51 savaitė: Ekstremalūs bandymai arba kaip ant vanilinių keksiukų atsirado ledų kepurė

Prieš gerus 5 metus, kuomet susipažinau su savo būsimuoju vyru, kaip tik baiginėjau 3-čią lietuvių filologijos kursą Vytauto Didžiojo universitete. Oras puikus, galvą susukusi nauja meilė, tad, atrodo, kokie čia mokslai tarp visų šitų gerų dalykų? 😀 Taigi, vieno pasimatymo metu Nemuno saloj su Jonu susilažinom iš mano egzamino pažymio: gaunu dešimt – Jonas PATS iškepa man pyragą, jeigu atvirkščiai – aš jam kepu 🙂 Kitą rytą džiaugsmingai laimėjau lažybas ir mano naujai iškeptam meilei teko ieškoti gero recepto. Turiu pripažinti, kad tikėjausi ko nors paprasto, o gavau patį skaniausią, nerealiausią VYNIOTINĮ su grietinėle ir bananais! Ir šiandien prie šio kepinio nekišu nagų, kadangi jis – išskirtinai jo firminis šedevras 🙂

Keksiukai su ledais 1

Pasirodo, norėdamas man įtikti ir padaryti įspūdį, Jonas nusipirko visą vyniotinių kepimo knygą, kurią vartydama ir užmačiau baisiai įdomų intriguojantį receptą su ledais. Jo idėją ir pasiskolinau priešpaskutinei keksiukų istorijai. Jeigu galima ledais pertepti vyniotinį, kodėl gi neužraičius vasariškai gaivios kepurės ant keksiuko viršaus? 🙂

Taigi, 10 – 12 įprasto dydžio keksiukų jums prireiks:

2 didelių kiaušinių
120 g cukraus
100 g minkšto sviesto
100 g miltų
40 g krakmolo arba vanilinio pudingo miltelių
50 ml kefyro
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
1,5 šaukštelio vanilinio cukraus (jeigu nededate vanilinio pudingo miltelių)
Žiupsnelio druskos
Mėgstamų ledų (aš sunaudojau apie kilogramą)

Keksiukai su ledais

Miltus, krakmolą arba pudingo miltelius, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir druską sumaišykite dubenyje. Minkštą sviestą plakite su cukrumi, kol masė šiek tiek pabals ir pasipūs. Po vieną, maždaug kas pusę minutės, įplakite abu kiaušinius. Įpilkite kefyrą, įsijokite birius produktus ir išmaišykite tešlą iki vienalytės masės. Keksiukus kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 20-25 min., kol šie paruduos ir sutvirtės.

Ledus sudėkite į didesnį dubenį ir palikite kambario temperatūroje kol šie šiek tiek suminkštės. Jūsų tikslas – sukišti ledus į konditerinį maišelį ir suformuoti keksiukų kepurėles, taigi reikėtų, kad jie būtų pakankamai kremiški, bet dar neištirpę. Aš savuosius šiek tiek patryniau šaukštu, kad jie greičiau pasiektų tinkamą konsistenciją.

Keksiukai su ledais 3

Kai ledai jau paruošti, darbuotis reikia labai greitai. Pripildykite maišelį vienai arba dviems kepurėlėms, nes kuo ilgiau laikysite ledus tarp šiltų delnų, tuo greičiau jie pasileis. Vos papuoštą keksiuką kiškite į šaldymo kamerą ir laikykite ten, kol susirinks svečiai 🙂

Iš pradžių buvau sumaniusi į keksiukus pridėti šviežių vaisių gabaliukų ir tik tada paslėpti juos po ledais, bet po keleto tokių bandymų persigalvojau. Ledų kepurė šaldymo kameroje sustingsta gana greitai, keksiukas taip pat sušąla, tačiau vis tiek yra skanus ir gaivus, na o vaisiai viduje tampa neperkandamu leduku 🙂

Galiausiai nusprendžiau, kad geriausia tokius keksiukus patiekti mažose lėkštutėse, visai kaip pyragaičius, ir jau visai prieš ragavimą papuošti vaisiais, uogomis ar lydytu šokoladu 🙂

P. S. Per naktį iš šaldymo kameros paslaptingai dingo 3 keksiukai. Jonas sakosi nieko apie tai nežinąs… 🙂

Reklama

2 komentarai

  1. Sveiki! Norėjau paklausti, kaip manot, ar ši ledų kepurėlė tiktų citrininiams keksiukams su mėlynemis? Iš anksto dėkoju!

    • Laura, tinka viskas, kas jums skanu 🙂 Manau, kad citrininių keksiukų ledai tikrai nepagadintų 😉

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: