Receptų archyvas

Trumpai drūtai apie keksiukus

Maži ir dailūs keksiukai netruko užkariauti visą pasaulį. Nenuostabu! Šie pyragaičiai tiesiog puikiai tinka šiuolaikiniam mūsų gyvenimo tempui: jie maži, tad greitai iškepa, jų nereikia pjaustyti, nes jie ir taip telpa į delną (subalansuota vienai porcijai!), jie puikiai tinka ir prie rytinės kavos puodelio, ir, šiek tiek pasistengus, didelės šventės saldžiam stalui paįvairinti 🙂

Keksiukai, kaip konditerijos gaminių rūšis, suklestėjo XIX a. Amerikoje. Originaliai jie buvo kepami sunkiuose keramikiniuose puodeliuose. Kai kurie konditeriai dar ir dabar šiam reikalui naudoja specialius indukus ar net mažyčius kavos puodelius! Vis dėlto namų sąlygomis keksiukus geriausia kepti maždaug XX a. pr. išpopuliarėjusiose, o dabar jau ir visai įprastose, specialiose tefloninėse arba silikoninėse formose su duobutėmis. Į jas tereikia sudėti popierinius keksiukų sijonėlius, o kildama tešla niekada nepabėga ir pyragėlis išlaiko puikią formą.

Nepaisant keksiukų žavesio, juos dar ir nesunku iškepti! Kaip ir didelių pyragų, pagrindiniai keksiukų tešlos komponentai yra miltai, sviestas, cukrus ir kiaušiniai. Žinoma, šiuos pyragiukus dar galima pagardinti įvairiausiais priedais: uogiene, karamele, šokoladu, kremu ir pan.

Nuo pats atsiradimo, keksiukai tapo neatsiejama popkultūros tendencija kulinarijos pasaulyje. Užsienyje veikia daugybė kepyklėlių, kuriose galima pasigardžiuoti vien tik šiais skanėstais. Lietuvoje keksiukai kol kas daugiausiai kepami namų sąlygomis, tačiau esama konditerių, kurie į savo gaminių asortimentą įtraukia ir šiuos puošnius pyragaičius. Keksiukų populiarėjimą Lietuvoje atspindi ir parduotuvių vitrinose atsiradę miltiniai mišiniai jiems paruošti. Stambiausi šalies miltų gamintojai jau pasiūlė kepėjams vanilinio iš šokoladinio kekso miltelius, kuriuos tereikia sumaišyti su aliejumi, vandeniu ir iškepti. Rezultatas garantuotas!

„Cupcake“ ar „muffin“? (Keksiukas ar keksiukas? 🙂 )

Nors mes, lietuviai, keksiukams pavadinti turime tik vieną žodį, užsienyje dažniausiai naudojami keli terminai „cupcake“ ir „muffin“. Remiantis „Foot Timeline Web“ duomenimis, „cupcake“ pavadinimas (cup cake – pyragėlis puodelyje) susijęs su dviemis teorijomis: 1) šie pyragėliai buvo kepami mažuose tvirtuose moliniuose puodeliuose, 2) visi ingridientai tešlai buvo matuojami būtent tais pačiais puodeliais. Kyla klausimas, kuo mažieji „cupcakes“ skiriasi nuo „muffins“?

Vieni internetiniai šaltiniai teigia, kad „cupcakes“ dažniausiai pasižymi lengvesne tekstūra, būna kažkuo įdaryti ir papuošti įvairiausiais kremais. Savo ruožtu „muffins“ – tai nesaldūs ir sunkesni pyragėliai. Kituose šaltiniuose rašoma, kad „muffins“, kaip ir „cupcakes“ gali būti saldus arba sūrus, tačiau „muffins“ pasižymi netvarkinga, iškilusią duonelę primenančia išvaizda. Į jų sudėtį įeina įvairūs kviečiai, rugiai, sėklos ir mielės.

Reklama

6 komentarai

  1. Sveiki, kaip apsidžiaugiau, kad ieškodama naujų receptų, įkvėpimų keksiukų kepimui (prdadėjau ne per seniausiai, bet labai užsikabinau), ir apsidžiaugiau užklydusi čia, į Jūsų puslapį … viskas taip gardu! ne tik keksiukų receptai, bet ir nuotraukos, o jų aprašymai tooookį žavesį prideda visam tam, labai patinka ką Jūs darot.. Sėkmės ir malonios patirties visame tame 🙂

    • Greta, labai ačiū už palaikymą! 🙂 Tikiu, kad visos kartu netruksim pasiekti keksiukų kepimo aukštumas 😉

  2. Sveiki. Nuolat gaminau jūsų nesaldžius keksiukus, visiems jie labai patiko, bet neišsiaugojau recepto. Gal galėtumėte man jį išsiųsti?

  3. Sveiki, norėčiau paklausti keksiuku kremo recepto kuris yra skanus ir tinka ant saldžiį keksiukų, nes kiek bandžiau vis pasidaro per skystas arba nesilaiko forma. Kokį patarsite naudoti kremo receptą?

    • Sveiki, tinkamai išplaktas grietinėlės arba grietinėlės-maskarponės kremas puikiai laiko formą 🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: