52-tra istorija!!!! Aaa, negaliu patikėti, kad metai pralėkė šitaip greitai 🙂 Kiek visko išbandyta ir išragauta! Jeigu dažnas receptas į mano virtuvę užklysdavo gana spontaniškai, tai šį Joninėms saugojaus ištisus pusę metų 🙂 Nežinau, kaip jums, bet man šita šventė neatsiejama nuo laužų ir vieno kito butelio alaus 🙂 O aš mėgstu alų tamsų ir sodraus skonio. Daug kur galima rasti apibūdinimų, kad būtent toks alus pasižymi šokoladiniu poskoniu ir bent jau užsienyje nieko nuostabaus pilti jo į įvairius šokoladinius desertus ir pyragus 🙂
Šį receptą kažkada labai seniai užmačiau interneto platybėse, šiek tiek pakoregavau ir štai pateikiu jums. Alus šiuose keksiukuose vos juntamai susilieja su sodriu šokolado skoniu, nudažo pyragaitį tamsiai ruda, net į juodumą linkusia, spalva, suteikia jiems purumo ir drėgnumo. Na, o dar tas šokoladinis kremas!… mmm, kiekvienas kąsnis vertas nuodėmės, tad tikrai žinau, kad šiuos pyragaičius kepsiu dar ne vieną kartą 🙂
Na, bet apie viską iš eilės. 24 nedidukus keksiukus išsikepsite iš:
2 didelių kiaušinių
180 g miltų
280 g tamsaus „Farino“ cukraus
120 g minkšto sviesto
50 g kakavos miltelių
200 ml tamsaus alaus (naudojau „Vilniaus“)
2 šaukštelių kepimo miltelių
Nubraukto šaukštelio geriamosios sodos
Žiupsnelio druskos
Smulkintų graikinių riešutų (nebūtina, bet labai rekomenduoju)
Miltus, kakavą, sodą, kepimo miltelius ir druską sumaišykite ir persijokite per sietelį. Tik neseniai perskaičiau, kad sietelį reikėtų pakelti kuo aukščiau (žinoma, ne iki lubų, proto ribose), kad byrėdami miltai prisisotintų kuo daugiau oro. Minkštą sviestą plakite su cukrumi, kol masė susimaišys ir šiek tiek pasipūs. Truksite kokias 2 – 3 minutes. Po vieną, maždaug kas pusę minutės, įplakite abu kiaušinius. Į šią masę pakaitomis su alumi įmaišykite birius produktus. Įdėkite smulkintų riešutų.Tešla turėtų išeiti vidutinio tirštumo ir kvepėti alumi 🙂 Pilstykite ją į keksiukų formeles ir kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 20-25 min. Nepersistenkite, kai tik prie įsmeigto dantų krapštuko nebelips šlapi tešlos trupinukai, viskas – traukite pyragaičius lauk 🙂
Atvėsusius keksiukus aptepkite šokoladiniu kremu. Jam pagaminti prireiks.
100 g juodojo šokolado (ne mažiau 70proc. kakavos)
30 ml tamsaus alaus (jeigu norite kavos prieskonio, galite alų pakeisti stipria atvėsusia kava)
100 g cukraus pudros
50 g minkšto sviesto
Šokoladą išlydykite ir leiskite jam šiek tiek atvėsti. Suberkite persijotą cukraus pudrą, įpilkite alaus arba kavos, ir viską gerai ištrinkite šaukštu. Galiausiai sudėkite minkštą sviestą. Išeis toks kreminės konsistencijos sodraus šokoladinio skonio kremas-glajus. Juo aptepkite keksiukus ir papuoškite nesmulkintais graikiniais riešutais. Visiškai atvėsęs kremas sukietėja, tačiau tikrai nebūna kietas ir traškus, kaip šokolado plytelė 🙂
Kaip jau sakiau, šie keksiukai nuodėmingai skanūs, prieš juos tiesiog neįmanoma atsilaikyti. Purūs, lengvi ir labai šokoladiški!!!
Gražių ir, tikėkimės, sausų visiems Joninių! 🙂
11 Comments
Monika
Posted at 13:34h, 04 lieposEina sau !!! Bilekokia tu SAUNUOLE !!! Ziuriu i keksiukus ir aaa, labai matyt tobulejimas !!!
As, keksiukams esu nevykus…bandziau juos visus kokius 3 kartus ir visus juos gavosi tikras sh… Nors mano brangiausias valgo ir sako „valgyt galima, bet yra kur TOBULET ” 😀
Ziurint i taviskius, kazkaip vis vel grizta noras pabandyt 🙂
Jega, tikrai viskas super ! Sveikinu ir gaila, kad atradau tik dabar kai jau 52 savaite 🙂
keksiukuistorijos
Posted at 10:08h, 07 lieposMonika, ačiū už visas pagyras 🙂 O nuleist rankų tikrai negalima. Juk tą liudija ir mano visa keksiukų kepimo epopėją, per kurią visko buvo 🙂 Reikia tik noro, laiko ir gero recepto. O šis – tiesiog fantastiškai tobulai nuostabus!
laima
Posted at 05:05h, 07 lieposSveiki, ar šiuo įrašu ir baigsis Blogas’as?:)
keksiukuistorijos
Posted at 10:10h, 07 lieposLaima, įžvelgiu nerimą ir nekantravimą 🙂 Pažadu, naujų istorijų dar bus 🙂 Ir ne viena 🙂
Reda
Posted at 20:46h, 13 rugpjūčioPbandžiau ir aš šiuos keksiukus. Gavosi,kaip ir rašote „Purūs, lengvi ir labai šokoladiški!!!” , būtent tai, ką mes ir mėgstame. Beje, atkreipiau dėmesį, kad jūs dedate pakankamai daug ( mano nuomone) kepimo miltelių ir dar sodos. Kodėl? Ką soda duoda?
Aš sodos skonio nemėgstu kepiniuose, tad nedėjau, iškilo gražiai ir nesukrito.
keksiukuistorijos
Posted at 08:38h, 14 rugpjūčioReda, džiaugiuosi, kad jums patiko. Šie keksiukai su alum iš karto pateko į mano mėgstamiausiųjų sąrašą 🙂 Sodos skonio kepniuose ir aš nemėgstu, todėl jos dedu labai atsargiai. Ji suteikia kepiniui trapumo ir dar gi sustiprina šokolado skonį. Na, bent jau man taip teko skaityti…
Reda
Posted at 18:26h, 15 rugpjūčioŠie keksiukai pateko ir į mano mėgstamiausiųjų sąrašą. Pirmieji bandomieji keksiukai suvalgyti ir išgirti saviškių bei kolegių, tad šiandien vėl kepu, bet jau sau 🙂 Pabandysiu šiandien dėti ir sodos. Ačiū už puikius receptus.
Evelina
Posted at 18:44h, 30 rugpjūčioSveiki, ketinu kepti šiuos keksiukus, bet norėjau paklausti dėl tamsaus „Farino“ cukraus, neradau jo parduotuvėje, ar galima jį pakeisti paprastu rudu cukrumi?
keksiukuistorijos
Posted at 18:48h, 30 rugpjūčioSveiki, Evelina 🙂 FARINO cukrus turi tokio specifinio skonio, bet čia kaip su bet kokiais prieskoniais, jeigu jo neįdėsit, tikrai nieko baisaus neatsitiks. Naudokit tokį cukrų, kokį turit 🙂
Aušra
Posted at 17:57h, 07 liepossveiki, aš naudojau Vilkmergės vyšninį alų ir įdariau konservuotomis vyšniomis, labai skanu 🙂 be to dėjau į tešlą juodo 72 proc. šokolado 🙂
keksiukuistorijos
Posted at 11:01h, 14 lieposAušra, skamba tikrai puikiai. Būtinai išbandysiu 😉