, , ,

Pieninio šokolado keksiukai su morenginiais besmegeniais arba paskutiniai štrichai prieš Naujuosius

Jau rytoj palydėsim Senuosius ir džiugiai, įvertinę visus metų pasiekimus, apgailėję nesėkmes bei praradimus, pasitiksim naujus – Medinės Ožkos metus 🙂 Kaip sako mano tėvai, „Tegu ateinantys metai būna bent tokie patys kaip šie ir dar geresni!“ Nuo mažų dienų vis prisimenu šį tostą ir iš tiesų, ar gi daug žmogui reikia iki pilnos laimės? Artimo šalia ir skanaus keksiuko 🙂 Na, čia šiek tiek supaprastinus ir apibendrinus…

Pieninio šokolado keksiukai su ladzyno riešutais 2

Ta proga siūlau išbandyti naujus, pieninio šokolado su lazdyno riešutais keksiukus. Ant maniškių susėdo tokie mažumėlę aptirpę baltymų kremo besmegeniai – juk, kaip bebūtų, šalčiai Kauną pasiekė tik prieš keletą dienų! – bet jūs galite išbandyti ne tik bezė, bet ir įprastą vanilinį ar šokoladinį maskarponės kremą.

Taigi, 24 keksiukams iškepti susiruoškite:

3 didelius kiaušinius
100 g sviesto
250 g miltų
140 g cukraus
250 g pieninio šokolado
160 ml pieno
Apie 150 g pasmulkintų lazdyno riešutų
2 šaukštelius kepimo miltelių
Žiupsnelį druskos

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Kiaušinius išplakite su cukrumi iki purių baltai gelsvų putų. Sviestą išlydykite ant nedidelės ugnies. Į jį sudėkite smulkiai laužytą šokoladą ir maišykite, kol šis ištirps. Daugiau kaitinti nebereiktų, nes sviesto šiluma ir taip turėtų įveikti kietus šokolado gabaliukus 🙂 Gautą masę supilkite į kiaušinių plakinį, čia pat įpilkite pieną, įsijokite birius produktus ir viską atsargiai išmaišykite iki vientisos grietinės tirštumo masės. Galiausiai įmaišykite šiek tiek pasmulkintus lazdyno riešutus. Keksiukus kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 20 – 25 min., kol šie gražiai pakils ir sutvirtės. Neperkepkite!

Savo pyragaičius gaminau, kai Kauno dar nebuvo pasiekęs sniegas. Todėl norėdama suteikti jiems išties žiemišką išvaizdą, pabandžiau apsodinti baltyminiais besmegeniais 🙂 Mano nuomone, nors ir „patirpę“, o Jono nuomone, panašūs į „Michellin“ reklaminius žmogeliukus :), išėjo visai pakenčiami ir reikiamą nuotaiką per draugišką prieškalėdinį balių tikrai sukūrė 🙂

Pieninio šokolado keksiukai su ladzyno riešutais 3

Baltyminiam bezė paruošti reikia:

3 didelių kiaušinių baltymų
350 g cukraus
9 šaukštų vandens
Citrinos rūgštelės ant peilio galiuko

Iš pradžių švariai nuplaukite kiaušinius. Baltymus atskirkite nuo trynių. Nedideliame puodelyje cukrų užpilkite vandeniu ir kaitinkite ant vidutinės ugnies kol cukraus granulės ištirps ir sirupas pasidarys skaidrus. Kai pamatysite, kad granulės jau ištirpo, nebemaišykite ir leiskite sirupui pavirti apie kokias 3–5 min. Kol sirupas verda, iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus. Kai peiliu pakabintos jos nebekris arba tvirtai laikysis įsikibusios į apversto dubens dugną, vadinasi, šį etapą įveikėtė sėkmingai 🙂 Vis stebėkite verdantį sirupą. Kai burbulai pasidarys tankesni, o skystis – gana klampus, pabandykite į jį įmerkti šakutę ir išpūsti burbulą. Jeigu pavyko, vadinasi, ir šį etapą įveikėte sėkmingai 🙂 Sirupą į baltymus pilkite plona srovele palei pat plaktuvo šluoteles, nuolat plakite, kad karštis nesutrauktų būsimo kremo į kiaušinienę:) Kai supilsite visą sirupą, ant puodo dugno neturėtų likti cukraus likučių, o užplikyti baltymai turėtų dar labiau išsipūsti, sustandėti ir pradėti blizgėti. Galiausiai įdėkite šiek tiek citrinos rūgštelės. Kol kremas šiltas, ji puikiai ištirps ir suteiks bezė malonaus gaivumo. Kremą plakite, kol šis pasieks kambario temperatūrą ir dar labiau sutvirtės. Tinkamai paruoštas bezė puikiai tinka įvairiems įmantriems ornamentams raityti. Juk ne veltui dar prieš dešimtmetį juo buvo gausiai puošiami visi proginiai kepiniai 🙂

Pieninio šokolado keksiukai su ladzyno riešutais 4

Jeigu nusprendėte besmegeniais užsiimti ir jūs, tuomet papildomai pasiduoškite konditerinį maišelį, apvalaus kirtimo antgalį, kokoso drožlių, cukraus, maistinių dažų arba nedidelių spalvotų saldainiukų.

Keksiuko viršūnelę patepkite kremu ir panardinkite ją į kokoso drožles arba cukrų. Šie prilips ir sudarys lygų žvilgančio sniego įspūdį. Konditeriniu maišeliu ties keksiuko centru išspauskite vieną didesnį „spurgiuką“, maišelį atitraukite ir ant pirmojo „spurgiuko“ išspauskite antrą, mažesnį. Čia bus besmegenio galva 🙂 Rankas ir nosį aš formavau iš to paties bezė, nudažyto juoda bei oranžine spalva. Tačiau esu įsitikinus, kad tą puikiausiai galima padaryti ir su spalvotais pabarstukais ar saldainiukais. Pasitelkit fantaziją ir nebijokite improvizuoti! 🙂

No Comments

Post A Comment

Eglė Petronienė

Desertų kūrėja, tinklaraštininkė, dviejų berniukų mama.

Užburta dailiomis kremo kepurėmis išpuoštų keksiukų nuotraukų internete mečiau sau iššūkį ištisus metus kiekvieną savaitę išbandyti po naują keksiukų receptą ir aprašyti savo patirtį. Taip gimė mano tinklaraštis „Keksiukų istorijos“.

Naujausias įrašas

Knyga

Mano dideliam džiaugsmui po beveik metus trukusio nuostabaus kūrybinio nuotykio drauge su leidykla „Laisvos valandos“ išleidau autorinę mažų skanėstų knygą.

SUSISIEKIME!

Nėra neįgyvendinamų idėjų. Papasakokite savo istorijas, savo norus ir kartu rasime geriausią sprendimą kaip keksiukų dėžutę paversti dienos įvykiu!