Šią savaitę mano raudonoje virtuvėlėje tęsiasi pasiruošimas šventėms! Nepamenu, bet gal jau esu pasakojusi, kad kasmet keliaudami kalėdoti į pajūrį pas mano tėvus, brolį, senelius ir šunėkus, būtinai vežamės kokį pyragą (dažnai net ne vieną!), keksiukų (bent keletą dėžučių 🙂 ), sausainių ir kitokių gardumynų. Šventės, kaip bebūtų, juk tam ir yra, kad visi susirinktų ir pasidžiaugtų vieni kitų dėmesiu kramsnodami kokį skanų kepinėlį su arbata 🙂
Aš jau spėjau sudaryti savo būsimų kepinių topą, o jums siūlau išbandyti ypač įmantrų, bet tikrai nesudėtingą ir gardų kalėdiškų keksiukų receptą. Kas žino, gal būtent tokie pyragaičiai papuoš ir jūsų šventinį stalą? 🙂
12 įprasto dydžio cinamoninių keksiukų iškepsite iš:
2 didelių kiaušinių
100 g rudojo cukraus
150 g miltų
100 ml aliejaus
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
1,5 šaukštelio cinamono
0,5 šaukštelio maltų gvazdikėlių
Žiupsnelio druskos
Spanguolių (apie 36 – 60 uogų)
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, gvazdikėlius ir druską. Kiaušinius su cukrumi dideliu elektrinio plakiklio greičiu išplakite iki standžių putų (užtruksite apie 3 – 4 min.). Įpilkite aliejų, įsijokite birius produktus ir viską atsargiai išmaišykite mediniu šaukštu arba mentele iki vientisos masės. Tešla bus gana tiršta ir blizgi nuo aliejaus. Dėkite po šaukštelį tešlos į popierinius sijonėlius, užberkite uogų* ir jas dar kartą užklokite tešlos sluoksniu. Pyragėlius kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 20 min. kol šie gražiai pakils, sutvirtės, o virtuvėje pasklis malonus cinamono kvapas.
*Aš naudojau šaldytas pirktines spanguoles, o jos, kaip žinia, yra gigantiškos, mažai panašios į mūsų lietuviškas natūraliai augančias 🙂 Į kiekvieną keksiuką dėjau po tris uogas, bet vėliau kartu su ragautojais kolektyviai nusprendėm, kad to rūgštumo pyragiukuose galėtų būti ir daugiau. Taigi, atsiželgdama į šią taiklią pastabą, siūlau uogų skaičių padidinti iki 5 į kiekvieną keksiuką 🙂 )
Atvėsusius kepinėlius galite papuošti mano mėgstamu ir labai dažnai naudojamu grietinėlės-maskarponės kremu, pabarstyti cukraus pudra arba eiti dar nepramintu įmantriuoju keliu ir pasigaminti chalvos kremo 🙂 Patikėkit, jis čia tikrai labai tinka! 🙂
Chalvos kremui paruošti turėkite:
100 g chalvos (naudojau saulėgrąžų, bet, manau, kad puikiai tiktų ir riešutų)
50 g spanguolių
100 ml riebios (35 proc.) grietinėlės
200 g maskarponės sūrio
Chalvą su spanguolėmis susmulkinkite maisto smulkintuvu. Išeis tokia tiršta saldžiai rūgštoka košytė. Grietinėlę su maskarpone meskite į dubenį ir plakite nedideliu elektrinio plakiklio greičiu iki tirštos grietinės konsistencijos. Galiausiai sumaišykite šį baltą kremą su trinta chalva bei spanguolėmis. Jeigu norisi, pagardinkite papildomu šaukštu (-eliu) cukraus pudros.
Viskas, kremą tepkite ant keksiukų, puoškite tomis pačiomis spanguolėmis arba turimais cukriniais papuošimais ir mėgaukitės puikia saldžių saulėgrąžų/riešutų, rūgštokų uogų bei cinamono derme 🙂
2 Comments
Jurate Bielinyte-Zdaniene
Posted at 15:59h, 31 gruodžioAčiū už receptą. Na keksiukai lyg ir skoniu neblogi, kai spanguolių juose netrūksta (iš visų bandymų, geriausiai buvo spanguoles tiesiog suberti į tešlą ir tuomet dėti į formeles). Tačiau kremas man ne itin tiko… Chalva labai stipriai jaučiasi, spanguolių skonio vos vos, o to pasekoje labai stipriai jaučiasi tiesiog kremo riebumas (jei būtų kremas rūgštesnis, riebumo taip nesijaustų). Na ir dėl spanguolių jis man kiek per skystokas (išspaudus pro antgalį formos gražiai nelaiko, šiek tiek suglemba).
keksiukuistorijos
Posted at 07:22h, 02 sausioJūrate, ačiū už nuomonę! Spanguolių keksiukams reikia tikrai daugiau, na o kremas toks tikrai „chalvinis“ ir riebus. Gal šaukščiuku kabinti vieną ir nelabai tinka, bet jeigu užtepus ant tokio labiau spanguolėm parūgštinto keksiuko – derinys jau visai neblogas 🙂