Prabangaus skonio keksiukai su namine karamele ir griliažo trupiniais

Nors didysis 52 savaičių projektas baigėsi, po trumpų atostogėlių „Keksiukų istorijos“ keliauja toliau 🙂 Šios savaitės herojai – ne kokie iškylos užkandukai, o tikri šventinio stalo karaliai! Sutinku, kad tarp daugybės gaivių „uoginių“ receptų šis – saldus ir nuodėmingas – ne visai tinka, bet juk ir vasaros dienų oj kokių vėsių buvo 🙂

Vaniliniai keksiukai su karamele ir griliažo trupiniais 2

Šiems keksiukams reikia skirti ir laiko, ir meilės, tačiau rezultatas vertas kiekvienos minutės, praleistos virtuvėje. Purus biskvitas, glotni karamelė, prabangus kremas ir traškūs griliažo trupinukai – fantastiškas derinys, stojęs į pirmą vietą mano vertinimo lentelėje šalia numylėtų tiramisinių pyragiukų 🙂

Keksiukų gamybą pradėkite nuo griliažo. Jam viso labo reikės:

150 g įvairių mėgstamų riešutų (aš maišiau lazdyno, žemės ir graikinius)
250 g cukraus

Riešutus šiek tiek pasmulkinkite peiliu ir pakepkite įkaitintoje (180 laipsnių) orkaitėje apie 5-10 min. Daug nereikia, vos tik pajusite malonų riešutų kvapą, traukite juos lauk 🙂 Cukrų suberkite į plačią keptuvę storu dugnu ir kaitinkite ant nedidelės ugnies, kol jis ištirps. Į išsilydžiusią karamelę suberkite riešutus, gerai pamaišykite ir nedelsiant išverskite masę ant kepimo popieriaus. Griliažą suplokite ir palikite visiškai atvėsti. Kadangi keksiukams reikia trupinių, jau sustingusio griliažo gabaliukus keletą kartų prasukite maisto smulkintuvu. Pasmulkinti puikiai galima ir paprastais virtuvės „prietaisais“: plaktuku, mėsytei mušti, arba kočėlu, žodžiu, kaip patogiau, taip geriau 🙂 Tik nesumalkite griliažo į miltus. Turi likti ir stambesnių gabaliukų, kad būtų ką pakramtyti 🙂

P. S. Dar ne visiškai sustingusį griliažą galima supjaustyti mažais gabalėliais – turėsite puikių saldainių draugėms pavaišinti! 🙂 O jeigu neturite laiko, riešutų galite ir neskrudinti – vis tiek bus labai skanu 🙂

Vaniliniai keksiukai su karamele ir griliažo trupiniais 3

Keksiukų įdarui išsivirkite karamelę iš:

200 g cukraus
60 g sviesto
120 g grietinėlės
Žiupsnelio druskos

Cukrų pakaitinkite plačioje keptuvėje ant nedidelės ugnies, kol jis visiškai išsilydys, įberkite šiek tiek druskos. Sudėkite sviesto gabalėlius. Pamažu, nuolat maišydamos (-mi) supilkite grietinėlę. Iš pradžių karšta karamelė nuo šaltos grietinėlės gali sustingti gabalais, tačiau nuo ugnies šilumos greitai viską sumaišysite į vientisą glotnią masę. Palikite įdarą atvėsti iki kambario temperatūros.

Kitas žingsnis – keksiukai. Apie 15 įprasto dydžio pyragiukų iškepsite iš:

3 didelių kiaušinių
160 g minkšto sviesto
180 g cukraus
160 g miltų
40 g vanilinio pudingo miltelių (arba bulvių krakmolo)
50 ml pieno
2 šaukštelių kepimo miltelių
2 šaukštelių vanilinio cukraus (jeigu naudojate bulvių krakmolą, o ne pudingą)
Žiupsnelio druskos

Vaniliniai keksiukai su karamele ir griliažo trupiniais 4

Dubenyje sumaišykite miltus, pudingą arba krakmolą, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir druską. Minkštą sviestą šiek tiek paplakite su cukrumi kol masė susimaišys iki vientisos. Po vieną, kas pusę minutės, įplakite visus tris kiaušinius. Suberkite birius produktus, įpilkite pieno ir išmaišykite tešlą iki vientisos tirštokos masės. Keksiukus kepkite apie 180 laipsnių karštumo orkaitėje 20 – 25 min. kol šie gražiai pakils ir sutvirtės.

Galiausiai pasigaminkite kremo iš 250 g maskarponės, 150 ml grietinėlės ir cukraus pudros pagal skonį. Grietinėlę su cukrumi išplakite iki standžių putų, įmaišykite maskarponę ir viskas – kremas paruoštas. Galite, jeigu mėgstate, įlašinti keletą lašų amareto likerio arba sirupo 🙂

Paskutinis etapas – pyragaičių konstravimas. Atvėsusiuose keksiukuose išpjaukite duobutes ir pripildykite jas karamele. Ant įdarytų keksiukų suraitykite kremo kepuraitę, gausiai pabarstykite griliažo trupiniais ir mėgaukitės!

Reklama

5 komentarai

  1. Vakar baigiau kept šiuos keksiukus. Gražūs skanūs. Nu bet darbo……. Daug daugiau nei aš tikėjausi.

    • Nu, kartais dėl gražaus ir puikaus skanėsto tenka pasistengti 🙂 Džiaugiuosi, kad viskas puikiai pavyko. Keksiukus su įdarais (ypač tais, kuriuos reikia atskirai virti) visada gaminu keliais etapais. Pirmą vakarą išverdu karamelę arba citrininį įdarą, pasigaminu griliažą, o kitą vakarą belieka išsikepti keksiukus ir viską sudėlioti į savas vietas 🙂

  2. Sveiki, ar kremas, jau uždėtas ant keksiukų, gali ilgai stovėti ne šaldytuve? Bijau, kad neištižtų ir nesusigadintų per šventę.

    • Sveiki, kremams visada naudojama tik plakamoji grietinėlė 🙂 Papuoštus keksiukus galite drąsiai laikyti šaldytuve 2 dienas

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: