiemos švenčių: po darbo įsikibti Jonui į parankę ir žingsniuoti išsipuošusia Laisvės alėja, stebėti lemputėmis tviskančias parduotuvių vitrinas, klausytis tos varpeliais žvangančios muzikos, kepti cinamonu bei vanile kvepiančius skanėstus ir, žinoma, galvoti apie tai, ką šiemet maniškis Kalėdų senelis atneš kiekvienam šeimos nariui ar artimam bičiuliui.
Mėgstu dovanoti dovanas ir dažniausiai jos būna valgomos (hm, ir kas būtų atspėjęs? 🙂 ) Įmantrios uogienės stiklainėlis, švelnaus kaip aksomas kremo indelis, imbierinių sausainių dėžutė, keksiukai… Kalbant apie pastaruosius, šį mėnesį labai noriu atrastį kažką išties kalėdiško, (gal reiktų pabandyti iškepti ką nors su mandarinais? :)) todėl skelbiu gruodį imbiero, spanguolių, marmelado, balto cukrinio glaisto ir kitų panašių šventinių dalykėlių laikotarpiu! 🙂
Šios savaitės mano džiaugsmas ir pasidižiavimas – imbieriniai keksiukai su abrikosų marmeladu ir plakta grietinėle.
12 puikių keksiukų iškepsite iš:
2 didelių kiaušinių
100 g kambario temperatūros sviesto
120 g rudojo cukraus
180 g miltų
80 ml pieno
1,5 šaukštelio šviežios tarkuotos imbiero šaknies (jeigu naudosit imbiero miltelius, jų dėkite daugiau, kokius 2,5 nubraukto šaukštelio)
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
0,5 šaukštelio druskos
abrikosų džemo įdarui
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Kambario temperatūros sviestą su cukrumi plakite vidutiniu elektrinio plakiklio greičiu apie 5 min. Į šią masę po vieną, maždaug kas pusę minutės, įplakite abu kiaušinius. Galiausiai įsijokite birius produktus, įpilkite pieno, įdėkite tarkuotos imbiero šaknies ir viską išmaišykite iki tolygios tirštokos tešlos. Keksiukus kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 20 – 25 min., kol jūsų virtuvėje pasklis malonus pyragėlių kvapas, keksiukai gražiai pakils ir sutvirtės.
Atvėsusiuose keksiukuose išpjaukite duobutes ir užpildykite jas abrikosų džemu. Pusė darbo beveik padaryta, tad kaip atlygį sau už sunkų triūsą, galite suvalgyti visas iš keksiukų išpjautas dalis 🙂 Keletą neįdarytų keksiukų galite pasilikti papuošimų gamybai.
Kremui iki standžių putų išplakite 250 ml šaltos, riebios (35 proc.) grietinėlės. Grietinėlę plakti reikia nedideliu elektrinio plakiklio greičiu ir būtinai neužmirškite paskaninti jos cukraus pudra bei vaniliniu cukrumi pagal pageidavimą 🙂
Keletą paliktų keksiukų išimkite iš popierinių sijonėlių ir supjaustykite riekelėmis. Kiekvienoje riekelėje sausainių formele išspauskite norimos formos papuošimą (žvaigždutę, gėlytę, mešką ir pan.). Tokią „figūrėlę“ tupdykite ant kremu dekoruoto keksiuko ir gausiai pabarstykite sniegeliu – cukraus pudra. Paprasta ir tikrai labai labai gražu 🙂
Tie, kas ragavo, neapsiribojo vienu pyragaičiu 🙂 Taigi, jeigu jūsų namuose yra tokių pačių saldžiamėgių, nė nedvejodami (-os) dvigubinkit produktų normą!
4 Comments
Lina
Posted at 12:44h, 09 gruodžioJei ne paslaptis, kur popierelius pirkai? 🙂
keksiukuistorijos
Posted at 13:00h, 09 gruodžioAišku, kad ne paslaptis. Tokių vat šventinių grožybių tetulė „Maxima“ parūpino 🙂
Elzbieta
Posted at 14:26h, 06 kovoSveiki.aciu UZ puikius receptus. Sakykit ar grietinele gerai laikosi,noreciau i darzeli sventei juos padaryti,bet bijau. Juos geriausia turbut laikyti saldytuve?
keksiukuistorijos
Posted at 07:42h, 07 kovoSveiki, Elžbieta, šiaip standžiai išplakta grietinėlė puikiai išlaiko savo formą, bet, kaip ir sakėt, ją reikėtų laikyti šaldytuve. Tikrai gerai laikosi baltyminis bezė kremas – jam nereikia šaldytuvo