, , ,

Šventinio stalo verti šokoladiniai keksiukai arba viskas apie 2021 – ųjų dovanas

sventiniai keksiukai

Nežinau, kaip jums, bet man metai pralėkė kaip mėnuo! Žvelgdama į namus tviskančiomis girliandomis puošiantį Kalėdų medį, kartais pagalvoju, kad čia ta pati eglutė, kurią brangiausias parnešė pirmosioms žiemos šventėms naujame bute: tokia pat aukšta, kvepianti mišku ir magiškai graži. Ir vis dėlto vartydama nuotraukų albumus (taip taip, tuos popierinius 🙂 ), suprantu, kiek daug nuveikėm ir kaip puikiai praleidom šį laiką.

Dar sausį po ilgos pertraukos į mano gyvenimą sugrįžo keksiukai, kurių lydima patyriau tiek kūrybinių iššūkių bei nepakartojamų emocijų, jog su nekantrumu laukiu, kur ši nepaprasta sviestu ir cukrumi kvepianti kelionė nuves mane šiemet. Tikiu, kad mažais žingsneliais tipenu didelės svajonės link, tačiau kol kas apie tai nė žodžio. Mūzos mėgsta tylą 😉

Kita 2021-ųjų dovana – tai laikas su šeima. Nors įvairiausi pandeminiai ribojimai suspaudė gyvenamąją ir darbo erdves į vieną ir kėlė tam tikrų nepatogumų (ypač su dviem mažais berniūkščiais namuose), didžiaja dalimi jis priminė nesibaigiančias atostogas, su vėlyvais pusryčiais ir ramybe širdyje. Mažyliui Vinculiukui kaip tik ėjo antrieji metai, tad mums, kaip tėvams, antroji vaiko auginimo patirtis padovanojo išskirtinių potyrių bei dar labiau suvienijo visus kaip šeimą. Argi galima svajoti apie kažką geriau?

Negalima pamiršti ir nepakartojamos vasaros basomis kojomis ant žolės. Taip jau nutiko, kad mano gimtinė – Šventosios pušynai ir kopos, o šiemet, nuotoliniam darbui tapus patrauklesniam nei bet kada anksčiau, turėjau daug laiko pasimėgauti tėvų sukurta vasaros oaze pajūryje. Gyvenimas – kaip pasakoj ir nieko čia nepridursi 🙂

Galiausiai gavau ketvirtąją dovaną – tai naują „Keksiukų istorijų“ tinklalapį, kurį savomis rankomis išmylavo mano puikioji sesuo Ugnė. Kaskart čia užsukusi negaliu atsidžiaugti kaip paprastai ir dailiai galima rasti viską, ko reikia ir apie ką įdomu paskaityti. Man patinka asmeninės istorijos ir, žinoma, geri receptai, tad vieną tokį čia ir pateikiu.
Šiuos šokoladinius keksiukus paruošite be mikserio, tačiau galiu garantuoti, kad kiekvienas jų paragavęs ims klausinėti, kokioje prašmatnioje kepyklėlėje juos pirkote. Visa paslaptis – puri ir sodri kekso tekstūra, traškus įdaras ir burnoje tirpstantis karamelinis kremas su subtiliai juntama kavos nata. Mmmmm!

12 įprasto dydžio keksiukų iškepsite iš:

  • 2 didelių kiaušinių
  • 110 g sviesto
  • 180 ml grietinėlės (naudojau riebią, skirtą plakimui, bet, manau, puikiai tiktų ir liesesnė)
  • 130 g miltų
  • 170 g cukraus
  • 40 g kakavos
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 0,5 šaukštelio sodos
  • Žiupsnelio druskos

Įdarui:

12 kupinų šaukštelių traškaus kremo „Crunchy Cream“ iš „Lidl“*

Kremui:

  • 250 g maskarponės
  • 200 g karamelizuoto sutirštinto pieno „Rududu“
  • Kupino šaukštelio tirpios kavos, ištirpintos keliuose šaukštuose karšto vandens
  • *Traškus įdaras bet kokį desertą pakylėja į stulbinamas konditerijos aukštumas (jo kainą, deja, taip pat). Paprastai jam gaminti naudojami specialūs traškūs kvietiniai dribsniai sumaišomi su saldžia praline riešutų pasta. Skonis – nerealus, tačiau šių produktų galima rasti tik specializuotose konditerijos parduotuvėse arba internete, tad dalinuosi savo atradimu – „Crunchy Cream“ iš „Lidl“. Būna lentynoje šalia kitokių šokoladinių kremų.

Gaminimo eiga

  1. Sviestą ištirpinkite ir sumaišykite su grietinėle.
  2. Kiaušinius šiek tiek paplakite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska, kad išeitų vienalytė masė. Į ją supilkite sviesto ir grietinėlės mišinį ir dar kartą viską permaišykite.
  3. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir sodą. Gautą mišinį per kelis kartus įmaišykite į skystus produktus.
  4. Tešlą padalinkite į keksiukų kepimo formeles. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 20 – 25 min. Kiekviena orkaitė skirtinga, tad po 20 min. kepimo jau rekomenduočiau patikrinti mediniu pagaliuku. Svarbu neperkepti.
  5. Atvėsusiuose keksiukuose išpjaukite duobutes ir užpildykite jas traškiu kremu.
  6. Kremui skirtus produktus sumaišykite plakimo šluotele arba rankiniu mikseriu. Galiausiai įmaišykite kavą ir  voila – kremas paruoštas. Iš pagaminto kiekio keksiukus papuošite neaukštomis kepurėlėmis.
    Kaip ir visi keksiukai, šie skaniausi būna kambario temperatūros. Taigi, jeigu šventiniam stalui desertą ruošite ryte, ištraukę iš šaldytuvo būtinai leiskite jiems ramiai pabūti valandą kitą. Skanaus ir puikių Naujųjų metų!
No Comments

Post A Comment

Eglė Petronienė

Desertų kūrėja, tinklaraštininkė, dviejų berniukų mama.

Užburta dailiomis kremo kepurėmis išpuoštų keksiukų nuotraukų internete mečiau sau iššūkį ištisus metus kiekvieną savaitę išbandyti po naują keksiukų receptą ir aprašyti savo patirtį. Taip gimė mano tinklaraštis „Keksiukų istorijos“.

Naujausias įrašas

Knyga

Mano dideliam džiaugsmui po beveik metus trukusio nuostabaus kūrybinio nuotykio drauge su leidykla „Laisvos valandos“ išleidau autorinę mažų skanėstų knygą.

SUSISIEKIME!

Nėra neįgyvendinamų idėjų. Papasakokite savo istorijas, savo norus ir kartu rasime geriausią sprendimą kaip keksiukų dėžutę paversti dienos įvykiu!