, ,

Paprasti bet neprasti keksiukai su džiovintais vaisiais ir kalėdinėmis itališko morengo eglaitėmis

Maždaug prieš metus pirmą kartą savo, kaip keksiukų kepėjos, gyvenime ėmiausi puošti pyragaičius Kalėdine tema. Tuokart mano virtuvėlėje užgimė šventiškai nusiteikusios meškos, briedžiukai ir visų ovacijas pelnę pingvinukai. Būta bandymų pagaminti ir Kalėdų eglutes, tik tada dar buvau per mažai patyrusi, kad suprasčiau, koks kremas šiam reikalui tikrai tiks, ir iš anksto pasirūpinčiau gerais maistiniais dažais. Ką gi, drįstu prisipažinti, kad šią savaitę savimi esu visiškai patenkinta – pagaliau metus brandintas planas ant keksiuko užtupdyti išties gražią eglutę pavyko!!! Ir, patikėkit, tai tikrai nebuvo taip sudėtinga, kaip atrodė po pirmosios nesėkmės… 🙂 Bet apie viską iš pradžių 🙂

Kalėdiniai keksiukai su džiovintais vaisiais

Tam, kad tas eglutes būtų ant ko sodinti, siūlau išsikepti paprastų (juk genialumas slypi paprastume! 😉 ) citrinomis ir jogurtu kvepiančių keksiukų su džiovintais vaisiais.

12 keksiukų išpeksite iš:

2 didelių kiaušinių
130 g lydyto sviesto
130 g cukraus
180 g miltų
150 g natūralaus skonio jogurto
50 ml pieno
1 nedidelės citrinos žievelės
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos
Maždaug po 30 g džiovintų spanguolių, džiovintų slyvų ir džiovintų abrikosų

Džiovintas spanguoles, šiek tiek pasmulkintas slyvas ir abrikosus užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite apie pusvalandį, kad išbrinktų. Sviestą išlydykite ir leiskite jam šiek tiek atvėsti. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Kiaušinius su cukrumi išplakite dideliu elektrinio plakiklio greičiu iki standžių putų. Į šį plakinį įpilkite lydytą sviestą, jogurtą, pieną, sudėkite nutarkuotą citrinos žievelę, įsijokite birius produktus ir viską atsargiai išmaišykite iki vientisos tirštokos masės. Išbrinkusius džiovintus vaisius nukoškite, apvoliokite miltuose (kad nenuskęstų į pyragiuko dugną) ir atrasgiai įmaišykite į paruoštą tešlą. Keksiukus kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 20 – 25 min., kol šie gražiai pakils ir sutvirtės.

Kalėdiniai keksiukai su džiovintais vaisiais

Itališko morengo (bezė) eglaitėms susiruoškite:

2 didelių kiaušinių baltymus
200 g cukraus
8 šaukštus vandens (apie 50 ml)
Citrinos rūgšties pagal skonį
Maistinių dažų (aš naudojau gelinius)
Įvairių papuošimų ir pabarstukų

Šaltus kiaušinius švariai nuplaukite, atskirkite baltymus nuo trynių. Būkite budrūs (-ios), kad į baltymus nepapultų trynio, kitaip jame esantys riebalai nebeleis baltymų išplakti iki standžių putų.

Nedideliame puodelyje cukrų užpilkite vandeniu ir kaitinkite ant vidutinės ugnies kol cukraus granulės ištirps ir sirupas pasidarys gana skaidrus. Nustokite maišyti ir leiskite sirupui pavirti apie kokias 3–5 min. Kol sirupas verta, iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus. Putos turi būti tikrai tvirtos – kai pakabintos peiliu jos nebekris juo jo ašmenų, vadinasi, esate pasiruošę (-usios) pilti sirupą.

Kalėdiniai keksiukai su džiovintais vaisiaisĮmerkite į sirupą šakutę ir pabandykite pro jos dantukus išpūsti burbulą. Jeigu pavyko, trumpam pamerkite puodelio dugną į šaltą vandenį, kad šis daugiau nebekaistų. Sirupą į baltymus pilkite plona srovele palei pat elektrinio plakiklio šluoteles, nuolat plakite, kad iš kremo nepasidarytų kiaušinienė 🙂

Kai supilsite visą sirupą, ant puodo dugno neturėtų likti cukraus likučių, o užplikyti baltymai turėtų dar labiau išsipūsti, sustandėti ir pradėti blizgėti. Galiausiai įdėkite šiek tiek citrinos rūgštelės. Kol kremas šiltas, ji puikiai ištirps ir suteiks bezė malonaus gaivumo.

Kremą plakite dar apie 5 min., kol morengas atvės iki kambario temperatūros ir bus tinkamas naudoti. Dalį bezė nudažykite žaliai, mažesnę dalį palikite baltą.

Plonu sluoksniu balto kremo patepkite keksiukų viršūnėles, o jeigu norite dar lygesnio ir sniegiškesnio įspūdžio, kiekvieną jų panardinkite į kokoso drožles. Šios puikiai prilips ir turėsite kuo puikiausiai apsnigtą baltą keksiukų laukiantį eglutės 🙂

DSC_0206

Žalią kremą sukrėskite į konditerinį maišelį žvaigždiniu antgaliu ir atsargiai raitykite gana siaurus, bet aukštokus kūgiukus. Kol kremas neapdžiūvo, pabarsykite mėgstamų pagražinimų ir vuolia – šventiški ir dar gi labai skanūs pyragaičiai pasiruošę sutikti svečius! 🙂

6 Comments
  • Snekalas
    Posted at 13:36h, 18 gruodžio Atsakyti

    Atrodo pasakiškai! Norėčiau pasidomėti,kur perkate dažus? Paskutiniu metu vis nusiviliu įsigytais…

    • keksiukuistorijos
      Posted at 17:38h, 18 gruodžio Atsakyti

      Ačiū 🙂 Aš parduotuviniais maistiniais dažais irgi vis nusivildavau, tad nutariau išbandyti gelinius. Jų parduotuvėse nėra (na, bent jau man neteko matyti :), bet tikrai galima laisvai įsigyti internetu. Man labai pasiteisino Ameri Color firmos. Dabar jau nerandu iš kokio tiksliai tiekėjo pirkau (nes senokai tą dariau), bet matau, kad jais tikrai prekiauja smagukepti.lt 🙂

  • Ruta
    Posted at 22:59h, 19 gruodžio Atsakyti

    Sveika,
    is kur sie visi nuostabus papuosimai/pabarstukai?:) bei tas stovas/indas baltas, kuriame sudeti keksiukai? Aciu is anksto!!:)

    • keksiukuistorijos
      Posted at 15:06h, 20 gruodžio Atsakyti

      Labas, Rūta! 🙂 Visi grožiai mano lentynose sukaupti per laiką, daugelį jų pirkau Lietuvos prekybos centruose: ažūrinį padėkliuką kažkada įsigijau Prismoje, sidabrinius sijonukus – Maximoje, pabarstukus – jau nė pati nežinau 🙂 Gal tik cukrines žvaigždutes parsivežiau iš kelionės, visa kita tikrai turėtum rasti pas mus 🙂

  • Gabrielė
    Posted at 18:03h, 29 gruodžio Atsakyti

    Egle, labai džiaugiuosi, jog atradau Jūsų blog’ą. Man labai patinka Jūsų receptai. 🙂

    • keksiukuistorijos
      Posted at 18:20h, 29 gruodžio Atsakyti

      Ačiū, Gabriele, man taip pat labai patinka, kad jūs atradot mano tinklaraštį 😉

Post A Comment

Eglė Petronienė

Desertų kūrėja, tinklaraštininkė, dviejų berniukų mama.

Užburta dailiomis kremo kepurėmis išpuoštų keksiukų nuotraukų internete mečiau sau iššūkį ištisus metus kiekvieną savaitę išbandyti po naują keksiukų receptą ir aprašyti savo patirtį. Taip gimė mano tinklaraštis „Keksiukų istorijos“.

Naujausias įrašas

Knyga

Mano dideliam džiaugsmui po beveik metus trukusio nuostabaus kūrybinio nuotykio drauge su leidykla „Laisvos valandos“ išleidau autorinę mažų skanėstų knygą.

SUSISIEKIME!

Nėra neįgyvendinamų idėjų. Papasakokite savo istorijas, savo norus ir kartu rasime geriausią sprendimą kaip keksiukų dėžutę paversti dienos įvykiu!