,

Purūs ir lengvi morkų keksiukai be miltų arba dar viena duoklė rudens gėrybėms

Kažkada labai seniai, kai „Keksiukų istorijos“ dar skaičiavo pirmuosius savo mėnesius, buvau nusprendusi rudenį paskirti keksiukams su įvairiomis daržovėmis. Ko tada tik neprikepiau! Ragavom keksiukų su moliūgais, pomidorų sultimis, burokėliais bei morkomis, ir jeigu taip kas lieptų apibūdinti mano tuometinius eksperimentus keletu žodžių, sakyčiau „sodrūs ir drėgni“ pyragiukai.

 

Morkų keksiukai su kremu

 

Šį kartą mano virtuvėje įvyko savotiškas de javu – vėl prisiminiau morkas. Tik dabar visai kitokiu amplua – sumaišytas su riešutų miltais, be papildomų riebalų, lengvas ir purias 🙂 Taigi, nors morkų pyragai ir pyragaičiai niekam nebe naujiena, pristatau dar vieną receptą. Jame nėra miltų ar riebalų, tad keksiukai tiks ypatingų poreikių turintiems smaližiams.

12 įprasto dydžio keksiukų iškepsite iš:
2 kiaušinių
80 g rudojo cukraus
100 g smulkiai tarkuotų morkų
100 g smulkiai maltų migdolų
50 g bulvių krakmolo
Šaukštelio kepimo miltelių
Žiupsnelio druskos
Lašelio migdolų arba vanilės esencijos

Kambario temperatūros kiaušinius išplakite su cukrumi iki tirštų putų. Jeigu naudositės elektriniu plakikliu, užtruksite apie 5 min. Migdolų miltus sumaišykite su druska, krakmolu ir kepimo milteliais. Viską persijokite į kiaušinių masę, sudėkite tarkuotas morkas, įlašinkite esencijos ir atsargiai išmaišykite iki vientisos vidutinio tirštumo tešlos. Keksiukus kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 20 min., kol šie pakils ir sutvirtės.

 

Morkų keksiukai su kremu 2

 

Jeigu nerandate nusipirkti migdolų be odelės, migdolus nuplikykite verdančiu vandeniu ir palaikykite keletą minučių. Odelė atšoks nuo riešutų ir tada labai lengvai galėsite juos „nurengti“ pirštais 🙂

Šie keksiukai tokie lengvi ir purūs, kad dar šilti prašosi arbatos puodelio 🙂 Na, bet jeigu visgi nesate nusiteikę vengti riebalų (juk į keksiukus jų visai nedėjom!), rekomenduoju pasigaminti nuodėmingą saldų ir riebų baltojo šokolado kremą. Jis puikiai papildo keksiukų skonį ir pakylėja jį iki prašmatnaus torto gabalėlio.

Taigi, baltojo šokolado kremui turėkite:

 

170 g kambario temperatūros sviesto
70 g cukraus pudros
100 g baltojo šokolado

 

Baltąjį šokoladą išlydykite karšto vandens vonelėje ir leiskite jam atvėsti, bet ne sustingti. Minkštą sviestą plakite su cukraus pudra apie 10 min., kol šis taps panašus į purų sviestinį kremą. Galiausiai įmaišykite šokoladą ir gautu kremu puoškite pyragaičius. Jeigu kremas išėjo per skystas, vadinasi šokoladas buvo per šiltas ir ištirpdė sviestą. Palaikykite masę šiek tiek šaldytuve, kol gausite norimą konsistenciją 🙂

 

Morkų keksiukai

 

Amerikietiškoje keksiukų kultūroje saldus ir riebus sviestinis kremas ypač populiarus. Cukraus pudros ten niekas negaili ir deda ko ne triskart daugiau nei mano pateiktame recepto variante. Negana to, kremo kepurės ant keksiukų siekia dangų! Galiu drąsiai teigti, kad lietuvių skonio receptoriai tokiai saldybei tikrai nesutverti 🙂 Tad, jeigu norite tik šiek tiek pagražinti savo pyragaičius, kremo kiekį mažinkite per pusę.

P. S. Labai skanu kremo kraštelius apklijuoti trupintais kukurūzų dribsniais. Sviestinis kremas puikus tuo, kad ant jo netirpsta jokios dekoracijos, o traškios puošmenos dargi išlaiko savo traškumą 😉

1 Comment
  • thatweirdoakvile
    Posted at 17:43h, 17 lapkričio Atsakyti

    Aš kažkaip bijau kepti su morkomis.. Kiek bandžiau keksų, pyragų – vis tokie suklekę ir nepurūs gaunasi. Niekaip nerandu tobulo receptuko! Bet manau, kad savaitgalį tavąjį išbandysiu :)))

Post A Comment

Eglė Petronienė

Desertų kūrėja, tinklaraštininkė, dviejų berniukų mama.

Užburta dailiomis kremo kepurėmis išpuoštų keksiukų nuotraukų internete mečiau sau iššūkį ištisus metus kiekvieną savaitę išbandyti po naują keksiukų receptą ir aprašyti savo patirtį. Taip gimė mano tinklaraštis „Keksiukų istorijos“.

Naujausias įrašas

Knyga

Mano dideliam džiaugsmui po beveik metus trukusio nuostabaus kūrybinio nuotykio drauge su leidykla „Laisvos valandos“ išleidau autorinę mažų skanėstų knygą.

SUSISIEKIME!

Nėra neįgyvendinamų idėjų. Papasakokite savo istorijas, savo norus ir kartu rasime geriausią sprendimą kaip keksiukų dėžutę paversti dienos įvykiu!